Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 - 10. udgave

Årsregnskabsloven med lovbemærkninger

Lovbemærkninger Forslagets § 25 præciserer, at balancen skal indeholde indregnede aktiver henholdsvis forpligtelser. Begrebet "ind- regning" er en oversættelse af det internationalt anvendte begreb "recognition", og er en modernisering af den terminologi, der anvendes i gældende lov. Indregnede aktiver og forpligtelser er blot et udtryk for de aktiver og forpligtelser, der er medtaget i balancen. I bilag 1, C, nr. 1 og 5, defineres aktiver og forpligtelser. Disse definitioner er meget brede og tilsigter at sætte rammerne for, hvad der generelt skal forstås som aktiver og forpligtelser. Indførelsen af disse definitioner i loven har længe været efterlyst i praksis som rettesnor for, hvad der kan og skal indregnes i balancen.

Regnskabets elementer er defineret med baggrund i IASC's begrebsramme, men svarer i det store hele også til de definitioner, der er udviklet af FASB. Forslaget indeholder derfor de samme rammer, som er fastsat internationalt.

At et konkret forhold falder ind under definitionen på et aktiv eller en forpligtelse, er ikke ensbetydende med, at forholdet skal indregnes i balancen. Virksomheden kan som hovedregel kun indregne poster i balancen, som opfylder både definitionerne og indregningskriterierne. Indregningskriterierne, som fremgår af forslagets § 33, fastslår, at alene de aktiver og forpligtelser, som kan måles pålideligt, tillades indregnet. Det betyder, at indregningen af aktiver og forpligtigelser kommer til at bestå af en ægte delmængde af de aktiver og forpligtelser, som definitionerne omfatter. Derved frasorteres mange aktiver og forplig- telser, som nok opfylder definitionerne, men som ikke opfylder kravene til pålidelighed. Formålet er at forhindre indregning af aktiver og forpligtelser, som hviler på et for spinkelt grundlag. De aktiver, der frasorteres, vil ofte være videnaktiver, dvs. organisatoriske og personalemæssige videnressourcer. Men også unikke varemærker og patenter kan risikere ikke at opfylde indregningskriterierne. Frasorterede aktiver og forpligtelser kan i stedet omtales i noter eller i årsberetningen. De brede definitioner kan med fordel benyttes som udgangspunkt for omtalen i årsberetningen af virksomhedens videnressourcer, jf. forslagets § 99, nr. 2. De kan også benyttes som inspiration, hvis virksomheden udarbejder et egentligt videnregnskab, der indgår som en del af årsrapporten, jf. forslagets § 14. Definitionerne vil derved komme til at sætte rammerne for hele årsrapporten.

Begrebet "forpligtelser" omfatter både gældsforpligtelser og hensatte forpligtelser (hensættelser), jf. bilag 1, C, nr. 5 og 7. Det betyder, at den nuværende mulighed for at indregne hensættelser, der ikke er forpligtelser, fjernes.

Egenkapitalens størrelse bestemmes af forskellen mellem de indregnede aktivers henholdsvis forpligtelsers beløb.

Begrebet "passiver" er et samlebegreb for egenkapital og forpligtelser.

Gældende bestemmelse § 26. Tilgodehavender under omsætningsaktiver, der forfalder til betaling mere end et år efter regnskabsårets udløb, anses som langfristede. De skal klassificeres særskilt for hver arabertalspost, medmindre tilsvarende oplysninger gives i noterne. Stk. 2. Forpligtelser, der forfalder til betaling inden for et år efter regnskabsårets udløb, er kortfristede. Andre forpligtelser er langfristede. Forpligtelserne skal klassificeres i overensstemmelse med disse kriterier for hver ara- bertalspost, medmindre tilsvarende oplysninger gives i noterne.

Oprindelig bestemmelse vedtaget ved lov nr. 448 af 7. juni 2001 § 26. Tilgodehavender under omsætningsaktiver, der forfalder til betaling mere end et år efter regnskabsårets ud- løb, anses som langfristede. De skal klassificeres særskilt for hver arabertalspost, medmindre tilsvarende oplysnin- ger gives i noterne. Stk. 2. Forudbetalinger fra kunder kan på en synlig måde modregnes inden for aktivposten »Varebeholdninger«

926 | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | EY

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease