Kapitel 44 Særlige krav til erhvervsdrivende fonde
44.4 Koncernregnskab for erhvervsdrivende fonde Erhvervsdrivende moderfonde er som udgangspunkt koncernregnskabspligtige på lige fod med øv- rige modervirksomheder, der udøver bestemmende indflydelse på en eller flere dattervirksomhe- der. Bestemmende indflydelse afgøres på samme måde som for øvrige virksomhedsformer. Bestem- mende indflydelse defineres i loven som beføjelsen til at styre en dattervirksomheds økonomiske og driftsmæssige beslutninger og foreligger som udgangspunkt, når en erhvervsdrivende moder- fond besidder flertallet af stemmerettighederne i dattervirksomheden. Det er den faktiske kontrol over dattervirksomheden, der er afgørende for, om der er tale om et koncernforhold og ikke det formelle ejerskab. Loven stiller i forhold til koncernforhold ingen krav om ejerskab af kapitalandele. Herudover kan der i visse tilfælde også foreligge bestemmende indflydelse, selvom fonden ikke besidder flertallet af stemmerettighederne, men ved aftale eller vedtægtsbestemmelser besidder det faktiske flertal af stemmerettighederne på dattervirksomhedens generalforsamling.
Koncernregn- skabspligt, § 109
Koncernregn- skabet følger lovens almindelige regler
Koncernregnskabets indhold og omfang følger de almindelige regler anført i loven for koncerner. Læs yderligere herom i kapitel 9 Koncernregnskaber og minoritetsinteresser .
§ 115
Kan den erhvervsdrivende fond anvende en af nedenstående undtagelsesbestemmelser, og er fon- den isoleret set under størrelsesgrænserne for små virksomheder, kan den nøjes med at følge reg- lerne for regnskabsklasse B. Lempelser for koncernregnskabspligt For erhvervsdrivende fonde gælder der en række lempelser for koncernregnskabspligten, som gen- nemgås nedenfor. Mindre koncerner Erhvervsdrivende fonde, der sammen med deres dattervirksomheder udgør en koncern, kan bruge undtagelsesbestemmelserne for mindre koncerner til at undlade at aflægge koncernregnskab. Læs yderligere herom i afsnit 9.5 Lempelser for koncernregnskabspligt .
§ 110
Moderfonde kan udeholdes af konsolideringen
Erhvervsdrivende moderfonde, der selv kun i begrænset omfang udøver erhvervsaktivitet og ikke, bortset fra konvertible gældsbreve og ikke-udbetalt udbytte, har tilgodehavender hos eller har stillet sikkerhed for nogen af deres dattervirksomheder, kan udeholdes af konsolideringen ved udarbejdelse af koncernregnskab (se nedenfor om vandret koncernregnskab). Betegnelsen "begrænset erhvervsaktivitet" skal forstås på samme måde, som det er tilfældet i erhvervsfondslovens § 2, stk. 2. Fonden må således ikke deltage i driften af koncernen, fx ved selv at drive virksomhed i et ikke-begrænset omfang, eller ved at yde lån eller sikkerhedsstillelse for dattervirksomhederne, hvis moderfonden ønsker at benytte undtagelsen. Undtagelsesreglen tilgodeser situationer, hvor erhvervsaktiviteterne er placeret i dattervirksom- hederne, og fonden ikke selv direkte eller indirekte deltager i disse erhvervsaktiviteter. For at et koncernregnskab i dette tilfælde, og i det store hele, kun beskriver erhvervsaktiviteterne, kan det således være mest hensigtsmæssigt at udelade moderfondens årsregnskab. Hvis en moderfond udeholdes (og der derfor er tale om et vandret koncernregnskab, jf. § 114, stk. 2, nr. 4), skal der i det vandrette koncernregnskab gives oplysninger om koncernens resultat og egenkapital, det vil sige som om moderfonden alligevel havde været indarbejdet i det pågæl- dende koncernregnskab.
114, stk. 2, nr. 4
766 | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | EY
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease