Kapitel 30A Omsætning fra kontrakter med kunder – IFRS 15
definerede sandsynlighedsværdi "mere sandsynligt end ikke" og mindre sandsynligt end "så godt som sikkert". Selvom det er klart, at væsentligheden skal vurderes i forhold til kontraktindtægten, er det også vigtigt at afgrænse i forhold til lovens væsentlighedskriterie.
EY's holdning Dette generelle væsentlighedsniveau er mere gennemgribende, idet det ikke alene kan vurderes i forhold til kontraktindtægten, men at der også skal tages hensyn til andre regnskabstal som fx nettoresultat og egenkapital. Hvor omfattende denne ændring bliver, afhænger meget af, hvor- dan begrænsningsreglen bliver anvendt i praksis.
Eksempel på milestone-bonus til kunde – rabat baseret på salgsvolumen
En virksomhed indgår 1. januar 20#1 en kontrakt med en kunde om salg af produkt A for 100 kr. pr. enhed. Hvis kunden køber mere end 1.000 enheder af produkt A i et kalenderår, fremgår det af kontrakten, at prisen med tilbagevirkende kraft skal reduceres til 90 kr. pr. enhed. Vederlaget i kontrakten er således variabelt. Foretagelse af skøn over variable vederlag I første kvartal, altså pr. 31. marts 20#1, var der solgt 75 enheder til kunden. Virksomheden anslår derfor, at der er ringe sandsynlighed for, at kunden kommer til at købe mere end 1.000 enheder i løbet af 20#1. Begrænsning med hensyn til indregning af variabelt vederlag Virksomheden vurderer kravene i IFRS 15.56-58, som omhandler begrænsninger med hensyn til indregning af variabelt vederlag. Virksomheden har god erfaring med dette produkt og med kø- bemønstret. Derfor konkluderer virksomheden, at det er meget sandsynligt, at en væsentlig til- bageførsel af indregnet omsætning (altså 100 kr. pr. enhed) ikke vil forekomme i de efterføl- gende perioder. Virksomheden indtægtsfører derfor en indtægt på 7.500 kr. (75 enheder a 100 kr. pr. enhed) for første kvartal, 31. marts 20#1. Ændring af skøn I maj 20#1 køber kunden en ny virksomhed. Dette medfører, at kunden i andet kvartal køber yderligere 500 enheder af produkt A. Baseret på disse nye oplysninger vurderer virksomheden, at kunden kommer til at købe flere end 1.000 enheder i 20#1. Resultatet bliver, at den forven- tede enhedspris ikke længere er 100 kr., men 90 kr., som skal lægges til grund med tilbagevir- kende kraft. Virksomheden indtægtsfører således 44.250 kr. i andet kvartal. Dette beløb er be- regnet ved at tage salget i andet kvartal (500 enheder a 90 kr.) og fratrække 750 kr. (75 enhe- der a 10 kr.), som afspejler for meget indtægtsført vederlag i første kvartal.
Returneringsret
En virksomhed kan levere et produkt til sine kunder og samtidig give kunden ret til at returnere varen. Virksomheden er under disse omstændigheder forpligtet til helt eller delvist at tilbagebetale vederlaget, eller eventuelt overdrage en anden vare som erstatning for den, der returneres. En returneringsret udgør ikke en særskilt leveringsforpligtelse, og IFRS 15 foreskriver i stedet, at virksomheden, når den sælger varer med returret, sælger et uvist antal produkter. Virksomheden kan derfor, indtil returretten udløber, ikke indregne indtægter fra salg, som ikke bliver til noget, fordi produkterne returneres. Rent praktisk afspejles salgsusikkerheden i transaktionsprisen. Po- tentielle returvarer anses med andre ord for at udgøre et variabelt element i transaktionsprisen, og virksomheden skal derfor tage stilling til antallet af produkter, som forventes at blive returne- ret.
IFRS 15.B22
540 | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | EY
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease