Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 - 10. udgave

Årsregnskabsloven med lovbemærkninger

som er foretaget efter regnskabsårets udløb, skal oplyses i tilknytning til resultatdisponeringen. Præsentationen af ekstraordinært udbytte i årsregnskabet er ikke på nuværende tidspunkt direkte reguleret i årsregnskabsloven. I prak- sis har forholdet derfor givet anledning til tvivlsspørgsmål, som afklares med den foreslåede ændring.

Indførelsen af det nye krav i stk. 2 skal ligeledes ses i sammenhæng med, at den gældende § 56, der bl.a. indeholder krav om en note med oplysning om bevægelser i egenkapitalen, foreslås ophævet.

Selskabslovens mulighed for at udlodde ekstraordinært udbytte i perioden mellem balancedagen og generalforsam- lingen medfører, at der kan være situationer, hvor de frie reserver på balancedagen, som de fremgår af årsrappor- ten, ikke kan udloddes på generalforsamlingen i det omfang, disse allerede er udloddet. Hvis forholdet ikke fremgår klart af årsrapporten, er der risiko for, at der foretages udlodning, som overstiger de frie midler. Efter den foreslåede § 31, stk. 2, skal der derfor gives oplysning om ekstraordinære udbytter, som er udloddet i regnskabsåret og i perioden fra balancedagen og frem til vedtagelsen af årsrapporten på den ordinære generalfor- samling. Uanset at det ikke direkte fremgår af bestemmelsen i det nye regnskabsdirektivs artikel 9, stk. 6, at der skal gives oplysning om disse udbytter, er oplysningen en forudsætning for, at generalforsamlingen på et oplyst grundlag kan tage stilling til ledelsens forslag til beslutning om anvendelse af virksomhedens overskud eller dækning af under- skud. Det er derfor præciseret, at der også skal gives oplysning om udlodninger foretaget efter regnskabsårets ud- løb.

Præsentationen i tilknytning til resultatdisponeringen af ekstraordinært udbytte, som er udloddet efter regnskabs- årets udløb, vil ikke påvirke posterne under egenkapitalen. Disse skal fortsat opgøres på balancedagen.

Med den foreslåede ændring skabes der større klarhed om det beløb, som generalforsamlingen kan disponere over til udlodning af udbytte.

Den foreslåede § 31 gælder for virksomheder omfattet af regnskabsklasse B, C og D. I praksis retter den sig imidler- tid kun mod virksomheder i regnskabsklasse B. Det skyldes, at den foreslåede bestemmelse i § 95 a, der gælder for virksomheder omfattet af regnskabsklasse C og D, i stk. 1 og 2 også indeholder krav til placeringen af ledelsens forslag til beslutning om anvendelse af virksomhedens overskud eller dækning af underskud og om udlodning af ekstraordinært udbytte, der er sket i eller efter regnskabsårets udløb. Samtidig bestemmer den foreslåede § 95 a, stk. 3, at afgivelsen af oplysningerne efter stk. 1 og 2 fritager for at give de i § 31 krævede oplysninger. Gældende bestemmelse § 32. Virksomheden kan sammendrage følgende poster og i stedet indføre en post benævnt »Bruttofortjeneste« eller »Bruttotab«: 1) Posterne nr. 1-5 i bilag 2, skema 3, og 2) posterne nr. 1-3 og 6 i bilag 2, skema 4. Stk. 2. § 11, stk. 2, finder ikke anvendelse på poster, der er sammendraget efter stk. 1. Stk. 3. Det første år virksomheden ikke længere benytter stk. 1, kan sammenligningstal, jf. § 24, for de omhand- lede poster undlades. Stk. 4. § 138, stk. 6, finder anvendelse, når en virksomhed benytter muligheden i stk. 1. Oprindelig bestemmelse vedtaget ved lov nr. 448 af 7. juni 2001 § 32. Når særlige konkurrencemæssige hensyn tilsiger det, kan virksomheden sammendrage følgende poster og i stedet indføre en post benævnt »Bruttofortjeneste« eller »Bruttotab«: 1) Posterne nr. 1-5 i bilag 2, skema 3, og 2) posterne nr. 1-3 i bilag 2, skema 4. Stk. 2. § 11, stk. 2, finder ikke anvendelse på poster, der er sammendraget efter stk. 1. Stk. 3. Det første år virksomheden ikke længere benytter stk. 1, kan sammenligningstal, jf. § 24, for de omhand- lede poster undlades.

934 | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | EY

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease