Årsregnskabsloven med lovbemærkninger
De dele af redegørelsen, der måtte indeholde en generel beskrivelse af regnskabspraksis, og som derfor ikke kan knyttes til en specifik regnskabspost eller note, skal fortsat placeres samlet i et særligt afsnit om anvendt regnskabs- praksis. Med forslaget indføres en ny valgmulighed, som kan anvendes af alle de virksomheder, der er omfattet af loven. Af hensyn til at bibeholde en simpel løsning i Erhvervsstyrelsen til indberetning af årsrapporter for virksomheder i regn- skabsklasse B vil den foreslåede valgmulighed om opdeling af redegørelsen for anvendt regnskabspraksis ikke være tilgængelig i Regnskab Basis. Valgmuligheden vil således alene være tilgængelig i indberetningsløsningerne Regn- skab Special og System til system.
Ændret ved lov nr. 1716 af 27. december 2018 § 17, stk. 1, 3. pkt., ophæves.
Lovbemærkninger Den gældende bestemmelse i § 17, stk. 1, 3. pkt., giver mulighed for, at opgørelsen over bevægelser på egenkapi- talen kan placeres som en regnskabsopstilling eller under noterne til årsregnskabet. Ved lov nr. 738 af den 1. juni 2015 blev den dagældende § 56 ophævet, og der blev indsat en ny § 86 a. Efter § 56 skulle virksomheder omfattet af regnskabsklasse B udarbejde en opgørelse over bevægelserne på egenkapitalen, og opgørelsen skulle placeres i en note til årsregnskabet. Med indsættelsen af § 86 a blev kravet om noteoplysning erstattet af et krav om - som et selvstændigt element i årsregnskabet - at udarbejde en egenkapitalopgørelse. Kravet er alene gældende for virksomheder omfattet af regnskabsklasse C og D. Der burde som konsekvens af ophævelsen af § 56 være foretaget en tilpasning af § 17, stk. 1, 3. pkt. Det foreslås, at adgangen i § 17, stk. 1, 3. pkt., til enten at placere opgørelsen over bevægelser på egenkapitalen som en regnskabsopstilling eller i noterne ophæves. Herefter vil en egenkapitalopgørelse - hvad enten den udarbej- des frivilligt eller der er pligt til udarbejdelse heraf - altid været et selvstændigt element i årsregnskabet. Forslaget er en kodificering af allerede eksisterende praksis, hvorefter virksomheder omfattet af regnskabsklasse B, der frivilligt udarbejder en egenkapitalopgørelse, systematisk og konsekvent skal følge reglerne herfor for en højere regnskabsklasse, jf. årsregnskabslovens § 7, stk. 6. Egenkapitalopgørelsen udgør således et selvstændigt element i årsregnskabet og er ikke en noteoplysning.
Afsnit II Regnskabsklasse A
Kapitel 5 Udarbejdelse af årsrapport
Generelle bestemmelser
Gældende bestemmelse § 18. En virksomhed, der aflægger årsrapport efter reglerne i regnskabsklasse A, skal i det mindste udarbejde en årsrapport bestående af ledelsespåtegning, balance, resultatopgørelse og noter, herunder redegørelse for anvendt regnskabspraksis. Hvis en godkendt revisor har underskrevet en påtegning eller erklæring til årsrapporten, skal på- tegningen henholdsvis erklæringen indgå i denne. Reglerne i §§ 11-17 finder anvendelse.
900 | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | EY
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease