Kapitel 29 Salg af varer og tjenesteydelser – IAS 18
udgør transaktionen et udlæg, der ikke skal indregnes i resultatopgørelsen, men i stedet som et tilgodehavende hos den tilknyttede virksomhed.
I anvendt regnskabspraksis skal der i beskrivelsen af nettoomsætningen redegøres for indreg- ningsmetoder og målegrundlag for indtægter, specificeret på typer af indtægter. Kravet gælder, uanset om virksomheden har valgt at sammendrage resultatopgørelsen eller ikke, jf. § 32.
Anvendt regnskabs- praksis, § 53
Virksomheden skal i redegørelsen for anvendt regnskabspraksis oplyse følgende:
► Metoder, der ligger til grund for indregning af indtægter, herunder redegørelse for hver væ- sentlig type af indtægtsskabende transaktion. ► Metode for opgørelse af færdiggørelsesgrad vedrørende tjenesteydelser.
Herudover skal virksomheden bl.a. oplyse følgende:
► Består en kontrakt vedrørende levering af tjenesteydelser af flere elementer (såsom salg af varer og efterfølgende tjenesteydelser), skal der redegøres for den regnskabsmæssige be- handling af hvert element.
► Anvendt regnskabspraksis for måling af returneringer. ► Anvendt regnskabspraksis for loyalitetsprogrammer.
I lovens skemaer for resultatopgørelsen indgår følgende arabertalsposter med relation til indtæg- ter:
Lovens skemakrav
► Nettoomsætning ► Andre driftsindtægter ► Indtægter af kapitalandele ► Finansielle indtægter.
Posterne kan opdeles eller nye poster kan tilføjes, hvis deres indhold ikke er dækket af de eksiste- rende poster. Det kunne eksempelvis være relevant, hvis en virksomhed har både salg af varer og salg af tjenesteydelser, hvor indtægtsmetoden kan være forskellig. Alternativt kan en specifikation af nettoomsætningen være relevant i noterne. For virksomheder i regnskabsklasse B og C (mellem) er der mulighed for at sammendrage visse poster. Se afsnit 28.4 Mulighed for sammendrag af visse poster i resultatopgørelsen . Transaktionerne i virksomhedens drift kan hidrøre fra primære og sekundære aktiviteter. Primære aktiviteter er virksomhedens kerneaktiviteter, som danner grundlaget for virksomhedens eksi- stens og bl.a. dækker virksomhedens formål i henhold til vedtægterne. Typisk står de primære aktiviteter for en væsentlig del af virksomhedens transaktioner og er derfor af stor økonomisk betydning. Indtægter fra virksomhedens primære aktiviteter indregnes i nettoomsætningen. Sekundære aktiviteter er virksomhedens øvrige aktiviteter, der ofte i praksis fungerer som hjæl- peaktiviteter for de primære aktiviteter. Eksempelvis vil sekundære aktiviteter i en produktions- virksomhed være salg af langfristede aktiver, kantinedrift og HR-funktioner. Sekundære aktiviteter står også for en mindre del af virksomhedens transaktioner og er dermed af mindre økonomisk betydning. Indtægter fra sekundære aktiviteter klassificeres typisk som andre driftsindtægter. Indtægter af kapitalandele er ikke omtalt i dette kapitel. Der henvises i stedet til kapitel 19 Kapi- talandele i dattervirksomheder, kapitalinteresser, associerede virksomheder og fællesledede ar- rangementer .
Primære og sekundære aktiviteter
508 | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | EY
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease