somnus nr 1_2019

EINAR GELIUS

– Jeg fikk en ny sengekamerat for ti år siden En CPAP-maskin, enmaske og en slange endret radikalt søvnhelsen til presten Einar Gelius.

På den tiden var han noen år eldre enn antall pustestopp, i slutten av 40-årene. Som igjen betyr at han fyller 60 år den 15. mai i år. (Somnus gratulerer på forhånd!) Det er en mann i langt bedre form nå, enn tidligere i voksenlivet, som går mot 60-talls milepælen. For nå er han et begeistret medlem av den store søvnapné-flokken som sier: – Jeg har fått et nytt liv! Slet med dagsformen I Einar Gelius’ tilfelle tok det for lang tid å finne ut av hvorfor han slet både dag og natt. Sånn ble det, bare. Men – man kan ikke gå tilbake i tid, til alle årene da det varte og rakk før han fikk hjelp til å forstå at det var noe galt med søvnhelsen hans. At det varte for lenge før han kom til en søvnutrening, nytter det ikke å ergre seg over det nå. Han kjente

ikke til at helseproblemet han hadde var en diagnose som het søvnapné. Og årene gikk, for mannen som sta- dig slet med dagsformen. Først etter påtrykk fra hans nærmeste krets tok han turen til legen. – Jeg kan bare anbefale alle som måtte kjenne seg igjen i beskrivelsen av tida før jeg ble utredet, om å få tatt en søvnutrening. Snakk med fast- legen, og ta det derfra! Det kan være lang ventetid, men det er vel verdt å vite at det kan bli hjelp å få etter hvert, sier Einar Gelius til Somnus. For egen del gleder han seg over at det til slutt ble funnet en grunn til urolige netter, og svar hvorfor hun i nabosengen klaget over både nattlig bulder og brak, snorking, eller total stillhet, pustestopp. Ja, ekskjæresten var redd han døde da han sluttet å puste i løpet av natten. Så ille var det.

Tekst: Ellen Marie Arefjord

– Tenk på et tall! Spørsmålet henleder ofte til at det ligger et triks i luften, at man via matematikk skal komme frem til noe som kan forbløffe eller overraske. Og for Einar Gelius ble det nærmest slik, da han i 2007, eller var det 2008, at han kom til utredning av søvnmønsteret sitt? Han husker det ikke helt. Men endelig befant han seg på en søvnutredning. For han visste at han sov dårlig, og han hadde i åre- vis slitt med ikke å føle seg uthvilt. Men at et gitt tall ga svaret på pla- gene? Det forbauset ham. – For hva var tallet du ikke tenkte på? 44!

Altså 44 pustestopp i timen. Diagnose: alvorlig søvnapné.

Jeg følte meg tappet for energi. Ble tiltaksløs og lei. Einar Gelius, sogneprest

18

SOMNUS NR 1 – 2019

Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online