Somnus nr 4_2020

Tekst: Eva Akerbæk faktisk.no oppdatert 15.november 2020 10 spørsmål og svar om vaksinen mot svineinfluensa Faktisk.no AS er en ideell organisasjon og uavhengig redaksjon for fakta- sjekk av samfunnsdebatten og det offentlige ordskiftet i Norge. Ved å gjennomgå grunnlaget til aktuelle påstander som påvirker vår oppfatning av virkeligheten, jobber vi for et faktabasert ordskifte og en konstruktiv samfunnsdebatt. Faktisk.no skal også avdekke og forhindre spredningen av oppdiktede meldinger som utgir seg for å være ekte nyheter.

Verden venter på en vaksine mot covid-19, slik at vi kan gjenoppta dagliglivet. Mange er likevel skep- tiske, og flere viser til dårlige erfaringer med svineinfluensavak- sinen. Her gir vi deg svar på ti spørsmål om Pandemrix-vaksinen fra 2009. I dag er det er flere titalls vaksiner mot covid-19 under utvikling, og Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har sagt at han håper en vaksine vil være godkjent i Norge rundt jule- tider. Ikke alle synes dette er gode nyheter. Vaksineskepsis og motstand brer om seg på sosiale medier, og mange bru- ker svineinfluensavaksinen Pandemrix som argument for å ikke å ta en vaksine mot covid-19. Vaksinasjonen med Pandemrix var frivillig, men 45 prosent av befolk- ningen ble likevel vaksinert i det Folkehelseinstituttet (FHI) har kalt «den største vaksinasjonskampanjen i landets historie». Drøyt tre år senere sa smittevern- ekspert Preben Aavitsland, nå profes- sor og overlege ved FHI, følgende til NRK: – Dette er den mest alvorlige vaksinekatastrofen i moderne tid. Da var det oppdaget at flere personer, blant dem barn, hadde utviklet narko- lepsi etter å ha fått Pandemrix- vaksinen.

Hvordan kunne dette skje? Og kan det skje igjen? Her gir vi deg svar på ti spørsmål om svineinfluensavaksinen Pandemrix, elleve år etter vaksinen ble tatt i bruk. 1. Hvor mange ble vaksinert med Pandemrix? Rundt 31 millioner ble vaksinert med Pandemrix i Europa under pandemi- en. Rundt 20 europeiske land brukte vaksinen. I Norge er det anslått at 2,2 millioner mennesker ble vaksi- nert, noe som tilsvarer rundt 45 pro- sent av befolkningen. Rundt 55 pro- sent av barna opptil 15 år ble vaksi- nert i Norge. 1,98 millioner ble regis- trert i vaksineregistrene i Norge. Vaksinasjonen var frivillig, og ble først anbefalt til risikogrupper. Den 23. oktober 2009 anbefalte FHI imidlertid alle i hele befolkningen å vaksinere seg mot svineinfluensa. Kritikere har ment at vaksinen ikke

skulle vært anbefalt til hele befolk- ningen, blant annet fordi den ikke var godt nok uttestet. I 2012 uttalte daværende helsedirektør Bjørn Inge Larsen at myndighetene neppe ville ha anbefalt vaksinen til barn hvis de hadde visst om bivirkningene da vak- sinen ble gitt. I 2012 skrev Direktoratet for sam- funnssikkerhet og beredskap (DSB) i sin rapport om pandemien at det kan stilles spørsmål ved prosessen rundt rådet om massevaksinering. DSB tok imidlertid ikke stilling til om det var riktig eller galt å anbefale vaksinen til alle. FHI skrev i sin evaluering fra 2013 at de mente rådene om vaksina- sjon var riktige da de ble gitt, men at informasjonen om risiko for skader kunne ha vært tydeligere.

2. Hvor mange meldte om bivirkninger?

Ifølge Legemiddelverkets siste rap- port om Pandemrix fra 2013 var det

19

SOMNUS NR 4 - 2020

Made with FlippingBook flipbook maker