Kapitel 32 Medarbejderforpligtelser
Idet aktiebaserede vederlæggelsesordninger, der afregnes kontant, er grundlæggende forskellige fra ordninger, der afregnes i egenkapitalinstrumenter, indeholder IFRS 2 detaljerede bestemmel- ser og vejledning for indregning og måling af følgende kategorier: ► Aktiebaseret vederlæggelse, der afregnes med egenkapitalinstrumenter (equity-settled), ek- sempelvis aktier, warrants og aktieoptioner, som modydelse for modtagne varer eller tjene- steydelser. ► Aktiebaseret vederlæggelse, der afregnes kontant (cash-settled), eksempelvis fantomaktier og syntetiske optioner, hvor den kontante betaling beregnes på basis af udviklingen i virksom- hedens aktiekurs, og den kontante afregning udgør modydelse for varer eller tjenesteydelser. ► Aktiebaseret vederlæggelse, hvor enten virksomheden eller modparten har valgfrihed, om af- regning skal ske med kontanter (fx differenceafregning) eller egenkapitalinstrumenter, som modydelse for varer og tjenesteydelser.
Den regnskabsmæssige behandling afhænger således af, hvilken afregningsform der er tale om.
Det er centralt at være opmærksom på, at det er substansen i ordningen, som er afgørende for, om vederlæggelsesordninger klassificeres som egenkapitalbaserede eller kontantbaserede. Det vil sige, at ordninger, der fremstår som egenkapitalbaserede ordninger med fx initiel afregning i ak- tier, men hvor virksomheden forpligter sig, eller skaber en forventningen hos medarbejderen om, at virksomheden vil tilbagekøbe aktierne i tilfælde af medarbejderens senere fratræden, i substan- sen er kontantbaserede ordninger og skal klassificeres således. Ovenstående ordning vil typisk forekomme i unoterede virksomheder. EY's publikation International regnskabsregulering i EU og danske årsrapporter indeholder eksem- pler og yderligere vejledning i IFRS 2. Egenkapitalbaserede ordninger Egenkapitalbaserede ordninger kræves som tidligere nævnt ikke løbende indregnet i resultatopgø- relsen efter loven. IFRS 2 derimod kræver indregning, og det er derfor EY's opfattelse, at der bør ske indregning af væsentlige egenkapitalbaserede ordninger.
Egenkapital- baserede ordninger
Indregning og måling af dagsværdien til medarbejdere kræver skøn over:
► Dagsværdien på tildelingstidspunktet. ► Antallet af instrumenter, som forventes retserhvervet.
Dagsværdien på tildelingstidspunktet skal opgøres med udgangspunkt i dagsværdien af de mod- tagne varer eller tjenesteydelser. Hvis en dagsværdi ikke kan opgøres pålideligt, skal dagsværdien opgøres med udgangspunkt i værdien af de tildelte egenkapitalinstrumenter. Dagsværdien kan enten opgøres til markedspris eller til en dagsværdi, baseret på en værdiansæt- telsesmodel, hvis der ikke eksisterer en markedspris. Dagsværdien af en egenkapitalbaseret ve- derlæggelsesordning reguleres ikke efterfølgende. Hvis der ikke er krav om, at medarbejderen skal præstere en bestemt arbejdsydelse, eller der i øvrigt ikke er fastsat betingelser for medarbejderens endelige erhvervelse af de tildelte egenkapi- talinstrumenter, anses de tildelte egenkapitalinstrumenter for at være retserhvervet straks på til- delingstidspunktet. Det antages, at de arbejdsydelser, som modsvarer de tildelte egenkapitalin- strumenter, allerede er modtaget af virksomheden, og dagsværdien af egenkapitalinstrumenterne indregnes derfor straks som en omkostning med modpost direkte på egenkapitalen. Indregning af egenkapitalafregnet aktiebaseret vederlæggelse er således egenkapitalneutral. Dette kan eksem- pelvis være tilfældet ved en tildeling af medarbejderaktier, som gennemføres baseret på allerede udført performance.
EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | 589
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease