Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 - 10. udgave

Kapitel 25 Egenkapital

EY's holdning Fremgangsmåden i IAS 32 kan efter EY's opfattelse også anvendes i henhold til loven.

I henhold til selskabsloven skal andre aktiver end kontanter, der udloddes som udbytte, opgøres til dagsværdi.

Udlodning af andre aktiver end kontanter

Eksempel på ordinær udbytteudlodning af et aktiv

Et aktiv påtænkes udloddet som et ordinært udbytte i forbindelse med udarbejdelsen af årsrap- porten for 20#1. Aktivet har en regnskabsmæssig værdi på 100 t.kr. og en dagsværdi på 135 t.kr. I årsregnskabet for 20#1 skal indregnes et forventet udbytte i egenkapitalen på 135 t.kr., svarende til aktivets dagsværdi. I forbindelse med beslutning om udlodning af udbyt- tet, indregnes en gevinst i resultatopgørelsen på forskellen, 35 t.kr., mellem aktivets regnskabs- mæssige værdi og dagsværdi. Gevinsten vil regnskabsmæssigt først kunne indregnes i resultat- opgørelsen som realiseret ved udbyttets vedtagelse på den ordinære generalforsamling. Det vil sige, at gevinsten først kan indregnes i årsregnskabet for 20#1. Hvis virksomhedens frie egenkapitalreserver ikke udgør 135 t.kr. ved udarbejdelsen af årsrappor- ten for 20#1, er det ikke muligt at foretage denne udlodning. Udlodningen kan i stedet gennemfø- res som en ekstraordinær udlodning. I denne situation har Erhvervsstyrelsen i en konkret sag op- lyst, at det vil være muligt at indregne den forventede gevinst i mellembalancen, der skal danne grundlag for udlodningen, selvom gevinsten ikke regnskabsmæssigt er realiseret på dette tids- punkt. Ovenstående gælder ifølge Erhvervsstyrelsen også koncerninterne udlodninger. Under IFRS-stan- darderne er koncerninterne udlodninger undtaget, jf. IFRIC 17 Udlodning af ikke-monetære aktiver til ejerne . 25.17 Præsentation og oplysninger Der henvises til kapitel 7 Egenkapitalopgørelse for yderligere omtale af lovens specifikke krav til præsentation af egenkapitalopgørelsen. EY's holdning Efter EY's opfattelse vil det især for danske virksomheder, der arbejder globalt, være hensigts- mæssigt under anvendt regnskabspraksis eller i noterne til årsregnskabet at anføre, hvilke mu- ligheder og restriktioner der er tilknyttet virksomhedens egenkapitalreserver. Regnskabsbru- geren vil derigennem få et indblik i, hvilke særlige danske selskabsretlige krav der er tilknyttet de enkelte egenkapitalreserver.

Egenkapitalop gørelse, § 86 a

Aktieselskaber i regnskabsklasse C og D skal altid oplyse antal aktier og pålydende værdi.

Virksomheds- kapital, § 87 a, stk. 1-3

Består virksomhedskapitalen i et aktie- eller anpartsselskab af flere klasser, skal disse specifice- res. Antallet af aktier eller anparter og deres pålydende værdi skal angives for hver klasse.

Herudover skal aktieselskaber, anpartsselskaber og partnerselskaber i regnskabsklasse C og D give oplysning om antallet og den pålydende værdi af nye kapitalandele, der tegnes i løbet af regn- skabsåret. Ved kapitalandele uden pålydende værdi oplyses den bogførte pariværdi.

Virksomheds- kapital, § 87 a, stk. 4

EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | 435

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease