Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 - 10. udgave

Kapitel 41 Overgang til regnskabsaflæggelse efter årsregnskabsloven

41.3 Bekendtgørelsens anvendelsesområde Bekendtgørelsen omfatter alle virksomheder, der overgår fra et andet regnskabsmæssigt regelsæt til at aflægge årsregnskab efter årsregnskabsloven, og er gældende for såvel koncernregnskaber og årsregnskaber.

Eksempler på overgang fra et andet regnskabsmæssigt regelsæt til årsregnskabsloven Danske modervirksomheder, der aflægger modervirksom- hedsregnskab efter IFRS-stan- darderne

Modervirksomheder, der aflægger koncernregnskab efter IFRS-standar- derne, kan vælge mellem IFRS-standarderne og årsregnskabsloven ved af- læggelse af modervirksomhedsregnskabet. Derved kan der være behov for overgang fra IFRS-standarderne til års- regnskabsloven i relation til modervirksomhedsregnskabet. En børsnoteret virksomhed, der fx opkøbes af en koncern, som ikke af- lægger årsrapport efter IFRS-standarderne, eller hvis virksomheden af andre grunde afnoteres fra et reguleret marked. Dattervirksomheden har måske frivilligt aflagt årsrapport efter IFRS-stan- darderne, fordi det var et krav i den hidtidige koncern. Hvis dattervirk- somheden overdrages til en ny koncern, der ikke er børsnoteret, og som ikke aflægger årsrapport efter IFRS-standarderne, kan virksomheden øn- ske at gå tilbage til årsregnskabsloven. En finansiel virksomhed, der er omfattet af regnskabsregler fastsat ved eller i henhold til lovgivningen for finansielle virksomheder, er undtaget fra loven. Ændres aktiviteten, så virksomheden ikke længere er omfattet af lovgivning for finansielle virksomheder, skal virksomheden aflægge årsrapport efter årsregnskabsloven (eller IFRS-standarderne).

Børsnoterede virksomheder, der afnoteres

Dattervirksomheder af børs- noteret modervirksomhed, der sælges ud af koncernen til ikke-børsnoteret modervirk- somhed Finansielle virksomheder, der ændrer aktivitet

41.4 Tidspunkt for overgang til loven

Bekendtgørelsens bestemmelser finder anvendelse fra begyndelsen af den første periode, for hvil- ken virksomheden præsenterer sammenligningstal efter loven. Loven stiller som udgangspunkt krav om et års sammenligningstal. Det betyder eksempelvis, at en virksomhed, der med virkning for årsregnskabet for 20#2 overgår fra et andet regnskabsmæssigt regelsæt til årsregnskabslo- ven, skal tilpasse sammenligningstallene for 20#1 til loven, i det omfang den ikke tilvælger en eller flere af lempelserne i bekendtgørelsen, jf. nedenfor. Overgangsdatoen til loven vil således være den 1. januar 20#1.

Overgangs- dato efter bekendt- gørelsen (BEK)

41.5 Oplysninger om overgang til loven

Bekendtgørelsen stiller krav om, at der i redegørelsen for anvendt regnskabspraksis oplyses om, hvilke undtagelser der har været anvendt, og gives en overordnet omtale af, hvordan anvendelsen af disse bestemmelser har påvirket virksomhedens finansielle stilling, indtjening og penge- strømme.

Brug af undtagelser

Herudover stiller loven ikke specifikke krav som i fx IFRS 1 til oplysninger om de ændringer, der er foretaget i anvendt regnskabspraksis ved overgangen til årsregnskabsloven.

Ændringer ved overgang til loven

EY's holdning Det er EY's opfattelse, at der i indledningen til anvendt regnskabspraksis i det første årsregn- skab, der udarbejdes efter årsregnskabsloven – ud over oplysning om hvilke lempelser der er anvendt i forbindelse med overgangen – også skal oplyses om de ændringer, der er foretaget i anvendt regnskabspraksis ved overgangen til loven. Herunder hører oplysninger om den beløbs- mæssige effekt af overgangen på resultat, balance, egenkapital og oplysninger om foretagne

742 | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | EY

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease