Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 - 10. udgave

Årsregnskabsloven med lovbemærkninger

omfattet af regnskabsklasse B skal være fritaget for revisionspligt, hvis de opfylder betingelserne i den foreslåede nye bestemmelse i årsregnskabslovens § 135, stk. 1, 2. pkt.

I det samtidigt fremsatte lovforslag om ændring af blandt andet aktieselskabsloven og anpartsselskabsloven foreslås det, at fravalg af revision kun kan ske fremadrettet og på en ordinær generalforsamling. Det er således efter sel- skabslovgivningen alene muligt at fravælge revision for kommende regnskabsår. Generalforsamlingens beslutning om fravalg af revision skal kun træffes én gang, hvorefter beslutningen er gældende for alle kommende årsrappor- ter, indtil generalforsamlingen beslutter at tilvælge revision igen. Hvis revisor fratræder i løbet af året, skal der på en ekstraordinær generalforsamling vælges en ny revisor til at revidere årsrapporten. Dette gælder uanset, om ge- neralforsamlingen har besluttet, at de i stedet for revision fremover ønsker, at revisor skal afgive en anden form for erklæring, eksempelvis om gennemgang (review) eller assistance med regnskabsopstilling. For regnskabsbrugerne kan det være af væsentlig betydning at få kendskab til, at kommende årsrapporter for virk- somheden ikke vil blive revideret. Derfor foreslås det i § 10 a, at virksomheder, som har besluttet at fravælge revi- sion i overensstemmelse med det ovenfor anførte, skal oplyse dette hvert år i tilknytning til ledelsespåtegningen i årsrapporten for det forudgående regnskabsår. Der kan eksempelvis være tale om, at et anpartsselskab, der opfylder betingelserne for at fravælge revision efter den nye bestemmelse i årsregnskabslovens § 135, stk. 1, 2. pkt., afholder ordinær generalforsamling den 15. marts 2006. På generalforsamlingen godkendes selskabets årsrapport for 2005. Samtidig træffer generalforsamlingen beslutning om at fravælge revision af kommende årsrapporter. Denne beslutning kan få virkning for årsrapporten for 2006. Der skal i så fald indsættes oplysning herom i tilknytning til ledelsespåtegningen i årsrapporten for 2005. Det er som nævnt kun nødvendigt at træffe beslutning om fravalg af revision én gang, mens oplysningen herom skal gentages hvert år i den forudgående årsrapport, så længe beslutningen er gældende. Oplysningen om fravalg af revision skal også gives, selvom virksomheden måtte vælge at lade revisor udføre gen- nemgang (review) eller assistance med regnskabsopstilling og afgive erklæring herom. Der skal alene gives oplysning om fravalg af revisor til revision, hvorimod der ikke stilles krav om oplysning om et eventuelt tilvalg af andre ydelser fra revisor.

Som anført i § 10 a, skal oplysningen fremgå tydeligt i tilknytning til ledelsespåtegningen.

For så vidt angår nystiftede virksomheder, foreslås det i det samtidigt fremsatte lovforslag om ændring af bl.a. ak- tieselskabsloven og anpartsselskabsloven, at stifterne af virksomheden kan træffe beslutning om fravalg af revision med virkning allerede fra det første regnskabsår, hvis betingelserne herfor i den nye bestemmelse i § 135, stk. 1, 2. pkt. (forslagets § 1, nr. 48) er opfyldt. I så fald skal dette fremgå af stiftelsesdokumentet. Beslutningen har da virk- ning for kommende regnskabsår, indtil generalforsamlingen beslutter at tilvælge revision.

Ændret ved lov nr. 516 af 17. juni 2008 I § 10 ændres »årsrapporten« til »årsregnskabet«.

Lovbemærkninger Betegnelsen »årsrapport« ændres til »årsregnskab«. Dette sker som en konsekevens af, at det ikke længere er hele årsrapporten, der skal revideres, men årsregnskabet.

Ændret ved lov nr. 1232 af 18. december 2012 § 10 a affattes således:

EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | 871

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease