Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 - 10. udgave

Kapitel 32 Medarbejderforpligtelser

EY's holdning Direktørers ret til ferie udgør som udgangspunkt en akkumuleret ret. Derfor skal der efter EY's opfattelse indregnes en feriepengeforpligtelse for direktører, når der er tidsmæssig forskel på direktørens optjening og afvikling af ferie. Retten til ferie vil i praksis ofte være en ikke-sikret ret, hvilket betyder, at direktører sjældent får udbetalt optjente feriepenge ved tjenesteforhol- dets ophør. Når tjenesteforholdet ophører uden krav på udbetaling, tilbageføres en eventuel tidligere indregnet feriepengeforpligtelse. Opgørelsen af en feriepengeforpligtelse for direktø- rer afhænger som tidligere nævnt i høj grad af de konkrete aftalte vilkår i direktørkontrakten, og om der i kontrakten er fastsat konkrete optjenings- og afviklingsvilkår og -perioder. Den største udfordring for en korrekt opgørelse af direktørers feriepengeforpligtelser synes i prak- sis at være, at direktørkontrakter ofte tildeler direktører ret til et antal ugers ferie, men sjældent fastlægger specifikke optjenings- og afviklingsperioder. Feriepengeforpligtelser for direktører er derfor, i modsætning til medarbejdere omfattet af ferieloven, styret af de faktiske aftaleretlige forhold, og opgørelsen af feriepengeforpligtelsen skal derfor tage udgangspunkt i de konkrete af- taler. Er optjenings- og afviklingsperioderne i direktørkontrakten ikke tilstrækkeligt dækkende beskrevet til brug for en pålidelig opgørelse af en regnskabsmæssig feriepengeforpligtelse, må det antages, at virksomhedens egne registreringer af direktørens ferieoptjening og -afvikling bør kunne danne grundlag for en opgørelse af feriepengeforpligtelsen. De utilstrækkeligt definerede optjenings- og afviklingsperioder for direktører giver også anledning til spørgsmålet om, hvorvidt direktører allerede har haft samtidighedsferie, eller om de hidtil har fulgt mønsteret for optjening og afvikling i den hidtidige ferielov, som øvrige medarbejdere.

Direktører

Direktører er ikke omfattet af kravet om indberetning af feriemidler til indefrysning i perioden fra 1. september 2019 – 31. august 2020.

Indefrysning af feriemidler

Om der skal indregnes en forpligtelse til ferietillæg for direktører afhænger også af direktørkon- trakten. Da direktører som udgangspunkt ikke er omfattet af ferieloven, har de ikke lovmæssigt krav på udbetaling af ferietillæg. Der er dog mulighed for en aftalemæssig undtagelse herfra.

Ingen krav om ferietillæg

Andre kortfristede medarbejderforpligtelser

Aftaler om medarbejderes ret til feriefridage findes næsten i lige så mange versioner, som der findes overenskomster eller lønaftaler. Det er derfor centralt, at den gældende overenskomst eller lønaftale gennemgås for en forståelse af de konkrete principper i aftalen. Feriefridage tildeles typisk medarbejderen i en given periode, og eventuelle resterende feriefridage bortfalder oftest ved udløb af perioden og ved fratrædelse. Virksomheden skal derfor beregne en forpligtelse til feriefridage på basis af antal optjente feriefridage fratrukket feriefridage, som ikke forventes af- holdt. Manglende afholdelse af feriefridage kan eksempelvis skyldes forventet fratræden inden tildelingstidspunktet. I visse aftaler tildeles medarbejdere feriefridage ved fortsat ansættelse på en bestemt dato, altså hvor medarbejderens ret til fravær ikke optjenes, men tildeles som en slags "bonus" på en bestemt aftalt dato. Nogle virksomheder har argumenteret for, at den fulde forpligtelse til feriefridage først skal indregnes på dette bestemte tidspunkt, idet det først er pr. denne dato, forpligtelsen kan måles pålideligt. Virksomheden foretager efter indregning af den fulde forpligtelse alene en reduk- tion af forpligtelsen i takt med medarbejdernes forbrug af feriefridage. Herudover har det været fremført, at der ikke skal indregnes forpligtelser til dækning af feriefridage, idet disse ofte ikke udbetales ved fratræden.

Feriefridage

EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | 581

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease