Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 - 10. udgave

Kapitel 2 Fortolkningsgrundlag

kan således basere årsregnskabet på lovens ordlyd. Anvendelse af IFRS-standarderne bliver mere relevant, hvor en virksomhed anvender dagsværdi som målegrundlag. Hvis en virksomhed indgår komplicerede aftaler om køb, salg m.v., vil det ofte være mere relevant at læse bestemmelserne i IFRS-standarderne. Årsagen er, at IFRS-standarderne, modsat loven, indeholder detaljeret regulering og vejledning i forhold til den regnskabsmæssige behandling af mere komplicerede transaktioner. Det samme er tilfældet for fx virksomheder, som anvender avan- cerede finansielle instrumenter, hvor det kan være svært at vurdere, om der er tale om gæld eller egenkapital. Her vil bestemmelserne i IAS 32 Finansielle instrumenter: Præsentation finde anven- delse til at afgøre, om der er tale om gælds- eller egenkapitalinstrumenter. Som tidligere omtalt i kapitel 1 Lovens opbygning – byggeklodsmodellen er der i Danmark valgfri- hed mellem anvendelse af årsregnskabsloven eller IFRS-standarderne som regnskabsgrundlag, medmindre man via IFRS-forordningen (børsnoterede virksomheder) eller krav fra myndigheder (visse statslige aktieselskaber) er pligtig til at anvende IFRS-standarderne. Fortolkningsbidragene for de to regnskabsgrundlag er skitseret i den efterfølgende figur.

Valgfrihed mellem ÅRL og IFRS- standarderne

Vejledninger fra Erhvervsstyrelsen

IFRS- bekendtgørelsen

Afgørelser fra regnskabskontrollen

Afgørelser fra regnskabskontrollen

Årsregnskabsloven med tilhørende bekendtgørelser

IFRS-standarderne som godkendt af EU

IFRS-standarderne 2019 1

Gældende IFRS-standarder 2,3

Dansk regnskabsvejledning for regnskabsklasse B og C 3

1) IFRS-standarder anno 2019 kan ikke på alle punkter anvendes til at udfylde bestemmelserne i årsregnskabsloven. 2) Gældende IFRS-standarder kan ikke på alle punkter anvendes til at udfylde bestemmelserne i årsregnskabsloven. 3) De stiplede linjer markerer, at der er tale om sekundære fortolkningsbidrag.

Det primære fortolkningsgrundlag for de enkelte regnskabsmæssige områder er indledningsvist anført i hvert kapitel i denne publikation. De primære bidrag til fortolkning af årsregnskabslovens bestemmelser er baseret på de gældende internationale regnskabsstandarder anno 2019. Endvidere kan IFRIC- og SIC-fortolkninger anven- des, i det omfang disse ikke strider mod lovens specifikke bestemmelser. Sekundære bidrag omfatter eksempelvis Agenda Decisions, der besvarer en rejst regnskabsmæs- sig problemstilling, hvor IFRS IC har vurderet, at besvarelsen herpå ikke kræver hverken ændring af eksisterende IFRS-standarder eller udsendelse af et nyt fortolkningsbidrag. Dette betyder, at en Agenda Decision alene bekræfter en regnskabsmæssig behandling, som IFRS IC har vurderet,

Agenda Decisions

EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | 45

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease