somnus nr 1_2020

Som angår apné- skinne Senge- tøy

CPAP- vask Spedbarn

Tall Morgen- kald

Sort Late

Har god søvnhygiene sammen med trening effekt på kroppssammensetning? Forskere fra OsloMet universitet, Universitetet i Bergen og Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer har undersøkt om god søvnhygiene sammen med tre- ning hadde effekt på ulike variabler etter 10 ukers tre- ning med vekter, strikk eller annet som gir motstand. 10 friske utrente menn fulgte råd om god søvnhygiene og trente 2 ganger pr. uke i 10 uker, mens kontroll- gruppen på 12 friske utrente menn kun trente tilsva- rende. Etter 10 ukers trening hadde begge gruppene økt lean body mass (kroppsvekt minus fett). Gruppen som i tillegg til trening også fulgte søvnhygi- enerådene reduserte fettmassen betydelig, noe man ikke fant hos den gruppen som bare trente. Resultatene antyder at kombinasjon av regelmessig trening med vekter, strikk eller annet som gir motstand og god søvnhygiene er positivt for kroppsvekt og fettprosent. Bekker har skapt kunst av skrapmetall i mange år, og har hatt utstillinger i England, Sør-Afrika og Nederland. Han har til og med vært gjest i et BBC- program som viste frem verkene hans. Han har også laget rekvisita av skrapmetall til tyske fjern- synsserier og filmen Doomsday (2008). I mange år har han hatt narkolepsi. Diagnosen fikk han først i 2016, i samband med at han var lagt inn på syke- hus med blodforgiftning. Dette gjør det vanskelig å fungere i vanlig arbeid, forteller Vest-Telemark Blad. Bruker diagnosen i kunsten Martiens Bekker (52) bruker skrapmetall til å lage kunst. Å lage skulpturer er også en måte å medi- tere på og å takle egne følelser, mener sør-afrika- neren som bor i Bøgrend i Vinje.

Pluss Tysting

Verk Da capo

Symbol Kvinne- navn

Hastighet (fork.)

Kultivert Kanton

Gryn

Rett

Fugl

Papir Super- mann

Overlot Syk- dommen

Latter- lyd

Nynorsk pro- nomen

Rammet av lett natt- skrekk

Fiktiv ubåt- kaptein

KRYZZZORD Løsning på kryssordet i nr 4 var SOVESOFA. Bjørn Olsen i Slemmestad får fem FLAX-lodd. Send løsningsordet på kryssordet på epost til bladetsomnus@gmail.com, og du er med i trekningen av fem FLAX-lodd.

som ikke får plass på flyet, er det ikke. Det er ikke så mye som var bedre før, men denne gangen hadde det vært kjekt å kunne kjøpe en av gamledagers standby- billetter. Jeg var solidarisk og avbestilte billettene mine til både Stockholm, Göteborg, Brussel og Ljubljana. I tilfelle noen faktisk trenger å ta de flyene. I skri- vende stund ligger jeg an til å tape noen tusen på avbestillingene mine de første to ukene i karantene. Hvis ikke reiseforsik- ringen dekker dem, så får jeg se på det som en dugnad. Og CPAP-en midt oppi alt dette? Takk, den har det bra. Et av de faste svake punk- tene, der ledningen henger sammen med transformatoren, har sprukket for seg til tross for den gode undervisningen jeg fikk på sykehuset på Gjøvik om hvordan pakke så skånsomt som mulig. Men jeg fikk tak i isolasjonstape.

Super’n i Edinburgh solgte den forresten ikke rull for rull, men i pakker à fem rul- ler med forskjelli- Når alle er red- de for å dø av feber og hoste – da hamstrer de selvsagt toalettpapir.

Norge, bestilte rett til Göteborg, og så snakket jeg med en kar i Beograd som jeg trengte å besøke og foreslo at jeg kunne jo gjøre det når jeg uansett var i nesten-nabo- landet. Så kom grensestengningen, og underveis fant jeg ut at det var ikke særlig poeng i å reise til hverken Sverige, Slovenia eller Serbia. Det ville nok dukke opp restriksjoner der, også. Dermed prøv- de jeg å bestille på nytt billetten som jeg nettopp hadde kansellert. Men flyet var fullt. Helt til sent på kvelden før – da fikk jeg tak i én siste billett. Da jeg kom om bord , viste det seg at det var flere titalls ledige plasser. Det er logisk at ikke-nordmenn som ikke vil sitte to uker i karantene på et flyplasshotell, lar være å reise. Det er også logisk at de som ikke får igjen pengene, gir blaffen i å avbestille. Men særlig praktisk for dem

ge farger. Med andre ord: Hvis noen har behov for isolasjonstape til CPAP-en sin, er det bare å si fra. Jeg skal ta med hvis jeg noen gang får lov til å reise til Skottland igjen og hente den. Det er synd det ikke var toalettruller. Georg Mathisen

37

SOMNUS NR 1 – 2020

Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online