Kapitel 25 Egenkapital
25.5 Overkurs ved emission Beløb, der ud over virksomhedskapitalen indbetales eller apportindskydes i forbindelse med stif- telse eller senere kapitalforhøjelse, kaldes overkurs ved emission. Hvis kapitalejerne fx har ind- skudt 250 kr. for hver kapitalandel med en pålydende værdi på 100, henføres overkursbeløbet på 150 kr. pr. udstedt kapitalandel til denne post under egenkapitalen. Fastsættes en overkurs i forbindelse med en kontant stiftelse eller en senere kontant kapitalfor- højelse, skal denne altid indbetales fuldt ud for aktieselskaber og kan ikke udskydes til senere ind- betaling, som det er tilfældet med virksomhedskapital.
Anpartsselskaber kan nøjes med at indbetale 25 % af overkursen ved en kontant kapitalforhøjelse.
En konstateret overkurs i forbindelse med indskud af enkeltaktiver eller en bestående virksomhed anses altid for at være 100 % indbetalt.
Stiftelser eller kapitalforhøjelser, der gennemføres til overkurs, kan selskabsretligt gennemføres uden binding af overkursen, dvs. at overkursen regnskabsmæssigt kan vælges overført til overført resultat. Ved en sådan overførsel afspejler regnskabsposten "Overført resultat" ikke det faktisk indtjente resultat i virksomheden. Ønskes en mere stringent præsentation af egenkapitalens poster, herunder hvordan egenkapital- posterne er opstået, bør reserve for overkurs ved emission opretholdes i årsregnskabet, uanset at overkursreserven repræsenterer en egenkapitalreserve, ledelsen frit kan disponere over. Kapitalejere kan også frivilligt, hvis de måtte ønske det, optage en bestemmelse i selskabets ved- tægter om, at allerede eksisterende overkursreserver og overkurs, der indskydes eller indbetales ved kapitalforhøjelser ud over kapitalandelenes nominelle værdi med fradrag af direkte omkost- ninger, skal henlægges til en overkursreserve. En sådan frivillig overkursreserve vil heller ikke være omfattet af restriktive bestemmelser om frigørelse ved udstedelse af proklama m.v., med- mindre kapitalejerne beslutter sig herfor. Ved anvendelse af en frivillig overkursreserve, bør virksomheden i tilknytning til noterne til egen- kapitalen eller i anvendt regnskabspraksis oplyse, hvilke muligheder og begrænsninger der gælder for egenkapitalreserven. 25.6 Reserve for opskrivninger Reserven opstår, når der foretages opskrivninger af immaterielle og materielle aktiver samt for kapitalandele i dattervirksomheder, associerede virksomheder og fællesledede virksomheder til dagsværdi. Det beløb, aktiverne opskrives med, skal indregnes direkte på egenkapitalen efter re- duktion af eventuel udskudt skat, tilknyttet de opskrevne aktiver.
Ingen krav om binding
Frivillig over- kursreserve
Reserven for opskrivninger skal reduceres med senere foretagne afskrivninger, der kan henføres til opskrivninger på immaterielle og materielle aktiver, der måles til dagsværdi efter § 41.
§ 41, stk. 3
Reduktionen af "Reserven for opskrivninger", når de opskrevne aktiver reduceres i værdi som følge af afskrivninger, er i overensstemmelse med kravene i IAS 16 Materielle aktiver . Dette betyder, at det beløb, som reserven skal reduceres med, er forskellen mellem afskrivninger på grundlag af aktivets dagsværdi på den ene side og afskrivninger på grundlag af aktivets oprindelige kostpris på den anden side. Overførsler fra reserver for opskrivninger til posten "Overført resultat" sker direkte via egenkapitalen og må ikke indregnes i resultatopgørelsen. Reserven for opskrivninger kan ikke anvendes til udlodning eller til dækning af underskud. Reglerne skal sikre, at virksomheder, der anvender § 41, hverken forbedrer deres muligheder for udlodning eller reducerer aktionærernes risiko for at skulle tilføre ny virksomhedskapital, hvis der opstår store underskud eller tab på andre aktiver.
426 | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | EY
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease