Gruppetto SYKKELSPORT 28-2019

6

E tter at David Stenton hadde satt i gang seks- dagers sykling, riktignok alene, men det passet godt for befolkningens gryende interesse for idrettshelter. Spesielt utholdenhetsutøv- ere blemer ogmer populære.

rytter fullførte så mange runder sommulig. I de første løpene syklet ikke

rytterne hele døgnet. Ryttere sov noen timer om natten og kunne starte da de følte for det ommorgenen. Bedre ryttere spekulerte i å hvile lenger da de regnet med å ta igjen de svakere rytterne i løpet av dagen. Det tok ikke lang tid før rytterne syklet 24 timer i døgnet. De syklet til de sovnet. Flere ryttere ansatte etter hvert det som nå er kjent som soigneurs , for å bistå med å holde dem i gang. Soigneurene begynte etter hvert å eksperimentere med doping for å holde de utslitte rytterne våkne. Brooklyn Daily Eagle skrev i rittrapporten: “Slitasje på nerver og muskler og søvn- mangel ødelegger rytterne. Hvis det ikke kommer forandringer vil vi få dødsfall. ” Rytterne slet med vrangforestillinger og hallusinasjoner. De vinglet rundt på banen og veltet. Men de ble bedre betalt jo verre det ble. Arrangøren så at det kom flere og flere tilskuere hvor mer slitne

§

En arrangør hadde i april året før, i 1877 i Agricultural Hall arrangert en seksdagers løpskonkurranse. Det ble en stor suksess og 20.000 tilskuere fulgte løperne. Dette inspirerte en av tilskuerne, hvis navn er ukjent, til å organisere et seks- dagersløp i samme hall, men for syklister. Han håpet det ville tiltrekke seg like mange tilskuere som løperne og i 1878 startet seksdagers historien. The Islington Gazette rapporterte : Han klarte å skaffe det som den gang var en stor premiesum på £ 100 for første- plass, £ 25 for andre, £ 15 for tredje og £ 10 for fjerdeplass. Løpet startet klokka 6 ommorgenen med 12 deltakere på banen. Rytterne ble enige om å ta pauser selv om de egentlig ikke skulle.

Vinneren var Bill Cann , fra Sheffield , som ledet fra start til mål. Han syklet ca 170 mil i løpet av de seks dagene i London. Poplariteten øker når seksdagers- løpene starter i New York Rittene ble ikke ordentlig populære før 1891, da de første seksdagersrittene ble ar- rangert i New York’s Madison Square Garden . I begynnelsen var løpene en rå ut- holdenhetskonkurranse, hvor hver enkelt Ikke lett å få i seg mat når man sykler døgnet rundt. Her fra 1936 hvor tyskeren Piet Van Kempen tar seg en liten rullende pause - om å gjøre å få flest mulig runder… T. H. Doble remmer i tillegg til klosser måtte til for at skoene skulle holde seg i pedalene.

rytterne ble. De ville ha dramatikk. En velstående arrangør i New York be- talte vinneren Teddy Hale hele $ 5.000 da han vant 1896. I følge avisen så han ut som et spøkelse, med et ansikt hvitt som et lik. “ Øynene hans var ikke lenger synlige fordi de hadde trukket seg tilbake i hode- skallen. "

New York Times skrev i 1897: “Det er en fin ting at en mennesker på to