Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 - 10. udgave

Kapitel 45 Særlige krav til andelsboligforeninger

► Mulighed for førtidsindfrielse til kurs 100 (se ovenstående afsnit om kursværdi) ► Prioritetslån med fuld ydelsesstøtte efter lov om byfornyelse.

Herudover er det Erhvervsstyrelsens anbefaling, at der i årsrapporten gives oplysning om øvrige relevante forhold, fx:

Oplysninger om øvrige forhold

► Rentesats ► Restløbetid ► Lånetype (fx F1, F3, Cibor 6 eller lignende) ► Afdragsfrihedsperiode ► Dato for næste rentetilpasning.

Renteswap Renteswap er et afledt finansielt instrument, der kan anvendes til af sikre fremtidige rentebetalin- ger. Sikringen kan ske på et variabelt forrentet lån eller til sikring af dagsværdien på et fastforren- tet lån. Andelsboligforeninger vil typisk anvende det afledte finansielle instrument til at sikre fremtidige rentebetalinger, hvorfor der ikke er yderligere omtale af sikring af dagsværdien på et fastforrentet lån. Sikringen af de fremtidige rentebetalinger sker ved, at andelsboligforeningen bytter den variable rente til en fast rente, hvorved en stigning i det generelle renteniveau vil resultere i, at rentes- wappen bliver positiv (aktiv). I dette tilfælde vil den betalbare rente være lavere, end hvis renten fulgte det generelle renteniveau, og der opnås en positiv effekt. Renteswappen bliver negativ (forpligtelse), hvis det generelle renteniveau falder. Dette som følge af, at andelsboligforeningens betalbare rente vil være højere end det generelle renteniveau, som ville være fulgt, hvis renteswappen ikke var indgået. Hvis det er nødvendigt for årsrapportens retvisende billede, skal værdien af renteswappen medta- ges i balancen. Renteswap anses som udgangspunkt for nødvendige for regnskabsbrugernes infor- mationsbehov. Kan der i sjældne tilfælde argumenteres for, at renteswappen ikke er væsentlig for regnskabsbrugerne, skal værdien af renteswappen noteoplyses.

Sikring af fremtidige rentebeta- linger

Værdi af renteswap medtages i balancen

Måles foreningens ejendom til dagsværdi, skal værdien af renteswappen altid medtages i årsrap- portens balance.

Værdien af renteswap skal – i årsrapportens balance – præsenteres som en gældsforpligtelse, hvis renteswappen har en negativ værdi, mens den skal præsenteres som et finansielt anlægsaktiv, hvis værdien er positiv. Det er Erhvervsstyrelsens anbefaling, at præsentationen sker på en særskilt linje i balancen, og at der tages højde for opdeling af kortfristet og langfristet gæld, hvis værdien er negativ. Virksomheder i regnskabsklasse A, herunder andelsboligforeninger, er ikke forpligtede til at måle en renteswap til dagsværdi, modsat hvad der gælder for virksomheder i regnskabsklasse B-D. Virk- somheder i regnskabsklasse A skal fastlægge en regnskabspraksis i overensstemmelse med lovens grundlæggende bestemmelser og under hensyntagen til det retvisende billede. Måling kan ske til fx kostpris, basisværdi eller dagsværdi.

Præsentation

Ikke krav om måling til dagsværdi

Begrebet basisværdi findes ikke – og er dermed ikke defineret – i loven. Basisværdien udgør nu- tidsværdien af de fremtidige pengestrømme over renteswapkontraktens løbetid uden justeringer

Hvad er basisværdi?

798 | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | EY

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease