Gruppetto SYKKELSPORT 21-2017

Verdens beste VM

EUROBIKE Se 2018-nyhetene

Tsjekkia - Terrengtur på upløydmark - billig!

21 Nov/desember 2017

Kaggestad - Oppsummering 2017

MEKKETIPS Gjørmeføret er her

SYKKELKULTUR Sykkologen på Lillehammer

ERNÆRING - Mageproblemer?

EUROBIKE - Eurobike awards Smarte nye dingser

INTERPRESS NORGE

RETURUKE 51

T H E B R A N D N E W S I L E X EVERY ROAD IS YOURS

There’s a certain beauty in just riding without watching the t ime, heading wherever you feel the urge. For those rides, our new SILEX makes total sense; our most comfortable and versat ile road bike ever. From bikepacking, via commut ing all the way to joining the odd chain gang and from prist ine tarmac, via gravel tracks all the way to the occasional bit of off-road single track. Our SILEX is at home pretty much everywhere you can imagine riding your bike.

MORE INNOVATION. MORE BIKE.

RI .no ME DA

# 21

Nov/des.. 2017

#21 Til og med sola var oppe

FORSIDE Edvald på vei opp til Fløien Foto: Vidar Petterson

REDAKTØR/DESIGN Vidar Petterson vidar@gruppetto-magasin.no

Selv mediakjøret etter VM med NRK i spissen er ikke nok til å tenke negativt om sykkel VM i Bergen. Maken til stemning og folkefest har det ikke vært på de 15 VM jeg har vært så heldig å være til stede på. Det var heller ikke det viktigste at vi ikke fikk norsk gull. Uforutsigbarheten i syklingen er det som holder spenningen helt til siste meter. Tidlige ”TV- brudd,” brudd som splitter feltet, og det avgjørende bruddet. Når går det? Hvem skal vi sende avgårde, hvem orker? Det bølger fram og tilbake, og til slutt vinner Peter Sagan…

ADM. post@gruppetto-magasin.no Telefon +47 900 56 011

MEDARBEIDERE I DENNE UTGAVE Johann Kaggestad Claes-Henrik Nitteberg

Morten Mørland Frank Røstgård Trond Ivar Bækken Per Ivar Henriksbø

Ha en fortsatt fin sykkelhøst!

ANNONSER Gruppetto post@gruppetto-magasin.no Telefon +47 900 56 011

Vidar Petterson REDAKTØR

UTGIVER Gruppetto AS Bråtanveien 3B - 1446 Drøbak Telefon +47 900 56 011 post@gruppetto-magasin.no www.gruppetto-magasin.no

ABONNEMENT abo@gruppetto-magasin.no +47 900 56 011

PRODUKSJON/TRYKK Kai Hansen

Abonnér og gå ikke glipp av Norges friskeste sykkelblad

ISSN 1894-7220

Vi er sykkel-Norges nye og høyst aktuelle magasin med artikler for sykkelutøvere og interesserte på mange nivåer. I alle utgaver vil vi by på inngående, nyttige omtaler og veiledning om sykler og utstyr,

Se våre gode abonnementstilbud på: www.gruppetto-magasin.no

kunnskapsartikler ommekking, teknikk, trening og ernæring.

abo@gruppetto-magasin.no Telefon: 900 56 011 For tips og innspill: post@gruppetto-magasin.no

For informasjon: post@gruppetto-magasin.no Telefon +47 900 56 011

4 GRUPPETTO # 21

Nov/des. 2017 # 21

INNHOLD

36

24

Verdens beste VM

EUROBIKE Se 2018-nyhetene

Tsjekkia - Terrengtur på upløydmark - billig!

FASTE SPALTER

REPORTASJER FRA SYKKELVERDEN

21 Nov/desember 2017

Kaggestad - Oppsummering 2017

MEKKETIPS Gjørmeføret er her

SYKKELKULTUR Sykkologen på Lillehammer

ERNÆRING - Mageproblemer?

EUROBIKE - Eurobike awards Smarte nye dingser

INTERPRESS NORGE

8 Prolog - Stort og smått 12 Smånytt 15 Tett på - En liten snakk med Peter Bascheck 56 Kaggestad - Oppsummering 61 Mekketips - Tid for møkkaføre 62 Ernæring

20 Sykkologen på Lillehammer - Anders på Lillehammer 24 EUROBIKE 2017 - Verdens største sykkelmesse 34 EUROBIKE AWARDS - Årets smarteste nye produkter 36 Verdens beste VM - fantastisk VM i Bergen 48 DNF - did not finish - En liten hyllest til de som ikke vinner 52 Styrkeprøven - øker mest 56 Kaggestad - Tid for oppsummering og planlegging 62 Ernæring - Mageproblemer når du trener 66 Terreng 68 Opp og ned i Tsjekkia - Tur i uvant terreng

RETURUKE

TESTER Terrengtest 78 Cannondale Scalpel-Si Carbon 4 36 VM Bergen Foto: Vidar Petterson

18/82 Abonnér

68

6 GRUPPETTO # 21

THE MOST ACCURATE POWER MEASURING HOME TRAINER ± 1%

TRAIN TO PERFECTION WITH THE ULTIMATE POWER TOOL

INTERACTIVE POWER METER MUIN

elite-it.com SHIMANO NORDIC CYCLE AS infono@shimano-eu.com www.shimano-nordic.no

Vidar Petterson

8 GRUPPETTO # 21

21

PROLOG

G

Prolog

10 14 21

Smånytt

Tett på

# 21 GRUPPETTO 9

21

PROLOG

FRISK EGENPRODUSERT TRIBUNE PÅ FLØIEN

Foto: Vidar Petterson

10 GRUPPETTO # 21 GRUP ET O # 21

PROFFENE PÅ VEI OVER SOTRABROEN

Foto: Vidar Petterson

# 21 GRUPPETTO 11

21

PROLOG

Bardiani ute og kjører igjen

Bardiani-CSF rytter skylder på mammas medisiner. Michael Bresciani ble ansatt på laget da Nicola Ruffoni og Stefano Pirazzi testet positivt rett før Giro d’Italia i sommer. Bardiani fikk ikke konkurrere mellom 14. juni og 14. juli. Utestengelsen i alle ritt for hele lag er en måned når noen blir tatt for doping. Bresciani testet positivt på Diuretic i sitt første ritt for det nye laget. Han påstår at det må ha kommet en halv pille i maten siden moren hans hver morgen deler en pille i to. Moren har sendt en video hvor hun deler en pille til UCI og dopingmyndighetene hvor hun viser at dette kan skje. Litt rar sak om det er sant. Minner mye om Johaugsaken her hjemme.

Det franske talentet Mathieu Riebel Omkom under rittet ”Tour Air France de Nouvelle- Caledonie.” Etter mekaniske problemer skulle han ta igjen feltet, men kræsjet i en ambulanse i 80 km/t. 20 åringen var fransk mester på bane i madison.

I Reykjavik brukes noen gamle utrangerte sykler på en morsom måte.

Levi Leipheimer mange års proff var en av flere tusen hus- eiere som mistet huset i de voldsomme brannene som nylig rammet California.

Nederlandske VanMoof var lei av at sykler ble ødelagt i frakt. Spesielt sykler som ble eksportert til USA ble ofte ødelagt der borte. I fjor hadde 25 prosent av syklene skader da de kom fram til butikkene. Løs- ningen var å trykke en TV på kartongen, noe som hjalp voldsomt. Nå er det nesten ikke ødeleggelser.

12 GRUPPETTO # 21 GRUP ET O # 21

UCI med tiltak for å redusere antall uhell under ritt

Bugatti sykkel

Om du har en bugatti Chiron sportsbil til 20 millioner blir du sikkert glad for å høre at du kan bestille en PG Bugatti Bike som matcher bilen. Prisen på sykkelen står absolutt i stil med bil- prisen - 350.000,-!!!

Nye UCI regler 2018 1. Redusert antall ryttere i feltene

Et ledd i å øke sikkerheten i rittene har UCI innført nye regler når det gjelder antall ryttere på hvert lag. Feltene skal reduseres til maksimum 176 ryttere. Det betyr at det i tre ukers turer blir åttemannslag i stedet for ni. I korterte etapperitt og endagsritt skal det maksimum være tillatt med syv ryttere på hvert lag.

2. Redusert antall oppblåsbare ballonger og reklameeffekter langs løypa De som har sett en del ritt på TV kan ikke unngå å ha lagt merke til alle reklameeffektene langs løypene. Spesielt i Tour of Poland florerer det med oppblåsbare dingser. Du husker kanskje Adam Yates som kræsjet i målselet og ble skadet under Tour de France 2016.

3. Strengere straff for å henge på biler ”sticky bottle” som det kalles er noe som alle driver med, men nå skal det altså innskrenkes. tørre bøter innføres - fra 1.600 til 40.000 kroner. Ryttere kan også bli utestengt en måned.

Pirelli er i år tilbake igjen med sykkeldekk etter 25 års opphold. Her ser du en Pirelli-

4. Passering av bommer o.l. Passering av togbommer som går ned medfører samme straff som å henge på biler.

5. Gruppettoen må holde seg innenfor tidsgrensen På tøffe fjelletapper skjer det innimellom at en relativt stor gruppe havner utenfor tidsgrensen. Fra neste år blir det strengere, og et forslag er at alle skal miste opparbeidede poeng. Det betyr f.eks. at en som har den grønne trøya kan miste alle poengene - og da også trøya.

plakat i kjent stil. De har alltid hatt

spesielle postere og ikke minst kalendere med damer som ikke er overøst med klær. De har nå samleverdi

6. Feiaktige dopingbeskyldninger Det blir reaksjoner for lag som feilaktig anklager, eller sparker ryttere som de først anklager for doping, og senere blir frikjent. Lagene må neste år kompensere for dette.

# 21 GRUPPETTO 13

BICICLETTE ITALIANE

100% I TAL IENSK SKREDDERSØM Rammestørrelse - rammetykkelse - geometri - farge - utstyr HÅNDLAGES AV LEGENDARISKE SARTO I I TAL IA DESIGNES I NORGE

M ennesker kommer i alle størrelser - Derfor skreddersyr vi karbonramme i din størrelse

Send en e-post og vi tar kontakt: post@arrivo.no Telefon 406 706 01 Av proffer - for proffer

21

PROLOG

Tett på Jo fortere jo bedre!

1. Hva tror du er hovedårsaken til den store sykkelinteressen i Norge? Peter: Det er vanskelig å peke på kun en tingher. Nårman selv kommer fraTyskland så må jeg si at sykkelinteressen i Norge ikke er noe større her til lands enn det er i andre land på generell basis, men så har man fenomener som Birken (som tross alt var verdens største MTB ritt i sine glansdager), legender som Rune Høydahl, Gunn Rita Dahle og Thor Hushovd og verdensmestere i flere grener av sporten som setter Norge på kartet – det står det respekt av og det setter sine spor i det norske folket. For et land som deler året mellom vinter og mygg er det fantastisk å se at sykkel- interessen er såpass stor at man har klarer å fostre fram så mange gode syklister i så mange forskjellige grener og det har jo heller aldri stått på viljen å hente hjem store sykkelarrangementer der landet og folket viser seg fram fra sin beste side. (Selv om vi nok kan diskutere hvor vellykket dette er økonomisk, men det er et tema for et annet forum). Vi lever i et langstrakt land som byr på storslått natur og kontraster og da lønner det seg å komme seg ut på veien eller i skogen! Det spirer i sykkelanlegg over hele landet og med inntog av elsyklene er det flere som kan oppleve det Norge har å by på fra sykkelsetet framfor sofakroken og sakte TV. 2. En del turritt opplever tilbakegang i deltagertallet. Hva kan årsaken være, og hva bør en gjøre for åmotvirke dette? Peter: Som importør og distributør har vi jo sett trenden en liten stund nå og svaret på gåten er vel også nokså komplekst, for haddeman visst hvorfor så kunne man jo enkelt snu trenden. En av årsakene er nok at vi er i en løpe-bølge, en annen er at det rett og slett ikke finnes like mange førtiåringer som vil måle seg med naboen nå sammenlignet med for fem til ti år siden. Bedrifter har også vært litt overrepresentert i de største rittene og med litt trangere tider for AS Norge har mange firmaer kuttet ned i slike aktiviteter for sine ansatte. For arrangørene blir dette jo også en negativ spiral, for med færre deltakere går som regel kostnadene opp, noe som igjen bidrar til at noen hopper av – så har man det gående. Jeg tror også det arrangeres for mange ritt og noen av dem er for dyre – midt i sesongen kappes det om helger der klubber skal gjøre sitt på lokalt plan (som er viktig og nødvendig for klubbøkonomien og dugnadsånden, for al del) samtidig somde forskjellige fylkene ønsker å arrangere sin versjon avBirken. Kanskje hadde det vært bra med litt mindre ritt og lavere startkontingent for å lokke massene, samtidig som arrangørene må finne et format som gjør det mer attraktivt å delta. 3. Hva er det sterkeste sykkelminne fra 2017 så langt? Peter: Sett med norske øyne var det veldig morsomt å følge med at det endelig klaffet igjen for Edvald i Tour de France, men øyeblikket der jeg personlig satt på stolkanten i år var da Aaron Gwin vant DH Worldcuprittet i Mount-Sainte-Anne, der han gjorde det «umulige» og syklet ned fjellsiden etter et voldsomt væromslag i et tempo som ingen kunne matche – selv ikke de som syklet på tørt føre før ham. Gåsehudalarm! 4. Din beste sykkelopplevelse – på egne dekk? Peter: Oi, det var vanskelig å svare på siden jeg har opplevd så mye fint på to hjul! Noe av det morsomste jeg har vært med på var å sykle Speed Bike i Uvdal for mange år siden – på snø, i samme løypa som Speed Ski gutta med nesten 120km/t på speedometeret, mens det som har vært mest minneverdig på personlig plan var å kunne stille i Masters VM i Hafjell med tysk landslagsdrakt. (selv om det sportslig sett ikke gikk så bra…) 5. Hva er det med sykkel som er så fascinerende? Peter: Det begynte egentligmed detmekaniske. Jeg var sykkelmekaniker lenge før jeg syklet noe annet enn til og fra skolen, den gleden kom først etterpå. Alt med sykkel fascinerer meg – jeg føler jeg har prøvd det meste man kan gjøre med sykkelen: Landevei, Triatlon, XC, Enduro, DH, Trial,…jeg har vært formann i en sykkelklubb og til og med har jeg vært spinning-instruktør! Jeg har sveiset min egen tandemsykkel lenge før jeg flyttet til Norge for 30 år siden, jeg har byggetmeg

Navn: Stilling:

Peter Bascheck

Produktansvarlig hos Deler AS

Født: 07.03.1971 Utdanning: Svennebrev som konstruksjonsmekaniker og Høyskoleutdanning i Maskinteknikk i Tyskland Sivilstatus: Gift. Tre barn, Thea (som fikk trehjulingen) og tvillingene Lilly og Lucas

en liggesykkel kun fordi jeg hadde lyst å prøve det og jeg har laget en fulldempa trehjulssykkel til min datter. Sykkel er kult – i alle former og fasonger! 6. Hva er viktig for å fortsatt utvikle norsk sykkelsport? Peter: Bygging av anlegg somsatser på familier og barn skaper god grobunn for framtidige syklister. Utviklingen som skjer i Trysil og Hafjell om dagen er meget bra, nye BMX baner og pumptracks er supre rekruteringsarenaer, flere kommuner lar frivillige bygge til- rettelagte sykkelstier og forhåpentlig kommer det en ny velodrom snart somgjør at jeg ser positivt på utviklingen i norsk sykkelsport. 7. Hvem er tidenes beste norske syklist, og hvorfor? Peter: Nicolas Vouilloz! Med sine ti verdensmesterskapstitler og 16 verdenscupseiere i utforsykling står han på toppen av min liste. Han har formet sporten og jeg har blitt inspirert av ham – som utøver og menneske. Fortsatt nå, 15 år etter han siste VM-trøye er han med å forme sykkelmiljøet som produktutvikler hos Lapierre Cycles….og noen ganger dukker han til ogmed opp på resultatlister i Enduroritt og El-Enduroritt. En ekte legende og fortsatt en pionér! 8. Noen du helst ikke skulle sett i feltet? Peter: Har ingen navn…men stay clean og oppfør deg så kan alle være med!

9. Hva er tidenes største norske sykkelbragd? Peter: Thor Hushovds VM-gull

10. Når du selv trener – terreng, landevei, hybrid eller el-sykkel, og hvor mye? Peter: Sykler for det meste sti – men vil ikke kalle det trening;) 11. Hva gleder du deg mest til i 2018-sesongen, og hvorfor? Peter: Ikke noen spesiell hendelse jeg ser fram til annet enn at jeg håper å kunne få gleden av å sykle mer i nye anlegg og på nye stier her i Norge. Det er alltid like stas å sykle første dagen i sesongen i kort/kort – og derfra håper jeg det blir mye sykling!

# 21 GRUPPETTO 15

PURE CYCLING

TAKE FLITE UANSETT HVA ELLER HVORDAN DU SYKLER, Å TENKE NYTT ER AVGJØRENDE FOR FRAMGANG. FOR Å NÅ VÅRT MÅL, Å BYGGE DEN RASKESTE SYKKELEN I CROSS-LØYPA, GJORDE VI AKKURAT DET – TENKTE NYTT. NÅ INTRODUSERER VI INFLITE CF SLX, SELVE DEFINISJONEN AV MODERNE CYCLOCROSS-UTVIKLING.

OPPDAG MER PÅ CANYON.COM/TAKEFLITE

Abonnementstilbud

- Herremodell i oransje eller blå

- Damemodell i oransje eller rosa

Velg farge - se størrelsesoversikt på nettet. www.gruppetto-magasin.no

Alternative abonnementsløsninger Årsabonnement - 6 utgaver - kr 495,-. Papirutgaven Årsabonnement - 6 utgaver - kr 520,-. Papirutgave + digital utgave Årsabonnement - 6 utgaver - kr 395,-. Kun digital utgave www.gruppetto-magasin.no Abonnerher:

18 GRUPPETTO # 21

Kun 795,- Veiledende pris pakken: 1.358,-

Abonnér nå og få med jakke ogmerino ullsokker Vindtett og vannavstøtende jakke. Nåmed egen damemodell!

Butikkpris jakke 699,- Butikkpris sokker 139,- 6 utgaver Gruppetto Trykk + digitalt + jakke ogmerino ullsokker!

+

+

Vreng jakka, pakk sammen, legg den i lomma på sykkeltrøya

# 21 GRUPPETTO 19

20 GRUPPETTO # 21

Sykkel- kultur

Anders valgte å bli privatpraktiserende

Kona er psykolog. Så da Anders Mathisen fra Lillehammer, bestemte seg for å si opp jobben hos Sport 1 for å etablere seg som sjølstendig sykkelmekaniker på heltid, lå det nesten i kortene at enmannsverkstedet fikk navnet Sykkologen.

TEKST OG FOTO: Per Ivar Henriksbø

der han en tid jobbet på Oslo Sportslager.

2. mai 2017 åpnet han døra. Da hadde det gått femmåneder siden han leverte oppsigelsen i Lillehammers største butikk for sport- og fritidsutstyr. - Å starte for meg selv som mekaniker på heltid, hadde jeg tenkt på i flere år. På et tidspunkt må en be- stemme seg for

- Hvor og når startet sykkel- interessen din? - Da jeg i Pryo-uka (arbeidsuka) på ungdomsskolen, var på bu- tikken Skandinavisk Høyfjells- utstyr i

Lillehammer. (NB: Skandin- avisk var i terrengsyk- lingens barndom tidlig

”Arbeidsuka på Skandinavisk Høyfjellsutstyr satt i gang sykkelineteressen ”

å gjøre det en har lyst til. For

min del å reparere sykler. - Kunne du ikke gjøre det der du var? - I en sportsforretning må med- arbeiderne gjøre det meste. Få steder blir verkstedet prioritert på topp. Nesten alle steder kommer butikkdrift og salg foran andre deler av virksomheten. Mathisen hadde vært ansatt i Sport 1 i hjembyen siden 2010. Før den tid bodde han i hovedstaden

på 1990-tallet, den eksklusive og enerådende lokale forhandleren av de grommeste merkene - Gary Fisher, Trek, Klein o.l. Det var også i miljøet på og rundt denne butikken at den i flere år sovende og knapt eksisterende Lillehammer Cykleklubb ble gjen- opplivet. I dag som kjent en av landets ledende sykkelklubber økonomisk, organisatorisk og sportslig).

# 21 GRUPPETTO 21

Sykkel- kultur

Spennende med noe annet enn nytt og kjønnsløst butikkinteriør.

Mye spennende i hyllene hos Anders i Storgata i Lillehammer.

reparatør og ikke vil begrense markedet mitt til konkurranse- syklister og aktive, bestemte jeg meg for å henvende meg bredt, sier Mathisen. I kontrast til siste skrik i el-sykler viser han en gammel, medtatt varesykkel med krøllet bakhjul, som en gang tilhørte Lillehammer Sag & Høvleri. Den ønsker eieren

Anders Mathisen begynte ikke bare å sykle; han var ganske snart å se på startstreken i ter- rengsykkelritt. I dag konkurrerer han om ryet som lo- kalsamfunnets beste og mest etterspurte sykkelmekaniker. Sør i Storgata i Lillehammer, ligger et eldre mursteinshus. Overetasjen er leilighet. Under- etasjen har vært forretnings- lokale med svært forskjellige bransjer som leietakere. - Jeg kjente litt til dem som eide huset, og fikk kjøpt underetasjen. Den tok jeg over 1. februar. De påfølgende tre månedene brukte jeg på å pusse opp. Egentlig pusset han ned. - Lag på lag med plater, belegg og maling ble fjernet. I stedet for å modernisere, ville jeg ha fram det opprinnelige, det ekte, forteller Mathisen. Det gamle treverket og den røde mursteinen i veggene er igjen synlig. Det er også det opp- rinnelige grove bjelkegulvet. - Jeg synes det er blitt mye koseligere og mer ekte enn det var, bemerker han.

- Du har fått et respektabelt ut- valg av verktøy? - En del hadde jeg fra før, men jeg har sikkert brukt 100.000 kroner i investeringer i forbindelse opp- starten. Et økonomisk løft, men jeg håper oppstartfasen har vært det tyngste. Sykkologen er mer enn et verk- sted. Det er også en liten butikk. I hyllene på kortveggen står poser med kaffebønner; merker en ikke finner på Kiwi, Rema 1000, Joker eller Coop. Det ene merket han selger er kortreist kaffe, bønner brent i nabokommunen Gausdal. I hyllene på langveggen ligger blant annet et lite utvalg hjelmer. Pakkvesker er det også flere av. Bak og under glassplatene i disken, ligger seter, setevesker og andre effekter i skinn og lær. Mange har merket «Brooks». Det er ikke bare lokalet som er retro; men også vareutvalget. Unntaket er utvalget av el-sykler. - El-sykler er jo på full fart inn i markedet, så jeg har tatt inn noen modeller jeg vet funker. Mest sykler for last og transport. Siden jeg er sertifisert el-sykkel-

å få satt i stand. Mathisen elsker sånne utfordringer. Postmuseet på Maihaugen hadde en gammel postsykkel de ville reparere. Jeg prøver alltid å skaffe deler så sant det er mulig å opp- drive. Bare en sjelden gang er det umulig. Som da han fikk inn en gammel sykkel med så sær hjulstørrelse at oppgaven ble for vanskelig. - Heldigvis finnes det fremdeles mange som har gamle sykler som de har lyst å sette satt i stand. Å gå løs på disse er noe av det morsomste jeg gjør. Egentlig kan det meste repareres. Likevel har jeg enkelte ganger måttet si nei

22 GRUPPETTO # 21

Sykkologen er ikke like begeistret for alt av moderne fabrikk- produsert. Spesielt ikke hjul. På bestilling bygger han derfor selv. - Særlig hjul for de ekstremt lange turene hvor jeg kan ta hensyn til både tyngden på rytteren og bruksområdene. For hver runde belastes eikene litt. Den største bakdelen med fabrikkhjul er at de ikke alltid er enkle å justere og rette opp. Når jeg bygger hjulene selv, velger jeg til minste detalj hvordan de skal lages for at de skal tåle «alt» og slik at det enkelt kan skiftes eiker, nav osv. En torsdagskveld i begynnelsen av oktober var det trangere enn vanlig i lokalene til Sykkologen. Anders Mathisen hadde invitert til uhøytidelig kulturkveld. For- fatteren og sykkelentusiasten Aksel Selmer snakket om sykling og litteratur, gallerist og

keramiker Johan Mæhlum om sykkel i bildekunsten, mens Opp- plands eneste kaffebrenner (så vidt vites), Patrick Pedersen, for- talte om hvordan han arbeider, hvor kaffen hans kommer fra, litt kaffehistorie og serverte smaks- prøver på kaffe han selv har brent. Noen måneder er gått siden Lillehammers eneste rendyrkede sykkelverksted åpnet. Hvordan har det egentlig gått så langt? - Markedet er der, og jeg prøver å gjøre en god jobb for hver eneste kunde. Utfordringen blir nok vintersesongen. Derfor er planen å åpne sykkelhotell og profilere driften på tidlig vårservice. Ellers blir det nok å fylle opp tiden med prepping og behandling av ski. Lillehammer er jo ikke bare en sykkelby; det er også en skiby, sier Anders Mathisen. G

når kunder har kommet innommed billigsykler fra Clas Olsson og Biltema. Bak verkstedet og butikken, har Anders flere rom der han lagrer reparerte sykler eller sykler som skal fikses. Han henter en Nishiki fra 1970- eller tidlig 1980-tallet, som han skal ta service på for en lokal kunde. Mathisen blir nesten blank i blikket når han betrakter det estetiske kunstverket etter å ha hengt sykkelen på mekkestativet. Lyseblå og blank ramme i stål. 12 gir. Lavprofilhjul med tubulardekk.

VI ER NY FORHANDLER AV BIANCHI

FORHÅNDSSALG FREM TIL 1.NOV. TA KONTAKT

# 21 GRUPPETTO 23

Sykkel- messe

2018 er her EUROBIKE 2017

S ykkelmesser er ikke som utstillinger flest. De som forviller seg inn her må minst være sykkelnerder, designere eller ingeniører fra sykkel- bransjen. I Gruppetto er det alltid snakk om utstyr, sykler og annet som gjør tohjul- ingen til det morsomste vi driver med.

TEKST OG FOTO: Vidar Petterson

Å vandre rundt på dette gedigene gir deg et så over- veldende inntrykk av sykler, utstyr, klær og den ene ”geniale” nyvinngen egtter den andre. Hjulet er oppfunnet på nytt av utallige markedsførere som vil fortelle om deres store nyvinning.

Uansett koker det hele ned til rammer med to hjul, litt utstyr, og stadig flere med en liten EL-motor.

Vi har sett litt på hva som er på vei til oss både til asfaltbruk- og terrengbruk.

24 GRUPPETTO # 21

Sykkel- messe

2018 - LANDEVEISYKLER

Landeveistrender

Vi ser at aero-trenden som har kommet sterkere og sterkere de siste årene fortsatt vil være en stor del av landeveismarkedet. Med økte dekkdimensjoner og mer gjennomtenkte rammekonstruksjoner øker komforten. Det går hånd i hånd. For to år siden var det 23 mm som var vanlig dekkdimensjon, så ble det 25 mm, og nå ser man her på messen at det er stadig flere rammer som kan ta helt opp til

32 mm dekk. Dette gir en betydelig mer komfortabel sykkel. En annen trend er at stadig flere modeller har innvendig kabelføring, og de fleste produsenter har modeller med skivebremser. Nå er alle de tre store produsentene av girgrupper ute med skivebremser. Campagnolo var sist ut, og nå kan de levere seks forskjellige grupper med skivebremser. Ankepunktet for UCI i forhold til skivebremser har først og fremst vært to ting. Det ene har vært praktiske problemer med service og at det blir mange systemer og forholde seg til, i tillegg til at bremse- effekten kan variere. Noe som ikke er trygt i et tettpakket felt. Det andre er skader en roterende skive kan gjøre ved velt. Italienske TRed har laget et beskyttende deksel i karbon ”Donchisiotte” for å unngå kuttskader.

# 21 GRUPPETTO 25

Sykkel- messe

2018 - LANDEVEISYKLER

Canyon Aeroad CF SLX Disc 9.0 2018 utgaven av Canyon Aerod CF SLX Disc kommer med Shimano Dura-Ace DI2 og Mavic Comete Pro karbon hjul. Andre utstyrsgrupper og hjul er også tilgjengelig. Vekt 7,4 kg.

Pris 68.500,-

Canyon Speedmax Er du ute etter fart har Canyon Speedmax som Tony Martin har kjørt seg til topps på resultatlistene med de siste årene.n Den kommer i mange utgaver, også med kvinnespesifikk geometri.

Pris fra ca 22.500,- til 92.000,-

Canyon Inflite AL 9.0 I siste utgave hadde vi test og omtale av den nye konkurranseutgaven av Inflite Carbon. Her er en perfekt tur- og pendler- utgave med aluminiumsramme og skjermer.

Pris 17.700,-

26 GRUPPETTO # 21

Sykkel- messe

2018 - LANDEVEISYKLER

Specialized Tarmac Nye Tarmac kommer i toppmodellen med Shimano Dura-Ace DI2 og Roval CLX 50 karbon hjul.

Pris 94.999,-

Cervelo R5 Kommer neste år med redesignet geometri, og stivere rammer. R3 har den samme geometrien. Begge kan nå fåes med skive- bremser.

Pris toppmodell R5 ca 90.000,-

Pirelli er tilbake på landeveien etter 25 års pause

PZ Velo 4S er et helårsdekk som kommer i 25 og 28 mm.

PZ Velo er konkurransedekk med minimalt mønster som kommer i 25 og 28 mm.

# 21 GRUPPETTO 27

Sykkel- messe

2018 - LANDEVEISYKLER

Bianchi Aria Ikke helt ulik Oltre i rammedesign, men en noe tyngre og billigere ramme uten Countervail teknologien du finner i de dyrere rammene. Bianchi har også hatt triatleter i tankene. Sett på et triathlonstyre og du har en fin, og ikke altfor dyr triathlonsykkel.

Pris fra 25.000,- til 35.000,-

Trek Madone 9.5 Ny versjon hvor fargen kan tilpasses Med Treks ”Project One” system. Med Shimano Ultegra Di2 gruppe og Bontrager Aeolus Pro 3 Tubeless Ready hjul.

Pris 68.000,-

Focus Project Y

Sykkelen ser ut som en normal landeveisykkel med et kraft skrårør. Den kommer både som landeveisversjon, sykkelcross og turutgave. Landeveisversjonen kommer med Shimano Dura-Ace Di2.

Pris foreløpig ukjent

28 GRUPPETTO # 21

Sykkel- messe

2018 - LANDEVEISYKLER

Cannondale SuperX Force 1SE Ny sykkelcross fra Connondale i frisk farge og med Sram Force gruppe med 11-42 kasset, WTB hjul og dekk.

Pris ca 40.000,-

ARRIVO - Sarto rammer i Norge med norsk design

Ønsker du en karbonsykkel 100% tilpasset deg selv er Arrivo en sykkel du må kikke på. Alt lages etter dine egne mål i Italia. Farger kan også påvirkes via norsk designer uten ekstra kostnad. Du kan bestemme utstyr, hjul etc selv. Alle modeller kan fåes med skivebremser. Ønsker du en helitaliensk sykkel kan du spekke den med Campagnolo hjul og utstyrsgruppe. De leveres nå også seks forskjellige grupper med skivebremser. Mange proffer har syklet på Sarto rammer med andre fabrikanters logoer.

ARRIVO - Aero

Priser fra 50.000,- til 110.000,-

ARRIVO Competizione

ARRIVO - Cat.1

# 21 GRUPPETTO 29

Sykkel- messe

2018 - TERRENGSYKLER

Terrengtrender

N år du rusler rundt på denne gedigene messen er det så mye å se, at det ikke alltid er lett å se hva som er helt nytt. Bortsett fra nye farger og lakkeringer. Trenden er at terrengsykler ser ut til å komme med brattere seterør og lenger overør. Dette gir en sittestilling som er bedre i klatringene på grunn av mer vekt over forhjulet. Dette fungerer greit også i utfor- kjøringene da de fleste terrengsykler på et visst nivå nå

kommer med senkepinne. Med kortere stem og bredt styre i til- legg får du en stødig sykkel i utforkjøringene. I tillegg er styrevinkelen tilsvarende slakkere på en del sykler. I følge markedsansvarlige ser det ut til å gå mot dempere med lenger vandring på 29ere. Mange ønsker en sykkel som er anvendelig til flere typer sykling, som enduro, rundbane og singletrack. I fjor, og i år har det vært 27,5 sykler som har hatt dempere med lenger vandring, men til neste år sier bransjen at de spekker 70-80% av 29ere med lang vandring.

30 GRUPPETTO # 21

Sykkel- messe

2018 - TERRENGSYKLER

SCOTT Genius 700 TUNED

Ny lett karbonramme på neste års modell. Den har Scotts fine og praktiske bryteren på styret som stenger, eller åpner begge demperne samtidig. Kompatibel for både 27,5' og 29' hjulsett.

Pris 84.990,-

Merida One-Forty

One-Forty er redesignet for 2018 med Float link demper- opphenget som den deler med One-Twenty og One-Sixty modellene. Moderne sti og enduro tilpasset geometri med veldig korte kjedstag (435mm), og 150/ 140mm vandring. Vekt 14.41 kg

Pris 29.999,-

SRAM GX Eagle

I fjor introduserte Sram Eagle XX!, men den ble dyr for mange. Nå har de kommet med GX, som også er tolvdelt, men til en helt annen pris. For ikke så lenge siden hørte det helt absurd ut med kassett som er 10-50 delt.

Pris ca 5.000,-

# 21 GRUPPETTO 31

Sykkel- messe

2018 - TERRENGSYKLER

Cannondale Jekyll carbon 1 Den nye Jekyll-modellen har slakkere setevinkel, er stivere enn tidligere modell. Ny geometri på rammen og det nye Gemini systemet styrer vandringen på bakdemperen, enten 130 mm eller 165 mm. Du får en stivere sykkel når du klatrer og en mer stabil sykkel i nedfartene. Fåes også med aluminiumsramme.

Pris fra 36.900,- til 73.900,-

Ibis Ripley LS Dden tredje generasjon Ripley LS har ikke de helt store forandringene fra tidligere modell. Baktriangelet er for- andret for å få plass til 2.6” for bedre grep. Det fører også til at bak- trammen er noe stivere. En leken sykkel med 120 mm bakdemper.

Pris ca 60.000,- (basert på USA pris)

BMC Speedfox 01 One Det spesielle med den nye utgaven er noe sveitserne kaller ”Trailsync.” Med den samme bryteren på styret løser du opp bakdemperen samtidig som du senker setet. Når du hever setet igjen stiver du også av bakdemperen som nå har 120 mm vandring mot tidligere 130 mm.

Pris 66.000,-

32 GRUPPETTO # 21

Sykkel- messe

2018 - TERRENGSYKLER

Giant Reign 1 En bra enduro sykkel har blitt litt bedre på de fleste punkter.

Pris i USA $ 6.000

Lapierre ZESTY AM 827

Kommer med SRAM X01 Eagle, 12-delt Gaffel RockShox Pike RC 27.5+ Solo Air, 110mm Bakdemper RockShox Super Deluxe RC3 Debonair. Begge demperne har 150 mm vandring

Pris ca 42.000,-

Pivot Mach5.5

En sykkel med flere egenskaper, både enduro, rundbane og stisykkel. Den nye Mach 5.5 brings an interesting mixture of travel, geo- metry, and technical features to the party. Med 140 mm ”dw-link” bakdemper og 160 mm vandring på gaffelen, dekker denne 27.5” det du trenger for å ha det moro på all slags syk- ling. Den kommer med de nye 2.6” Maxxis dekkene, FOX's oppdaterte 36 Float gaffel og, Shimano Di2.

Pris i USA $ 8.299

# 21 GRUPPETTO 33

Sykkel- messe

EUROBIKE AWARDS 2017

Hvert år er det en jury som kikker på alle de nye produktene og deler ut noen diplomer og et stempel det kan være greit å trykke på emballasjen til dine nye geniale produkter. det er hvert år tusenvis av nye, eller nydesignede sykkelprodukter. Du får ingen pris for nye farger på en sykkel, et par sko med nye lisser eller lignende. Det må være en reell nyhet. Eurobike awards 2017 Utvalg av nye produkter fra kåringen av årets mest spennende nykommere

Bioracer Kjølevest En vest som absorberer fuktig på en bra måte samtidig som den kjøler

Rocky Mountain Altitude Powerplay En av de spennende nye terrengfulldempere med EL-motor. Integreringen av motoren fungerer bra.

ROTOR UNO kassett Rotors 11 delte kassett får en pris for den utrolige vekten på 135 gram.

GIRO Vanquish™ mips Giros nye topphjelm med integrerte briller som enkelt kan skiftes ut.

Schwalbe Green compound Dette ser kanskje ut soom et vanlig dekk, men det er lagetav resirklerte materialer.

Supernova M99 Mini Smart lampe med fjerkontroll og innebygget ringeklokke i bremsehendelen.

34 GRUPPETTO # 21

Sykkel- messe

EUROBIKE AWARDS 2017

Klever X-Speed Morsom rammedesign som passer både kvinner og menn. Kvalitetskomponenter og et kraftig 850 Wh batteri gjør dette til en spennende sykkel.

PåHoj

Veldig smart sete, som både er et barnesete til å feste på bagasjebrettet og samtidig er det en trillevogn.

RACER SAS E-glove2 Behagelige hansker som er oppvarmet med batterier.

Mokum Mono BV Morsom nederlandskprodusert sykkel med aluminiumsramme.

LIVALL BH51

Mavic Comete Ultimate

Smart hjelmmed innebygget lys, høyttalere og mikrofon. Kobles til terlefonen med Bluetooth.

Mavics nye sko i karbon er både lett, stiv og komfortabel.

# 21 GRUPPETTO 35

Bergen, Bergensere og en fra Slovakia

BERGEN HØSTEN 2017

TEKST OG FOTO: Vidar Petterson

”Skal vi ikke sykle 11, eller er det 12 runder i løypa? Rekker fint å bli kjent med den i løpet av dagen!”

Vinner Peter Sagans svar da han ble spurt om han hadde trent i løypa

36 GRUPPETTO # 21

# 21 GRUPPETTO 37

I denne delen av verden er det vel ingen overdrivelse å antyde at den kollektive selvfølelsen befinner seg på den øvre, og mest intense del av skalaen. Selv ny rekord med 27 regndager i juli er ikke nok til å snike inn den minste tvil om den gamle handelsbyens fortreffelighet hos folket i vest. Her nærmer patriotismen seg en kunstform og sosial- sjåvinismen fungerer også beviselig i fredstid. Er det dårlig fordekt misunnelse som sniker seg inn hos oss som ikke hver dag våkner omkranset av syv fjell, sommykt beskytter klodens og hendelsenes sentrum? Bergen er ikke helt som resten av Norge – hvor ofte har vi ikke hørt det. Ja, uttal-

Etter åtte dagers sykkelfest i vestlandets hovedstad kan jeg ikke annet enn å dele min nyvunne entusiasme for denne byen og menneskene den huser. Høylydte eller ikke, bedre humør og stemningsskapende enstemmig heiagjeng har jeg ikke sett i noen av de femten verdensmesterskap jeg har vært til stede. ”Heia Bergen” var ikke noe uvanlig rop, men uvanlig er det i den forstand at man også heiet på byen. Var ikke så mye ”heia Oslo” i 1993 – spesielt ikke fra kreditorene i ettertid… Ufrivillig YouTube kjendis Stakkaren som etter årevis å ha sett Tour de France til Kaggestad og Paasche’s en-

Her går det luft inn- og luft ut. Stemningen på vei opp til Fløien var fantastisk.

Mange ”fortvilede” ansikter var å se.

(t.h.) Uvanlig med følgemotorsykkel med reservesykkel.

(t.h.) Sykkelbytte før bakken.

elsene kommer riktig nok som regel skarrende ut av en lokal munn som ikke har kontroll på volumknappen, og blir som regel mottatt med et skjevt smil, et usikkert smil. Vi har hørt det så mange ganger. Gjentagelsens kunst, eller er det en plage? Det er det du som avgjør.

38 GRUPPETTO # 21

# 21 GRUPPETTO 39

Tempo menn Lagtempo menn 42,5 km Snittfart 53,30 km/t 1. Team Sunweb (Austr.) 2. BMC Racing Team (USA) 3. Team SKY (Storbr.) 1. Tom Doumolin (Ned.) 2. Primoz Roglic (Slov.) 3. Chris Froome (Storbr.) 17. Edvald B. Hagen 31. Andreas Vangstad Tempo menn U23 37,2 km Snittfart 47,38 km/t 1. Mikkel Bjerg (Danmark) 2. Brandon Mcnulty (USA) 3. Cor. Ermenault (Fra.) Tempo 31 km Snittfart 41,62 km/t Tempo menn junior 21,1 km Snittfart 45,15 km/t 1. Thomas Pidcock (Storbr.) 2. Antonio Puppio (Italia) 3. Filip Maciejuk (Polen) Tempo kvinner Lagtempo Kvinner 42,5 km Snittfart 45,78 km/t 1. Team Sunweb (Austr.) 2. B Dolmans (NED) 3. Cervelo Bigla (Tyskl.) 9. HITEC (Norge) Tempo Kvinner elite 21,1 km Snittfart 41,89 km/t 1. Ann. Van Vleuten (Ned.) 2. Anna V D Breggen (Ned.) 3. Katrin Garfoot (Austr.) 30. Vita Heine 38. Thea Thorsen Tempo Kvinner junior 16,1 km Snittfart 41,40 km/t 1. Elena Pirrone (Italia) 2. Alessia Viglia (Italia) 3. Madeleine Fasnacht (Austr.) 36. Martine Gjos 39. Emelie Roe Utvik

40 GRUPPETTO # 21

Tom Doumolin vinner tempoen overlegent.

(t.v) Edvald Boasson Hagen ga alt på veien opp til Fløien.

tusiastiske og fornøyelig dekning, løp en- tusiastisk og jublende etter en gispende tempohelt på vei opp til Fløien. Han be- fant seg plutselig i grøfta. To politimenn som trolig synes rugby er sterkt undervurdert, og som ikke hadde fått utløp for lenge opparbeidet frustra- sjon over manglende utfordringer grisetaklet denne nokså ufarlige og glade bergenser. Turen rundt i Bergens gater foregikk for øvrig som ventet. Uten problemer i form av tullinger som enten hadde fått seg en overdose tran, eller kanskje mer nær- liggende hadde helt i seg så mye Hansa pils slik at det sommot formodning skulle sitte igjen av sjenanse var for- svunnet… Lite trolig, vi snakker tross alt om bergensere. Sjenanse er ikke en ut- preget egenskap på disse kanter.

# 20 GRUPPETTO 41 1

Fløien Det er nå det virkelig starter. Vi har riktig nok allerede hatt tre dager med tempo, men nå er det proffenes tur opp Fløien som står for tur. Bakken har vært den mest omtalte delen av løypen siden det ble kjent at de skulle opp her.

med bein som trives best på flatene? Jeg snakker ikke om beina som sitter litt lenger ned på undertegnedes kropp, men de som skal kare seg opp til den hjerte- løse lyden av stoppeklokken som tikker om kapp med pulsen som vil nå alarmer- ende høyder. Det er ingen overdrivelse fra sutrende og litt for tunge tempohester når de med

dårlig skjult mine sier at dette er en klatretempo. Det blir for bratt, og er ingen normal tempotur de om noen timer skal ut på. Tre kilometer til mål passeres og det ér bratt – veldig bratt, og brattere skal det bli. Det er fortsatt over fire timer til de første med startnummer skal kjempe seg

08.30 hva er det denne kneika skal gjøre

42 GRUPPETTO # 21

”Da Gud var ferdig med å lage Bergen, så han ned og sa: ”Perfeksjon, denne byen skal jeg vaske minst to ganger i døgnet!” og sånn ble det.”

opp bakken. Det går allerede en jevn strøm av blide mennesker oppover. Asfalten dekoreres med hvit skrift av heltenes navn, og nye navn males på. Edvald er tydeligvis ikke bare populær i Rudsbygda.

delen av løypen. Her er det allerede store mennes- kemengder som heier som gale på alt som krabber seg opp bakken. Å slakke på farten er ikke et al- ternativ. Har man presset seg

Tilfeldig Bergenser

Fra de mange teltene stikker det ut hoder som smilende kan konstatere at det ikke regner – ikke i dag heller! To kilometerskiltet passeres og bena er ikke like optimistiske, pulsen har krabbet godt opp i rød sone, og det er med en liten

misunnelse lukten av primus og duften av friluftsfrokost og nytrukken kaffe innåndes i lunger som absolutt ikke føles store nok. Den siste kilometeren dukker opp, og etter noen meter kommer den bratteste

inn i den litt for trange lycraen med firmanavnet lysende fra alle sider er det bare å komme seg opp med stilen i be- hold, selv om det føles som om pulsen er i ferd med å forlate legemet. Tankene går til de som om noen timer

# 21 GRUPPETTO 43

skal forsvare startnummeret. Med så mye heiende publikum langs løypa er det nok noen av de mindre erfarne som sykler over evne og går inn i bakken med litt høy puls. Det vil ikke bli bedre de siste drøye 4 kilometerne før du kan sette deg på Fløibanen ned igjen. 13.30 og de første nærmer seg bakken som skal avgjøre hvor mye de må bla i re- sultatlista før eget navn dukker opp. Ruslende oppover bakken og stemningen stiger i takt med høydemeterne. Ryttere fra alle verdens ytterpunkter blir båret opp av en stemning og et lydnivå kun Nord-Koreas beryktede diktator Kim Jong-un med makt og tvang kan oppleve under latterlige patriotiske tilstelninger. Patriotisme kommer i forskjellige former. Heldigvis opplever vi her en glad og fri patriotisme uten de store kraftpatriotiske slagord, men noen glade staute ytringer, og en urokkelig tro på stedet og dets inn- byggeres fortreffelighet, dog ikke overleg- enhet. Siste pulje er i gang og Edvald er på vei opp bakken. Publikum går fullstendig bananas og Rudsbygdingen blir båret opp

Hektisk i spurten når Sagan kommer på de siste femti meterne.

Juniorjentene på vei langs den velkjente bryggen.

bakken. Det er ikke hans favoritterreng, men en 17. plass og åttende beste tid opp bakken lover bra for fellesstarten fire dager senere. Ett sekund raskere enn Chris Froome! Nederlandske Tom Dumoulin var den største favoritten, og innfridde med en klar seier foran den tidligere slovenske topphopperen Primoz Roglic, og Froome på tredje. Tony Martin hadde på forhånd beklaget seg over bakken, som han mente ikke hørte hjemme på en tempo. Han lå uansett allerede 1,20 min etter da han be- gynte klatringen til Fløien. Med sol, og det sommå være publikums- rekord på en VM-tempo kunne publikum rusle fornøyde ned til sentrum igjen. Et

44 GRUPPETTO # 21

Landeveisrittene Det er nå VM begynner for de fleste. Med landeveisritt som når høydepunktet med proffenes ritt på søndag. Juniorjentene og U23 gutta er de første som skal ut i landeveisløypene. Hvor harde er egentlig stigningene? Det er den sedvanelige diskusjonen under alle VM (Unntaket var Qatar i fjor som ikke hadde en eneste liten stigning). Blir det spurter, eller er løypa så hard at de beste spurterne blir frakjørt i bakkene? Løypa viste seg å skille bra, og det var kun i proffenes ritt det endte med en ren spurt. Lørdag, og det er nok en dårlig dag for paraplyselgerne. Vi har både damene og juniorgutta som skal ut og kjempe.

sentrum som nærmest var perfekt for sykkel-VM. Ikke for stort slik at ar- rangementet ble borte, og ikke for lite slik at det manglet ledige steder å få seg litt mat og moro. ”Heia Braaaann” tiltok i hyppighet i takt med Hansas ølkraner. Hansa er like selv- følgelig som Brann her i vest. Rema 1000, hva var dere tenkte på!? Fjerne Hansa fra hyllene! Ut med kalkulatorene, inn med sunn fornuft! Så langt har alt vært fantastisk, til og med regnet har holdt seg borte. Torsdag og en dag for rytterne til å prøve løypa. Da kommer det riktig nok litt regn, men skulle det bli vått var dette den riktige dagen.

Rong og starten for juniorgutta. Vi er 40 kilometer fra Bergen og her er alle til stede. Både de som bor her ute, og nokså mange som ikke gjør det. Det var som en Tour de France etappe. Folk hadde laget rare sykler, pyntet med flagg og andre ting og kledd seg ut. Hele veien inn til Bergen sto folk og heiet. Vi våkner opp til sol den siste dagen. VM skal avsluttes med herrenes proffritt. Det er en spesiell stemning rundt proffrittet. Det merkes på gaten blant publikum, og på pressesenteret dukker det opp jour- nalister og fotografer man ikke har sett tidligere i uken. Om ikke bergenserne har vist seg fram tidligere har de gått mann av huse denne

# 21 GRUPPETTO 45

dagen. Den norske taktikken var klar, og som vi vet ble det nesten full klaff.

for massakreringen av spurterne. Når går det avgjørende rykket for de som ikke har spurtbein å stole på? Hvor mange av de 12 rundene vil de holde ut? Stemningen rundt løypa, og spesielt i nevnte Salmon Hill var elektrisk. Trodde aldri jeg skulle bli nødt til å servere denne

klisjeen, men maken til entusiasme tror jeg ikke en gang du ville funnet om VM skulle gå i sykkelsirkusets største rocke- stjerne, Peter Sagans hjemby. Han var den største favoritten, og var som vanlig nærmest usynlig inntil det var 200 meter igjen.

De fire milene denne fine og solfylte dagen fra starten i Rong er en idyllisk oppvarming til de 12 rundene som venter i Bergen. ”Salmon Hill” skal være åstedet

46 GRUPPETTO # 21

Man kan ikke noe annet enn å takke Bergen og innbyggerne for disse fantas- tiske dagene. Det uventede fine været var én ting, men det var stemningen tils- kuerne skapte som har festet seg sterkest på minnet!

# 21 GRUPPETTO 47

DNF – did not finish

KUNSTEN Å GI OPP

48 GRUPPETTO # 21

# 21 GRUPPETTO 49

J eg snakker ikke om de lokale som innehar en patriotisk og urokkelig op- timisme. De bøyer ikke av og gir seg ved første motbakke. I slutten av resultatlistene lever de sitt eget liv. Etter navnet står det ingen sluttid, ingen snittfart, eller hvor lang tid de er etter vinneren som befinner seg på toppen av den samme listen. Etter navnet er det kun tre bokstaver; DNF; Did not finish Hvor viktig er disse tre bokstavene Enkelte elitister har tatt til orde for å fjerne flest mulig av disse utøverne som i hvert eneste mesterskap står oppført med disse tre bokstavene i stedet for timer, mi- nutter og sekunder. Hvilke utøvere er det som ikke blir glemt. Jo selvfølgelig vinnerne. Men de som havner like bak blir fort glemt. Hva med de som ikke kommer for å kjempe om seierspall og medaljer. De som ikke harselerer med ”det viktigste er å delta” begrepet. De det virkelig gjelder for. Hvilke navn er det som for eksempel huskes fra 70- og 80 tallets skøytemester- skap? Foruten de norske heltene, og selv- følgelig Eric Heiden. Jo nemlig de som kom nederst på resultatlistene, sveitsiske Krienbüel og spanske Gomez. Ingen gikk hjem før de var i mål.

nå? Han var alene, intet støtteapparat, ledere eller mekanikere. Han måtte haike med fotografbilen for å komme seg til starten. Han var ikke alene om å få DNF etter navnet på listene. På samme delen av resultatlisten var det 56 andre ryttere, stort sett fra land vi ikke forbinder med sykkelsport. Ikke så merkelig at han og de

(over) Syriske Mohamed Rayes kom til Bergen uten noen form for støtteapparat

og haiket med pressebilen de 40 kilometerne til starten i Rong.

Publikum heier på alle.

I Bergen var de der, ofte alene eller i små grupper. Bakerst, lenge etter at hoved- feltet hadde passert. Du kjenner ikke draktene, du må kikke på startlistene. Der ligger de i mil etter mil. De skaper stem- ning, de blir heiet på som de store heltene. De gjør det hele komplett. De er helter for en dag, rytterne fra land hvor sykling ikke får nevneverdig opp- merksomhet. De er gode syklister, bare ikke gode nok til å henge med i fronten der nivået er ekstremt høyt. Forskjellige forutsetninger Som juniorrytteren vi hadde med i bilen ut til starten i Rong. Syria stod det på ryggen hans. Syria? Hvordan er det mulig

andre slet med å henge med i en snittfart på 42 km/t i 13 mil! Det krever mot for å stille opp på kon- kurranser du vet du kommer til å bli kjørt fullstendig i senk. Du prøver å henge på så lenge sommulig. Etter at du går rett i rød sone fra start, er du sannsynligvis blant de mest slitne etter rittet. Selv om det gjenstår et par mil når du nådeløst blir møtt av en UCI dommer som sender deg i dusjen en liten stund før

medaljekampen skal avgjøres. For oss som elsker sykling og sporten med dens taktikk, hodeløse brudd, ville utforkjøringer og alt det andre den har å by på – det føles kanskje ikke sånn, men dere DNF’ere er heltene. Dere fyller ikke bare startlistene, men in- spirer og normaliserer. Det viktigste er faktisk å delta – i hele tatt å sykle. Langt eller kort, fort eller sakte! Sees igjen neste år! G

50 GRUPPETTO # 21

Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30 Page 31 Page 32 Page 33 Page 34 Page 35 Page 36 Page 37 Page 38 Page 39 Page 40 Page 41 Page 42 Page 43 Page 44 Page 45 Page 46 Page 47 Page 48 Page 49 Page 50 Page 51 Page 52 Page 53 Page 54 Page 55 Page 56 Page 57 Page 58 Page 59 Page 60 Page 61 Page 62 Page 63 Page 64 Page 65 Page 66 Page 67 Page 68 Page 69 Page 70 Page 71 Page 72 Page 73 Page 74 Page 75 Page 76 Page 77 Page 78 Page 79 Page 80 Page 81 Page 82 Page 83 Page 84

www.gruppetto-magasin.no

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease