Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 - 10. udgave

Kapitel 40 Indberetningsregler og -frister

eller inden årsrapporten indberettes, kan virksomheden vælge at tilføje det tidligere navn umid- delbart under det nye navn i en parentes med angivelse af, at der er tale om et tidligere navn.

Virksomheder i regnskabsklasse B og mellemstor C, der anvender muligheden i lovens § 32, stk. 1, og ikke oplyser om nettoomsætning i årsrapporten, skal indberette deres nettoomsætning til Er- hvervsstyrelsen samtidig med indberetning af årsrapporten. Nettoomsætningen skal også indbe- rettes i de tilfælde, hvor den udgør 0 kr. Den særskilte indberetning af nettoomsætningen er alene til Erhvervsstyrelsens brug (til kontrol- formål), og oplysningen offentliggøres ikke. Oplysningen skal indberettes digitalt efter Erhvervs- styrelsens nærmere anvisning.

Oplysning om netto- omsætning

Oplysning om nettoomsætningen følger lovens definition på nettoomsætning og inkluderer ikke finansielle indtægter og indtægter fra investeringsvirksomhed.

Bilag 1, C, nr. 13

40.6 Omgørelse af offentliggjort årsrapport

Hvis en årsrapport er offentliggjort, kan denne som udgangspunkt ikke omgøres, jf. indsendelses- bekendtgørelsens § 11, stk. 1.

Hovedregel

En årsrapport kan blive omgjort på to måder:

Undtagelse

1. Hvis virksomheden vurderer, at den nye årsrapport er i regnskabsbrugernes interesse som en nødvendig rettelse af væsentlige eller åbenbare fejl eller som berigtigelse af ulovlige forhold. 2. Hvis styrelsen konstaterer, at den indberettede årsrapport er behæftet med væsentlige fejl eller mangler, kan styrelsen give virksomheden en frist til berigtigelse af den indberettede årsrapport. Processen for omgørelse af årsrapporter blev ændret pr. 1. januar 2018. Hvor det tidligere var Erhvervsstyrelsen, der skulle vurdere, hvorvidt offentliggørelse af en ny korrigeret årsrapport ville være i regnskabsbrugernes interesse, er det som nævnt ovenfor nu virksomheden selv, der skal foretage vurderingen. Kriterierne for, hvornår en omgørelse tillades, vil dog fortsat være de samme. I vejledningen til indsendelsesbekendtgørelsen har styrelsen oplistet en række eksempler på for- hold, der, ud fra en konkret vurdering, vil kunne udgøre et tilstrækkeligt grundlag for, at en års- rapport kan omgøres: ► Grundlaget for måling af aktiver og forpligtelser indeholder væsentlige fejl. ► Manglende oplysninger om væsentlige pantsætninger eller sikkerhedsstillelser i væsentlige ak- tiver. ► Manglende hensyntagen til væsentlige ændringer af virksomhedskapitalen. ► Væsentlige fejl i ledelsespåtegningen. ► Væsentlige fejl i revisionspåtegningen (revisor har tilbagekaldt sin revisionspåtegning). ► Forkert regnskabsperiode. ► Flere mindre fejl som samlet set vurderes at have væsentlig betydning for den samlede års- rapport. ► Væsentlige forskelle mellem regnskabsinformationen i henholdsvis pdf-format og XBRL-for- mat af årsrapporten. Det kan fx være mangler i opmærkningen af regnskabsinformation.

Proces for omgørelse

EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | 733

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease