Kapitel 24 Værdiforringelse af langfristede aktiver
Hel eller delvis tilbageførsel af tidligere foretagne nedskrivninger indregnes også i resultatopgø- relsen. Den regnskabsmæssige værdi af aktivet må efter tilbageførslen ikke overstige den regn- skabsmæssige værdi, som aktivet ville have haft, hvis der ikke havde været foretaget nedskrivnin- ger. Der skal derfor tages højde for, hvad de akkumulerede afskrivninger ville have været, hvis der aldrig havde været foretaget nedskrivning på aktivet. Nedskrivning af goodwill vil ofte være et udtryk for, at værdien af den oprindeligt indregnede goodwill er udtømt. En tidligere foretagen nedskrivning på goodwill kan ikke tilbageføres, heller ikke selvom begrundelsen for nedskrivningen ikke længere består. Tidligere foretagne nedskrivninger på goodwill, der indgår som en del af den regnskabsmæssige værdi af kapitalandele, der måles efter indre værdis metode, kan tilbageføres, men maksimalt til den værdi som goodwill ville have haft, hvis der ikke havde været foretaget nedskrivning.
Tilbageførsler af nedskriv- ninger, § 42, stk. 3
Nedskrivning på goodwill kan ikke tilbageføres, § 42, stk. 3, 2. pkt.
24.8 Præsentation og oplysninger
I afsnittet om anvendt regnskabspraksis anføres principperne for nedskrivninger. Der er eksempler på formulering af anvendt regnskabspraksis for værdiforringelse af langfristede aktiver i EY's års- rapportmodeller, som findes på EY's hjemmeside under Årsregnskabsloven.
Anvendt regnskabs- praksis
I anlægsnoten for langfristede aktiver for regnskabsklasse C- og D-virksomheder skal årets even- tuelle nedskrivninger og tilbageførsler af nedskrivninger fremgå som separate linjer.
Anlægsnote, § 88
Der skal efter § 67 a gives oplysninger i noterne om de særlige poster, som er indregnet i resul- tatopgørelsen. Dette omfatter nedskrivninger og tilbageførsler af nedskrivninger. Se mere herom i afsnit 37.5 Særlige poster .
Særlige poster, § 67 a
Loven stiller derudover ikke specifikke oplysningskrav om metoder, forudsætninger m.v.
Årsregnskabet skal indeholde omtale af væsentlige usikkerheder ved indregning og måling af ak- tiver og forpligtelser. Disse oplysninger gives mest hensigtsmæssigt i noterne. Se nærmere herom i afsnit 37.13 Oplysninger om usikkerheder og usædvanlige forhold . De samme oplysninger vil også være omfattet af lovens krav til ledelsesberetningen. IAS 36 stiller meget detaljerede krav til præsentation og oplysninger af værdiforringelse på akti- ver. Oplysningskravene i IAS 36 kan anvendes som inspirationskilde, hvis yderligere oplysninger vurderes at være nødvendige af hensyn til lovens krav om et retvisende billede.
Væsentlige usikkerheder ved indregning og måling
Detaljerede notekrav i IAS 36
De væsentligste noteoplysningskrav i IAS 36 er bl.a.:
► Størrelsen af nedskrivninger og tilbageførsler heraf, som er indregnet i resultatopgørelsen, og i hvilke regnskabsposter nedskrivningerne er medtaget. Afgiver virksomheden segmentoplys- ninger, skal beløbet oplyses for hvert primært segment. ► Er en nedskrivning på et enkelt aktiv, en enkelt pengestrømsfrembringende enhed eller en tilbageførsel heraf, væsentlig for bedømmelsen af årsrapporten, skal følgende bl.a. oplyses: - De begivenheder eller omstændigheder, der medførte nedskrivningen eller tilbageførslen heraf - Den indregnede eller tilbageførte nedskrivning ved værdiforringelsen - Type af aktiv og i hvilket segment dette indgår - For pengestrømsfrembringende enheder ud over ovenstående tillige en beskrivelse af sammensætningen af den pengestrømsfrembringende enhed og eventuelle ændringer i sammensætningen
EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | 419
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease