Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 - 10. udgave

Årsregnskabsloven med lovbemærkninger

Lovbemærkninger I lighed med gældende årsregnskabslovs § 64c foreslås det tilladt, at små og mellemstore virksomheder, hvis særlige konkurrencemæssige forhold tilsiger det, kan sammendrage visse poster i resultatopgørelsen, så nettoomsætningen derved ikke vises. Bestemmelsen implementerer 4. direktivs artikel 27, jf. artikel 12. Baggrunden for at udelade en så væsentlig oplysning af resultatopgørelsen er, at oplysning om nettoomsætningens størrelse og de tilhørende pro- duktionsomkostninger traditionelt anses for at kunne skade virksomheden i sin konkurrence med andre virksomhe- der. Undtagelsesmuligheden har været misbrugt, fordi virksomheder tilsyneladende har undladt nøjere at vurdere, hvad der skal til, for at den konkrete virksomhed risikerer at lide skade i konkurrencemæssig henseende. I mange tilfælde er undtagelsen derfor blevet benyttet uretmæssigt. Det fremgår af Regnskabsrådets rapport afsnit 10.4.1, at oplysning om nettoomsætning m.v. er af så væsentlig betydning, at oplysningen kun skal kunne undlades, hvis virksomheden virkelig kan påvise, at oplysningen reelt kan være til skade for virksomhedens afsætningsmuligheder og indtjening. En henvisning til mulige fremtidige konkur- renter, som slet ikke eksisterer på markedet i dag, er fx ikke tilstrækkelig. En monopolvirksomhed vil derfor ikke kunne benytte undtagelsen. Det er vanskeligt at forestille sig, at mere end et fåtal af virksomheder retmæssigt vil kunne benytte undtagelsen, eftersom virksomhedens stilling i konkurrencemæssig henseende først og fremmest afgøres af virksomhedens egen effektivitet. Konkurrenter vil dog kunne spore virksomhedens fortjenstmargin i et marked, hvor der er få konkurren- ter. Hér kan det være berettiget at sammendrage posterne.

Ofte ligger virksomhedens konkurrenter inde med omtrentlige oplysninger om dens nettoomsætning. Er der formod- ning herfor, kan oplysning herom i årsrapporten næppe skade virksomheden og kan derfor ikke udelades.

Revisor skal ved sin revision kritisk efterprøve ledelsens opfattelse af reel og påviselig skade.

Ændret ved lov nr. 99 af 18. februar 2004 I § 32, stk. 1, nr. 2, indsættes efter »posterne nr. 1-3«: »og 6«.

Lovbemærkninger Efter den gældende bestemmelse i årsregnskabslovens § 32, stk. 1, kan små virksomheder (regnskabsklasse B), når særlige konkurrencemæssige hensyn tilsiger det, sammendrage de i bestemmelsen nævnte poster i lovens bilag 2, skema 3 og 4, til én post. Resultatopgørelsen kan opdeles enten efter arter i skema 3 som omfattet af § 32, stk. 1, nr. 1, eller efter funktioner i skema 4 som omfattet af § 32, stk. 1, nr. 2. Muligheden for at sammendrage poster i resultatopgørelsen efter § 32, stk. 1, kan endvidere anvendes af mellem- store virksomheder, jf. henvisningsreglen i § 78, stk. 1, idet disse virksomheder dog skal anvende skema 5 og 6 i bilag 2, jf. § 79. Derimod kan store virksomheder ikke anvende muligheden for sammendrag, jf. § 81. Bestemmelsen i § 32, stk. 1, har baggrund i 4. direktivs artikel 27, der tillader medlemsstaterne at fravige direktivets opstillingsskemaer for resultatopgørelsen for små og mellemstore virksomheder, således at disse virksomheder kan sammendrage de oplistede poster i resultatopgørelsen i én post benævnt »Bruttofortjeneste« eller »Bruttotab«. I »Bruttofortjeneste« eller »Bruttotab« indgår posten »Andre driftsindtægter« som post nr. 4 i den artsopdelte re- sultatopgørelse efter lovens bilag 2, skema 3. I den funktionsopdelte resultatopgørelse efter lovens bilag 2, skema 4, findes den identiske post som nr. 6. Sidstnævnte post i den funktionsopdelte resultatopgørelse kan imidlertid ikke medregnes i sammendraget efter den gældende bestemmelse, hvilket er fundet uhensigtsmæssigt.

EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | 935

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease