Somnus nr. 1_2022

Mat drøftes på Mestringshelgen Under Mestringshelgen i juni på Soria Moria i Oslo, blir det en seksjon om mat og hypersomnier og tarmforstyrrelser. Tre flinke kvinner med forskjellig tilnærming til kosthold og helse vil diskutere hva kostholdet og tarmen har å si for helsen.

Conni Landsted fra den danske narkolepsiforeningen, Sofie Railo som jobber med mat og nyttevekster i naturen og sykepleier Marita Bjerke vil fortelle om sine erfaringer med mat. Kanskje blir det tid til en tur i naturen for å se på hva som finnes av sunne og spiselige vekster rett utenfor hotell- døren.

Viktige ingredienser i keto-kostholdet. Det kan redusere symptomene på narkolepsi, men forskningen på temaet har begrensninger, og dietten kan også føre til ulemper. (Foto: Shutterstock)

proteinrike Atkins-dietten reduserer narkolepsisymptomene med 18 pro- sent. Men det betyr ikke at alle skal endre kostholdet radikalt, ifølge nev- rolog og forsker Alon Y. Avidan. Pass heller på tidspunktene. Unngå karbohydratrik mat når du trenger å være våken og oppmerk- som.  Vær forsiktig med sukker. Raske karbohydrater i for eksempel is og brus øker glukosenivået i blodet raskt, og det vil du spesielt unngå før for eksempel en lang kjøretur.  Velg magre proteiner og sunt fett. Fet mat kan gjøre kroppen mindre

følsom for hypokretin, ifølge Mark Wu. Han anbefaler også å skjele til anti-inflammatorisk kosthold – det vil si å unngå enkle sukkerarter, stekt mat, rødt kjøtt og margarin – og spise olivenolje, bladgrønnsaker, nøtter, fet fisk som for eksempel laks, og frukt og bær.  Vær også forsiktig med alkohol – spesielt de siste timene før sengetid – koffein og krydder, råder Wu og Avidan gjennom Health Central. Fordeler og ulemper Nettsiden Web MD er innom både for- deler og ulemper ved et keto-kosthold: Forskningen er begrenset, men tyder på

en beskjeden forbedring for den som følger dietten og lider av narkolepsi. Samtidig gjør dietten at du går glipp av ting som er sunne for deg, slik som full- kornsprodukter, frukt, grønnsaker, melk og yoghurt. I Norge har flere som lever med narko- lepsi, fortalt om erfaringene sine med at de kontrollerer narkolepsien, eller i hvert fall plages mindre av den, etter at de har lagt om kostholdet på forskjellige måter. Somnus har vært i kontakt med flere av dem, men ikke funnet noen som vil stå frem offentlig og fortelle om erfaringene sine.

17

SOMNUS NR 1 – 2022

Made with FlippingBook Ebook Creator