OIVin br. 5, godina II. - lipanj 2020.

ISKRENOST

37

Svaki put smo prije svega posebno vodili brigu o najranjivijima, zaposlenicima koji spadaju u rizične sku- pine ili koji s takvim osobama žive u zajedničkom kućanstvu, prvenstveno radi zaštite njihovog zdravlja. Jednako tako se brinulo i o osobnim potrebama zaposlenika, osobito onih s djecom predškolske i osnov- noškolske dobi nakon što su škole i vrtići zatvoreni. Na takve mjere smo bili spremni od samog početka.

jedno mogli platiti manju cijenu? To vjerojatno nećemo tako brzo saznati iako se danas kad su skoro sve mjere ukinute sve češće susrećemo s kritikama da je gospo- darstvo i društvo platilo previsoku cijenu blokadom svega. Čiji model će se pokazati boljim? Britanski, švedski, talijanski, njemački, japanski, američki (SAD)? I što je prihvatljiva cijena za gospodarstvo ili koji je prihvatljiv broj žrtava, gdje je sredina, ako ju se uopće može tražiti? Nije to samo gospodarsko već i etičko pitanje. Sigurno je samo da će se godinama analizirati, a i pitanje je koliko smo uistinu iz svega naučili. Što se Stožera tiče, svjesni smo da, kao što ovo nije uo- bičajena kriza, ni iskustvo nije jedinstveno naše. Cijela država i cijeli svijet prošao je i još prolazi kroz istu situaciju, neki malo prije, neki kasnije, neki malo lakše, neki teže. Jednako tako, naše dosadašnje iskustvo nije jamac za uspješan nastavak borbe protiv epidemije. Treba i dalje ostati usredotočen jer još nije gotovo. Mi kao Stožer smo do sada prošli fazu represije, blokade, zatvaranja i ograničavanja svega. Za to realno gledano i nije bilo potrebno posebno umijeće, pogotovo kad to radi cijeli svijet. Danas je u svijetu gotovo 5,2 milijuna zaraženih, a u Hrvatskoj malo manje od 2.500, kako se može vidjeti na slikama. Na svjetskoj razini broj dnevno novozara- ženih od početka travnja do danas je skoro konstan- tan, od 80 do 100 tisuća, što znači linearan porast ukupnog broja oboljelih, samo se seli iz regije u regiju, Azija, Europa, SAD, Rusija, a sad Indija i Južna Amerika. Kad je kod nas krenulo, u Kini su gotovo bile zau- stavljene nove zaraze, prema objavljenim podatcima imali su oko 77 tisuća slučajeva. No, vrlo brzo se mogao uvidjeti nesrazmjer broja oboljelih u odnosu

na ukupnu populaciju puno manjih zemalja od Kine, što je danas više nego očito. Zbog toga je bilo teško bilo što projicirati. Sada slijedi druga, daleko složenija faza vraćanja u normalu, a za to je i dalje potreban oprez, ali i jedan novi pogled iz druge perspektive. Treba nadoknadi- ti izgubljeno koliko je moguće. A oko epidemija ima još dosta nepoznanica, ne znamo kako će proći ljeto, hoće li biti i koliko snažan drugi val koji se sve češće prognozira za jesen ili zimu? Koga će drugi val teže pogoditi? Kako vratiti poslove i život u normalu, a istovremeno biti oprezan i spreman za nove izazove?

Broj oboljelih od COVID-19 u RH (22. svibnja 2020., 2.243 slučaja)

Dnevni broj novooboljelih u RH

Made with FlippingBook Learn more on our blog