somnus nr 1_2019

Masker er vanskelig – for brukerne, og noen ganger også for sykehuset. (Illustrasjonsbilder: Shutterstock)

Under 30 dBA The CPAP Shop sammenligner de forskjellige maskinene på markedet og konkluderer med at stort sett alle har et lydnivå på under 30 desibel.

deg bytte slange og maske en gang i året. Men det er også opp til pasien- ten. Noen bytter oftere, noen har to masker til enhver tid, mens noen ikke bytter i det hele tatt, fordi de ikke vil. Der han ser at brukerne får problemer, er med fuktingen: – Det kan av og til være vanskelig å få til. De opplever enten at kammeret blir for fort tomt eller at det er «rainout» i masken. Systemet vårt har kontroll som sørger for varme i slangen og at luften inn i masken har en viss temperatur, sier han. Kaldere Standardinnstillingen på maskinen er 27 grader.

– Men vi lever i en del av verden hvor det ofte er kaldere. Vi anbefaler at temperaturen på fukteren senkes og ligger tre–fire grader over vanlig romluft på soverommet. De fleste puster i vanlig romluft til vanlig, og litt høyere temperatur er optimalt for fukting, sier Simble. Men det må til- passes fra pasient til pasient og ut fra hvor maskinen står. Boye Thorsen minner om det helt enkle: Å huske å fylle fuktekamme- ret før du legger deg. – På CPAP-ene våre holder det til én natt. På den siste CPAP-en vår kan du dessuten stille temperatur på både fukteren og slangen uten å skru av maskinen, hvis du våkner av at det er varmt, sier han.

7

SOMNUS NR 1 – 2019

Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online