Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 - 10. udgave

Kapitel 5 Ledelsesberetning

ledelsen anvender i deres styring af virksomheden. APM'erne udgør således et supplement til de klassiske talmæssige oplysninger i årsrapporten, og de giver regnskabsbrugerne information til at forstå virksomheden fra ledelsens synspunkt.

I selve årsregnskabet er anvendelsen af APM'er ofte begrænset til mellemtotaler som EBIT og EBITDA, og de fleste APM'er indgår typisk som en del af ledelsesberetningen.

Det europæiske børstilsyn ESMA har udarbejdet retningslinjer for anvendelse af APM'er, hvori APM'er er defineret som: Et finansielt mål for historiske eller fremtidige finansielle resultater, finansiel stilling eller betalingsstrømme, som ikke er defineret eller anført i det relevante regelsæt for rappor- tering af finansielle oplysninger. Eksempler på APM'er er generelt der, hvor virksomheden forklarer justeringer til regnskabsposter eller (mellem)totaler i resultatopgørelse, balance eller pengestrømsopgørelse. Det kan fx være "resultat før engangsomkostninger", "resultat før renter, skat, afskrivning og amortisering (EBITDA)", "nettogæld" eller "organisk vækst".

ESMA- retningslinjer

ESMA's retningslinjer oplister en række krav til de virksomheder, der anvender APM'er:

1. Tydelig oplysning om anvendte definitioner på alle APM'er. 2. Relevant betegnelse af APM'er, så regnskabsbruger forstår betydningen heraf og beregnings- grundlaget herfor og ikke vildledes. 3. Afstemning af APM'er til den nærmeste sammenlignelige regnskabspost, mellemtotal eller to- tal i regnskabet og en forklaring af de væsentligste afstemningsposter. 4. En forklaring af, hvorfor anvendte APM'er bedre udtrykker virksomhedens præstation end tal- let opgjort efter den relevante lovgivning. 5. APM'er må ikke: - Fremhæves, fx typografisk (fed skrift, større typer eller lignende) på bekostning af tal opgjort efter den relevante lovgivning - Præsenteres på en sådan måde, at de fjerner opmærksomheden fra tal opgjort efter den relevante lovgivning - Medtage sammenligningstal for anvendte APM'er. 6. Definitioner og beregninger skal være konsistente fra år til år. Hvis disse ændres, skal effekten på både årets og sammenligningsårets APM'er forklares. Erhvervsstyrelsen har på forespørgsel i en konkret sag anført, at APM'er efter styrelsens opfat- telse kan supplere, men ikke erstatte tal opgjort efter den relevante lovgivning. Det vil sige, at kommenteringen i ledelsesberetningen skal være på tal opgjort efter den relevante lovgivning, som virksomheden så kan vælge at supplere – men altså ikke erstatte – med APM'er.

Erhvervs- styrelsens holdning

5.9

Supplerende beretninger

Supplerende beretninger kan indgå i årsrapporten under forudsætning af, at beretningerne giver en retvisende redegørelse inden for rammerne af almindeligt anerkendte retningslinjer for supple- rende beretninger. Lovens generelle kvalitetskrav om relevans, pålidelighed og sammenlignelig- hed skal være opfyldt, ligesom lovens grundlæggende forudsætninger skal opfyldes med de lem- pelser, der følger af, at der er tale om en ikke-finansiel beretning.

Krav om en retvisende redegørelse

96 | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | EY

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease