Somnus nr 3_2019

CPAP-en får plass på flyet som ekstra kilo i tillegg til den vanlige håndbagasjen din. Selv hos Qatar Airways og de andre flyselskapene som opererer med ekstra strenge krav til håndbagasjen, går det greit med CPAP. Men husk dokumentasjonen på at du trenger den.

sjonssjef Nora Aspengren i TUI. Tillatt håndbagasje varierer på TUI- turene, men CPAP-en kommer i til- legg. – Da skal du bare søke minst fire dager før avreise forteller hun. Også på lettvektselskapene Også de selskapene som tillater minst håndbagasje på fly til og fra Norge, lar deg ta med CPAP-en i til- legg. Emirates og Qatar operer med

en grense på bare sju kilo. – Medisinsk utstyr og opptil to hjel- pemidler, inkludert CPAP og PAP, kan bringes med i tillegg til tillatt håndbagasje uten ekstra kostnad, sier norgessjef Terje Grue i Emirates. – CPAP er et av hjelpemidlene som aksepteres i kabinen, og vekten er ikke regnet som en del av tillatt håndbagasjevekt, istemmer kommu- nikasjonsavdelingen hos Qatar Airways.

Loganair har satt grensen til bare seks kilo og flyr mindre fly med liten håndbagasjeplass. – Loganair tar med CPAP. Det er ikke spesifisert som ekstra håndbaga- sje, men det har aldri vært noen pro- blemer med å ta den med og finne plass til den om bord, sier Tim Malseed i byrået som håndterer mediene på vegne av det skotske fly- selskapet.

Legg aldri CPAP-utstyret eller apnéskinnen i kof- ferten som du sjekker inn, men ta dem med som håndbagasje. Ha med deg et brev fra legen din som bekrefter behovet ditt for å bruke CPAP. Pakk den riktige adapteren for det landet du skal reise til, for stikk-kontakter varierer fra land til land. Adaptere kan kjøpes fra de fleste elektronikk- og reiseforretninger, så vel som på flyplasser. Sørg for at det ikke er noe vann i fuktekammeret før du løsner den fra apparatet og pakker den ned.

Husk at du kan bruke apparatet på flyet, men ikke fukteren din, siden flyturbulens gir økt risiko for vannsøl og skade på apparatet. Hotellrommet ditt har kanskje ikke et strømuttak nær hodeenden, så pakk en skjøteledning med flere uttak for å bruke apparatet og masken komfortabelt. Ta med gaffateip. Ypperlig til å reparere slangen eller andre lekkasjer. Rent vann er avgjørende. Uansett hvor du er i utlandet, kjøp flaskevann. Bruk ikke vann fra andre kilder.

15

SOMNUS NR 2 – 2019

Made with FlippingBook Annual report