Årsregnskabsloven med lovbemærkninger
Lovbemærkninger Efter den gældende § 30 i årsregnskabsloven skal indtægter og omkostninger, som hidrører fra begivenheder, der ikke hører under den ordinære drift, og som derfor ikke forventes at være tilbagevendende, klassificeres som eks- traordinære indtægter og omkostninger.
Det foreslås, at § 30 ophæves.
Baggrunden herfor er, at bestemmelsen er i strid med det nye regnskabsdirektiv, som ikke hjemler mulighed for at klassificere indtægter og omkostninger som ekstraordinære. Hertil kommer, at det heller ikke under de internatio- nale regnskabsstandarder er muligt at klassificere poster som ekstraordinære, jf. IAS 1, afsnit 87. I forslagets § 1, nr. 90, foreslås det, at der i årsregnskabsloven indsættes en ny bestemmelse som § 67 a, hvori der indføres krav om, at virksomhederne i en note skal oplyse om størrelsen og arten af indtægts- og udgiftsposter, som er særlige grundet deres størrelse eller art. De poster, som tidligere har været klassificeret som ekstraordinære, vil herefter skulle anses som særlige poster. "Særlige poster" er dog et bredere begreb end "ekstraordinære poster" og omfatter langt flere forhold. Dette er nærmere uddybet i bemærkningerne til forslagets § 1, nr. 90.
Der er dog en væsentlig forskel på præsentationen af ekstraordinære poster og særlige poster. Ekstraordinære po- ster er en selvstændig post i resultatopgørelsen, mens særlige poster skal forklares i noterne.
§ 30 gælder i dag for virksomheder omfattet af regnskabsklasse B, C og D, jf. de gældende bestemmelser i § 22, stk. 1, § 78, stk. 1, og § 102, stk. 1. Den foreslåede ophævelse af § 30 vil derfor få virkning for alle tre regnskabs- klasser. Gældende bestemmelse § 31. Ledelsens forslag til beslutning om anvendelse af virksomhedens overskud eller dækning af underskud skal placeres i tilknytning til resultatopgørelsen. Ledelsens forslag til udbytte skal fremgå som en særlig post i egenkapi- talen under "Overført overskud eller underskud", jf. bilag 2, skema 1 eller 2. Stk. 2. Er der foretaget udlodning af ekstraordinært udbytte i regnskabsåret, skal dette fremgå særskilt af re- sultatdisponeringen. Er der foretaget udlodning af ekstraordinært udbytte efter regnskabsårets udløb, skal dette fremgå i tilknytning til resultatdisponeringen.
Oprindelig bestemmelse vedtaget ved lov nr. 448 af 7. juni 2001 § 31. Ledelsens forslag til beslutning om anvendelse af virksomhedens overskud eller dækning af underskud skal placeres i tilknytning til resultatopgørelsen og som en særlig post i egenkapitalen under »Overført overskud eller underskud«, jf. bilag 2, skema 1 eller 2, jf. dog § 48.
Lovbemærkninger Efter forslagets § 31 skal bestyrelsens forslag til fordeling af årets resultat placeres i tilknytning til resultatopgørel- sen. Beløbet skal tillige klassificeres som en særlig post i egenkapitalen. Sidstnævnte gælder tilsvarende for renter, hvis beløb er afhængig af udbyttets størrelse. Efter gældende lovs § 56, stk. 6, er der valgfrihed mellem at placere forslaget i tilknytning til balancen eller resultat- opgørelsen, hvis ikke det placeres i årsberetningen. Forslået udbytte skal efter gældende ret endvidere indregnes som en gældspost i balancen. Forslagets § 48 giver fortsat mulighed for — uanset definitionen på forpligtelser, men tilladt af 4. direktivs artikel 6 — at indregne forslag til udbytte som en forpligtelse i balancen. Efter den seneste ajourføring af IAS 10 er denne metode ikke længere tilladt internationalt.
932 | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | EY
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease