Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 - 10. udgave

Kapitel 26 Hensatte forpligtelser, eventualforpligtelser og eventualaktiver

En virksomhed, som hæfter solidarisk for en forpligtelse, skal oplyse herom i noten for eventual- forpligtelser, i det omfang at virksomheden forventer, at de andre parter vil opfylde deres andel af forpligtelsen. Der indregnes således kun virksomhedens egen andel af forpligtelsen. Eventualforpligtelser kan udvikle sig på en anden måde end forventet, og det vurderes derfor ved hver regnskabsafslutning, om et træk på virksomhedens økonomiske ressourcer bliver mere sand- synligt end ikke. Bliver et sådant træk mere sandsynligt end ikke, og kan beløbet måles pålideligt, indregnes en forpligtelse i årsregnskabet i det regnskabsår, hvor ændringen i sandsynligheden for et træk på virksomhedens økonomiske ressourcer indtræffer. Indregning sker som en hensat forpligtelse eller en gældsforpligtelse afhængigt af sikkerhed for forpligtelsens størrelse, forfaldstidspunkt og kre- ditor. En eventualforpligtelse kan også, efter tidligere at have været oplyst i årsregnskabet, efterføl- gende af forskellige årsager blive så usandsynlig, at oplysning ikke længere er nødvendigt. EY's holdning Uanset hvordan eventualaktiver og eventualforpligtelser udvikler sig over tid, vil det efter EY's opfattelse være hensigtsmæssigt over for regnskabsbrugerne, at der i årsregnskabets omtale af eventualaktiver og eventualforpligtelser følges op på tidligere års omtale heraf.

Udvikling i eventual- forpligtelser

Virksomheder i regnskabsklasse B skal give oplysning om den samlede størrelse af sine eventual- forpligtelser, herunder leasing-, kautions- og garantiforpligtelser og andre eventualforpligtelser, som ikke er indregnet i balancen.

§ 64

EY's holdning Det er EY's anbefaling, at eventualforpligtelserne også for regnskabsklasse B oplyses for hver kategori, da det vil være vanskeligt for regnskabsbruger at forstå, hvilke eventualforpligtelser der påhviler virksomheden, når disse oplyses samlet på tværs af ofte meget forskelligartede eventualforpligtelser.

Eventualforpligtelser, pantsætninger og sikkerhedsstillelser over for tilknyttede henholdsvis asso- cierede virksomheder skal oplyses særskilt.

§ 64, stk. 3

Virksomheder i regnskabsklasse C og D skal derimod angive særskilt oplysning om størrelsen af sine eventualforpligtelser og kontraktlige forpligtelser for hver kategori (fx leasing-, kautions- og garantiforpligtelser og andre eventualforpligtelser). Kautions- og garantiforpligtelser skal oplyses i noterne, hvis disse er væsentlige og derfor af be- tydning for forståelsen af årsregnskabet. Herunder skal der oplyses om regresforpligtelser i hen- hold til diskonterede veksler. I koncerner anvendes hensigts- eller støtteerklæringer afgivet af modervirksomheden over for dat- tervirksomheder. Sådanne erklæringer i form af "comfort letters", "letters of support" eller "let- ters of awareness" er typisk udformet på en sådan måde, at modervirksomheden ikke er juridisk, men kun moralsk forpligtet. Erklæringerne oplyses derfor ofte ikke som en eventualforpligtelse i modervirksomhedens årsregnskab.

§ 94 b

Kautions- og garanti- forpligtelser

Hensigts- eller støtte- erklæringer

Hensigts- og støtteerklæringer kan, afhængigt af formuleringen, være juridisk bindende for mo- dervirksomheden på lige fod med garantiforpligtelser.

458 | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | EY

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease