Kapitel 40 Indberetningsregler og -frister
bestemmelser for virksomheder, som er under rekonstruktionsbehandling, § 140, eller under kon- kurs, § 141.
En modervirksomhed i en underkoncern kan undlade at udarbejde koncernregnskab med henvis- ning til § 112. Er den overliggende modervirksomhed dansk, skal der henvises til modervirksom- hedens CVR-nr., hvorved systemet opretter et link til det overliggende koncernregnskab. Det over- liggende koncernregnskab skal således være indberettet på forhånd. Er den overliggende modervirksomhed udenlandsk, skal det overliggende koncernregnskab ved- hæftes som en pdf-fil ved indberetningen af virksomhedens egen årsrapport. Indberetning af det overliggende koncernregnskab og virksomhedens egen årsrapport kan således ikke ske i to tempi. Dette krav kan til tider give praktiske udfordringer, fx i de tilfælde, hvor det overliggende koncern- regnskab aflægges af en udenlandsk modervirksomhed, som har en længere indberetningsfrist end den danske virksomhed. Samtidig indberetning af koncernregnskabet er dog et ubetinget krav for at kunne anvende undtagelsen i § 112. Hvis dette ikke kan opfyldes, må virksomheden udarbejde sit eget koncernregnskab. Se mere i afsnit 9.5 Lempelser for koncernregnskabspligt . En erhvervsdrivende moderfond, der kan undlade at udarbejde koncernregnskab med henvisning til § 111, skal i forbindelse med indberetning af moderfondens årsrapport samtidig vedhæfte det vandrette koncernregnskab, som en af moderfondens dattervirksomheder har udarbejdet på vegne af fonden. Indberetning af det vandrette koncernregnskab og moderfondens egen årsrapport kan således ikke ske i to tempi. Hvor det i loven er tilladt, at oplysninger, som skal gives i årsrapporten, alternativt kan placeres i andre dokumenter end årsrapporten eller på en hjemmeside, skal disse oplysninger eller redegø- relser være tilgængelige for regnskabsbrugerne på samme tidspunkt som årsrapporten.
Henvisning til overliggende
koncern- regnskab
Vandret kon- cernregnskab udarbejdet for erhvervs- drivende moderfonde
§ 149 a
Kravet gælder for følgende redegørelser, som kan offentliggøres på virksomhedens hjemmeside:
► Redegørelse for god fondsledelse, jf. § 77 a ► Redegørelse for fondens uddelingspolitik, jf. § 77 b ► Redegørelse for samfundsansvar, jf. § 99 a ► Redegørelse for betalinger til myndigheder, jf. § 99 c ► Redegørelse for politik for dataetik, jf. § 99 d ► Redegørelse for virksomhedsledelse, jf. §§ 107 b og 107 c ► Redegørelse for politik for mangfoldighed, jf. § 107 d.
Tidligere var det i henhold til loven også tilladt at placere den lovpligtige redegørelse om måltal og politikker for det underrepræsenterede køn, jf. § 99 b, i en supplerende beretning til årsrap- porten eller på virksomhedens hjemmeside, hvortil der blev henvist fra ledelsesberetningen. Kra- vene til måltal og politikker for det underrepræsenterede køn og til rapporteringen herom i ledel- sesberetningen er blevet skærpet fra og med 2023, jf. ændringer affødt af lov nr. 568 af 10. maj 2022. Det betyder bl.a., at for regnskabsår, der begynder den 1. januar 2023 eller senere, kan denne redegørelse nu alene placeres i ledelsesberetningen. Læs mere om ændringerne til § 99 b i kapitel 6 Ledelsesberetningens redegørelser om bæredygtighed . Bestemmelsen i § 149 a er også relevant for andre oplysninger, som loven tillader placeret i andre dokumenter end virksomhedens egen årsrapport. Det gælder fx for en pengestrømsopgørelse i et overliggende koncernregnskab eller oplysninger om revisorhonorar i et overliggende koncernregn- skab, som gør det muligt at undlade disse informationer i virksomhedens egen årsrapport. Bestem- melsen gælder ligeledes for IFRS-aflæggere, hvor det tillades, at visse IFRS 7-oplysninger offent- liggøres andre steder end i årsrapporten.
Redegørelse efter § 99 b kan kun placeres i ledelses- beretningen
Oplysninger, som placeres i andre dokumenter
730 | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | EY
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease