Årsregnskabsloven med lovbemærkninger
For at underbygge kravet om neutralitet er det understreget i bestemmelsen, at ikke alene negative men også posi- tive værdireguleringer skal indregnes uanset årets resultat. Direktivet nævner kun de negative værdiændringer spe- cifikt, men lovens tilgang med brug af dagsværdi på en række områder fordrer dog, at også de positive reguleringer skal medtages uden hensyn til påvirkningen af årets resultat eller andre forhold som overholdelse af lånebetingelser m.v. Efter bestemmelsen, er det enhver værdiregulering, som skal indregnes. Bestemmelsen skal, som ved de andre be- stemmelser i loven, læses i sammenhæng med det almindelige væsentlighedskriterie i § 13, stk. 1, nr. 3. Der er således alene krav om, at væsentlige værdireguleringer skal indregnes.
Ændringen forudsættes således ikke at medføre substantielle ændringer i forhold til gældende ret.
Gældende bestemmelse § 14. Supplerende beretninger om fx virksomhedens sociale ansvar, viden og medarbejderforhold, miljø forhold samt etiske målsætning og opfølgning herpå skal give en retvisende redegørelse inden for rammerne af almindeligt anerkendte retningslinjer for sådanne beretninger. De skal opfylde kvalitetskravene i § 12, stk. 3, og med de lem- pelser, der følger af forholdets natur, de grundlæggende forudsætninger i § 13, stk. 1 og 2. Stk. 2. Af de supplerende beretninger skal fremgå de metoder og målegrundlag, efter hvilke beretningerne er udarbejdet. Oprindelig bestemmelse vedtaget ved lov nr. 448 af 7. juni 2001 § 14. Supplerende beretninger om fx virksomhedens sociale ansvar, viden og medarbejderforhold, miljøforhold samt etiske målsætning og opfølgning herpå skal give et retvisende billede inden for rammerne af almindeligt aner- kendte retningslinjer for sådanne beretninger. De skal opfylde kvalitetskravene i § 12, stk. 3, og med de lempelser, der følger af forholdets natur, de grundlæggende forudsætninger i § 13, stk. 1 og 2. Stk. 2. Af de supplerende beretninger skal fremgå de metoder og målegrundlag, efter hvilke beretningerne er udarbejdet. Lovbemærkninger Målsætningen med det finansielle årsregnskab (årsrapporten) er beskrevet i forslagets § 12, stk. 2. Det finansielle regnskab skal dække interessegruppernes finansielle informationsbehov. Det er imidlertid erkendt, at det finansielle regnskab ikke er tilstrækkeligt til at dække alle relevante behov. Det er nødvendigt også at dække interessegrupper- nes bredere informationsbehov om virksomheden. Dette område er endnu ikke udviklet og er i stort omfang i færd med en forsøgsproces. Hvor det finansielle regnskab i høj grad er rettet ind efter investorers og lignende interessers behov, er de typiske brugere af ikke-finansielle rapporteringer medarbejdere, lokalsamfund m.v. Disse rapporteringer anvendes dog også af investorer, fx etisk bevidste investorer, som i stigende grad har behov for også at få oplysninger om, hvorledes virksomhederne lever op til deres sociale ansvar.
Derfor udarbejder flere og flere virksomheder frivilligt særlige beretninger — kaldet supplerende beretninger — om de aspekter af virksomhedens forhold, som ikke kan beskrives tilstrækkeligt i det finansielle årsregnskab.
Indtil videre er der udviklet beretninger om medarbejderforhold, navnlig om medarbejderne som bærere af virksom- hedernes viden og kompetence, samt om miljøbelastning. Her har udviklingen foreløbigt ført til etablering af viden- regnskaber henholdsvis grønne regnskaber. Desuden kan nævnes etiske regnskaber og sociale regnskaber, der er udtryk for et ønske om at afdække virksomhedernes etiske målsætning og deres evne til at leve op til den. Ligeledes kan beretninger om arbejdsmiljø nævnes.
EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | 891
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease