Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 - 10. udgave

Kapitel 38 Fusions- og spaltningsregnskaber

Identifikation af overtagende og overtagne virksomheder ved anvendelse af overtagelsesmetoden Ved en fusion, der gennemføres efter overtagelsesmetoden, skal det vurderes, hvilken virksomhed der reelt anses for at være den overtagende part, og hvilken virksomhed der bliver overtaget. Vurderingen af, hvem der er den overtagende part, er væsentlig efter overtagelsesmetoden, da reglerne kan vende op og ned på, hvilken virksomhed der skal omvurderes til dagsværdi. For yder- ligere herom henvises til kapitel 10 Virksomhedssammenslutninger . Krav til fusionsregnskabets indhold Et fusionsregnskab skal udarbejdes med udgangspunkt i lovens bestemmelser for koncernregnska- ber. Det betyder fx, at der skal foretages elimineringer af koncerninterne transaktioner, men det betyder fx ikke, at der skal udarbejdes et fusionskoncernregnskab. Der er heller ikke krav om at anføre sammenligningstal i et fusionsregnskab.

Fusionsregnskabet skal omfatte, jf. § 129:

Indhold

► Åbningsbalance for den fusionerede, fortsættende eller den ved fusionen etablerede virksom- hed. ► Åbningsbalancen skal suppleres med de noter, der er nødvendige for at give et retvisende billede af den fortsættende eller den ved fusionen etablerede virksomhed. Desuden kan indgå eventuelle supplerende beretninger, der måtte være besluttet i fusionsaftalen. ► Ultimobalancer på den selskabsretlige fusionsdag for de fusionerede virksomheder. ► Oversigt over de posteringer som følger af fusionsplanen, omfattende bl.a. kapitaludligninger, elimineringer og eventuelle omvurderinger. EY's holdning Derudover er det EY's holdning, at et fusionsregnskab, hvis dette udarbejdes, skal indeholde en beskrivelse af anvendt regnskabspraksis, der beskriver den anvendte metode for virksomheds- sammenslutning og regnskabspraksis for de balanceposter, der indgår i fusionsregnskabet.

Anvendelse af koncernregnskabsbestemmelserne indebærer følgende:

► Ved fusioner, der behandles efter overtagelsesmetoden, skal den overtagne virksomheds ak- tiver og forpligtelser måles til dagsværdi på overtagelsestidspunktet, og en eventuel goodwill skal indregnes i fusionsbalancen. ► Ved fusioner, der behandles efter sammenlægningsmetoden, skal aktiver og forpligtelser ikke omvurderes til dagsværdi, men virksomhederne sammenlægges til regnskabsmæssige vær- dier, som om virksomhederne havde været sammenlagt hele regnskabsåret. Der foretages li- geledes tilpasning af sammenligningstallene for tidligere regnskabsår, som om fusionen regn- skabsmæssigt havde været gennemført på et tidligere tidspunkt. ► Ved fusioner, der behandles efter book value-metoden, skal aktiver og forpligtelser heller ikke omvurderes til dagsværdi, men virksomhederne sammenlægges til regnskabsmæssige vær- dier. Som udgangspunkt betyder anvendelsen af book value-metoden, at de fusionerende virk- somheder regnskabsmæssigt sammenlægges på tidspunktet for fusionens godkendelse. Er- hvervsstyrelsen har dog tilkendegivet, at book value-metoden kan anvendes med virkning fra fusionens regnskabsmæssige virkningstidspunkt i henhold til fusionsplanen, fx 1. januar. Den væsentligste forskel mellem sammenlægningsmetoden og book value-metoden ligger dermed ikke i selve fusionen og gennemførelsen heraf, der i begge tilfælde vil blive gennemført til regnskabsmæssige værdier og pr. den første dag i regnskabsåret. Forskellen ligger i den ef- terfølgende regnskabsaflæggelse for de fusionerende virksomheder, hvor sammenlægnings- metoden stiller krav om tilpasning af sammenligningstal for de tidligere år, der indgår i

712 | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | EY

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease