Årsregnskabsloven med lovbemærkninger
I § 23, stk. 4, indsættes efter »påkrævet«: », jf. dog stk. 6«.
I § 23 indsættes som stk. 6:
»Stk. 6. Erhvervsstyrelsen kan fastsætte regler, der begrænser mulighederne for at fravige skemaerne for ba- lance og resultatopgørelse i henhold til stk. 2, 2. og 3. pkt., samt stk. 3 og 4, i det omfang dette er nødvendigt for, at årsrapporter m.v. kan indberettes digitalt.«
Lovbemærkninger Årsregnskabslovens § 23, stk. 1 og stk. 2, 1. pkt., kræver som udgangspunkt, at virksomhederne opstiller balancen og resultatopgørelsen i overensstemmelse med et af de skemaer, der fremgår af lovens bilag 2, og at posterne anføres særskilt og i den rækkefølge, som er angivet i skemaerne. Dette udgangspunkt vil fortsat være gældende efter den foreslåede ændring af skemaerne i bilag 2. De gældende bestemmelser i § 23, stk. 2, 2. og 3. pkt., og i stk. 3, indeholder dog nogle muligheder for at fravige skemaerne. Det følger således af stk. 2, 2. og 3. pkt., at poster benævnt med arabertal kan opdeles, og nye araber- talsposter kan tilføjes, hvis deres indhold ikke er dækket af en eksisterende post. Arabertalsposter kan ligeledes sammendrages, hvis det fremmer overskueligheden, jf. stk. 3.
I henhold til stk. 4 skal opstilling og benævnelse af arabertalsposter tilpasses, når virksomhedens særlige karakter gør det påkrævet.
Virksomhederne skal i dag indberette deres årsrapport digitalt til Erhvervsstyrelsen via en af indberetningsløsnin- gerne i Regnskab 2.0 — Regnskab Basis, Regnskab Special eller system til systemløsningen — efter reglerne herom i indsendelsesbekendtgørelsen. Disse regler er udstedt med hjemmel i årsregnskabslovens § 153 a. Indberetningen forudsætter anvendelse af en taksonomi, dvs. en fortegnelse over de elementer, der kan være med i en digital årsrapport. Den i Regnskab 2.0. anvendte taksonomi for årsregnskabsloven er en lukket taksonomi. Dette betyder som udgangspunkt, at virksomhederne ikke selv kan udvide den. Det er dog undtagelsesvist muligt at udvide taksonomien på udvalgte områder — eksempelvis i forbindelse med pengestrømsopgørelsen og hovedog nøgletal i ledelsesberetningen. Det er derimod ikke muligt for virksomheden at tilføje yderligere poster i balancen og resultat- opgørelsen end dem, der fremgår af taksonomien.
I Regnskab Basis er det kun muligt at benytte udvalgte elementer fra taksonomien, hvorimod man i Regnskab Special kan benytte sig af alle elementer fra hele taksonomien.
Taksonomien indeholder en række yderligere poster til balancen og resultatopgørelsen end de, der fremgår af lovens skemaer. Taksonomien er udviklet — og udvikles løbende — så den tager hensyn til virksomhedernes behov. Takso- nomien tilsigter således at tage højde for virksomhedernes behov for supplering m.v. af regnskabsskemaernes po- ster. Hvis en virksomheds særlige karakter imidlertid gør det nødvendigt at tilføje en atypisk regnskabspost i balancen eller resultatopgørelsen, som ikke fremgår af taksonomien, giver indsendelsesbekendtgørelsen mulighed for, at virk- somheden efter ansøgning til Erhvervsstyrelsen kan fritages for digital indberetning af årsrapporten. Virksomheden vil, hvis ansøgningen imødekommes, skulle indsende årsrapporten i papir-format. Da de digitale indberetningsløsninger dækker langt de fleste behov for poster i balance og resultatopgørelse og des- uden giver mulighed for at specificere posterne i noterne, er betingelserne for at undlade digital indberetning kun yderst sjældent opfyldt. Erhvervsstyrelsen har da hidtil også kun behandlet et mindre antal ansøgninger om frita- gelse for digital indberetning årligt.
EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | 923
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease