Kapitel 29 Salg af varer og tjenesteydelser – IAS 18
Til brug for denne vurdering anvendes kriterierne for leasingklassifikation, som er beskrevet i ka- pitel 34 Leasing – IAS 17 .
Punkter, som kan være væsentlige at vurdere, vil være om:
► Nutidsværdien af salgsbeløbet med fradrag af tilbagekøbsværdi dækker den væsentligste del af aktivets dagsværdi. ► Tiden mellem salg og tilbagekøb dækker den væsentligste del af aktivets økonomiske levetid. ► Tilbagekøbsværdien vurderes at være fordelagtig for enten sælger eller køber.
Hvis transaktionen opfylder kriterierne for finansiel leasing, indregnes et salg.
Finansiel leasing = salg
Hvis transaktionen opfylder kriterierne for operationel leasing, vil det solgte aktiv risikomæssigt og regnskabsmæssigt forblive indregnet i sælgers balance, og i stedet skal der indregnes en leje- indtægt over perioden frem til tilbagekøbsforpligtelsen udnyttes.
Operationel leasing = finansiering
I en salgstransaktion, hvor sælger opnår en option til at tilbagekøbe aktivet, skal salget og optio- nen ligeledes vurderes samlet for at vurdere den korrekte regnskabsmæssige behandling.
Salg med tilbagekøbs- option
I praksis vil sælger ofte have overdraget de væsentligste risici, der er relateret til det solgte aktiv, men sælger opnår den fordel, der ligger i at have muligheden for at tilbagekøbe aktivet, hvis tilba- gekøbsprisen er fordelagtig i forhold til aktivets dagsværdi. Det vil derfor være nødvendigt at se på aftalernes forudsætninger og økonomi for at kunne fast- lægge, om transaktionen regnskabsmæssigt skal indregnes som et salg (finansiel leasing) eller som et finansieringsarrangement (operationel leasing). Hvis den økonomiske fordel ved tilbagekøbsop- tionen vurderes at være væsentlig, kan et salg ikke indregnes før udløbet af optionens løbetid. Giver optionen ret til tilbagekøb til dagsværdien på tilbagekøbstidspunktet, vil hverken køber eller sælger på forhånd have nogen holdning til, om optionen vil blive udnyttet eller ikke. Som udgangs- punkt bibeholder sælger hverken fordele eller risici i forhold til udsving i aktivets dagsværdi på tidspunktet for optionens udløb, og et salg kan derfor indregnes i resultatopgørelsen. Bibeholder virksomheden kun uvæsentlige risici tilknyttet ejendomsretten, udgør transaktionen et salg, som skal indregnes i resultatopgørelsen. Det kan være salg med ejendomsforbehold og salg med ombytnings- eller returneringsret. I sådanne tilfælde indregnes omsætningen på salgstids- punktet, forudsat at sælger pålideligt kan skønne over omfanget af fremtidige ombytninger eller returneringer. Sælger kan dog kun indregne den andel af omsætningen, der forventes realiseret, og en udskudt indtægt svarende til forventede returneringer baseret på tidligere erfaringer og andre relevante faktorer. Kravet om, at det skal være sandsynligt, at økonomiske fordele vil tilgå virksomheden, før der kan ske indregning, betyder, at det skal være sandsynligt, at køber er betalingsdygtig, og at eventuelle andre forhold, som kan give anledning til usikkerhed for modtagelse af betaling, ophører. IAS 18 giver et eksempel på andre forhold, som kan give anledning til usikkerhed i form af en betaling fra køber i et fremmed land, hvor det pågældende lands regering standser transaktioner til andre lande. I dette tilfælde vil indtægten først kunne indregnes, når betalingen frigives. Er det usandsynligt, at en virksomhed vil modtage betaling for en indtægt, som på et tidligere tidspunkt er indregnet, så skal den andel, der vurderes ikke at kunne inddrives, indregnes som en omkostning og ikke modregnes i nettoomsætningen.
Salg med uvæsentlige risici
Økonomiske fordele vil tilgå sælger
EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | 503
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease