Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 - 10. udgave

Kapitel 25 Egenkapital

25.14 Øvrige reserver Denne egenkapitalreserve kan anvendes på forskellige måder. Få selskaber benytter den til angi- velse af opsparet overskud fra "gamle regnskabsår", dvs. al opsparet overskud fra årene forud for det seneste regnskabsår. Men de fleste virksomheder anfører al opsparet overskud i posten "Over- ført resultat", og de fleste af disse virksomheder benytter kun helt undtagelsesvist "Øvrige reser- ver" til at signalere, at der er egenkapital, der kan udloddes, men som ledelsen ikke anser for forsvarligt at udlodde, fx fordi der forventes særlige omkostninger i fremtiden. "Øvrige reserver" anses for at være fri egenkapital, der både kan anvendes til dækning af under- skud og udlodning af udbytte. 25.15 Overført resultat I denne egenkapitalreserve angiver virksomheder indtjening bortset fra indtjening, som kræves henført til særlige egenkapitalreserver, jf. ovenfor. Ved indtjening forstås dels resultater (over- skud og underskud), der er indregnet via resultatopgørelsen, og dels indtjening, der er indregnet direkte på egenkapitalen så som køb og salg af egne kapitalandele, genmåling af ydelsesbaserede pensionsforpligtelser m.v.

"Overført resultat" er fri egenkapital, som kan udloddes.

25.16 Foreslået udbytte Posten angiver den del af egenkapitalen, som bestyrelsen foreslår udloddet som udbytte til kapi- talejerne. Forslaget skal godkendes på den generalforsamling, hvor årsrapporten skal godkendes, før der kan ske udbetaling. Generalforsamlingen har ikke mulighed for at beslutte, at udbyttet skal være større end bestyrelsens forslag, men kun at det skal være mindre. Vedtages et mindre ud- bytte end bestyrelsens forslag, skal årsrapporten omarbejdes. Se mere herom i kapitel 40 Indbe- retningsregler og -frister . Ledelsens forslag til udlodning af udbytte til vedtagelse på virksomhedens ordinære generalfor- samling skal anføres som en særskilt post under egenkapitalen, der normalt benævnes "Foreslået udbytte for regnskabsåret". Ekstraordinært udbytte udloddet i regnskabsåret udgør en direkte egenkapitaltransaktion, der re- ducerer de frie reserver inden årets udløb. Se mere om indregning og præsentation af ekstraordi- nære udbytter i afsnit 7.6 Resultatdisponering .

§§ 31 og 95 a

Ekstraordi- nært udbytte udloddet i regnskabsåret

Eventuelt ekstraordinært udbytte, der er besluttet inden balancedagen, men som endnu ikke er udbetalt på balancedagen, indregnes som en gældsforpligtelse med modpost på overført resultat.

Ekstraordinært udbytte, der udloddes efter balancedagen, men inden regnskabsaflæggelsen, på- virker ikke egenkapitalreserverne på balancedagen, men reducerer de frie reserver, inden det or- dinære udbytte vedtages og udbetales. Der er tale om en ikke-regulerende begivenhed, der alene skal oplyses om i tilknytning til resultatdisponeringen eller til egenkapitalopgørelsen og i enten ledelsesberetningen eller noterne som begivenheder efter balancedagen. I henhold til IAS 32 skal direkte omkostninger, der afholdes i forbindelse med en egenkapitaltrans- aktion, indregnes på egenkapitalen. Det er dog et krav, at egenkapitaltransaktionen medfører en ændring af egenkapitalens størrelse. Det betyder, at omkostninger ved udstedelse af fondsaktier ikke kan indregnes i egenkapitalen, men i stedet skal indregnes i resultatopgørelsen. Ovenstående betyder, at omkostninger, herunder til advokat og revisors review, der afholdes i forbindelse med udlodning af ekstraordinært udbytte, skal indregnes i egenkapitalen.

Ekstraordi- nært udbytte udloddet efter balancedagen

Omkostninger ved en egenkapital- transaktion

434 | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | EY

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease