Gruppetto SYKKELSPORT 28-2019

Madrid - det siste 24 timersrittet Der tråkket rytterne rundt hele natten, eller til de sovnet, da ble det noen mi- nutter i senga. Den store engelske helten, Tom Simpson fortalte om den siste 24- timersutgaven han syklet. “Vår mekaniker og hjelper, David Nice, en engelskmann fra Colchester, som ikke var helt ulik meg. Spesielt var nesen i profil veldig lik min. Jeg fikk den fantastiske idéen å la han sykle forkledd sommeg. Med et skjerf over den nedre delen av an- siktet og en russisk lue som jeg hadde kjøpt, var forkledningen fullkommen. Alt gikk bra den første natten og jeg var for- nøyd med planen. Det kunne selvfølgelig ikke fortsette under alle nettene og neste natt kom avsløringen. Dave syklet rundt og rundt da banesjefen, som ofte syklet noen runder, begynte å snakke med ham. Han trodde først det var meg og små- pratet hyggelig til Dave, som kun snakket engelsk ikke forsto noen ting. Det tok ikke lang tid før han oppdaget at noe var galt og rev skjerfet av den stakkars guttens ansikt. Han stormet over til meg som lå og hvilte og trakk meg halvveis sovende ut på banen. Det var det! Etter det ble vi nøye passet på.” Nye tider Nå er det hver vinter en serie “Six Days Series,” som kjøres i seks byer. Det starter i London, så videre til Berlin, Kø- benhav, Melbourne, machester og til slutt Brisbane. Det kjøres også andre steder, og i år for første gang i Hong Kong. (T. V.) Motorpace i 1922. Ikke så langt unna dagens opplegg. Under ser du bilde fra 1899 med kom- binert motorpace og hjelp av en pace- mann som sitter bakpå og tråkker.

hjul måler krefter i seksdagers løp, mot hunder, hester eller et lokomotiv. Det bekrefter antagelsen, at det mennes- kelige dyret er overlegent de andre dyrene. Men bakdelen er at denne overlegenheten må vises på denne smertefulle måte i Madison Square Garden. En atletisk konkurranse hvor deltakerne "blir gale" i hodet, med forvridde smertefulle ansikter somminner mest om tortur. Det er brutalitet og ingen sport. Uker og måneder med rekreasjon vil være nødvendig for komme seg igjen, og det er sannsynlig at noen av dem aldri vil komme seg fra den grusomme belastningen.” 1898 og nye regler Det varte fortsatt i seks dager, men nå med tomannslag og Madison var skapt. Det ble til å begynne med fortsatt syklet i 24 timer, men nå kunne den ene av de to på laget hele tiden hvile. Det ble syklet i seks dager for å holde søndagen hellig. Godt betalte ryttere allerede i 1898 Den best betalte var australske Alfred Goullet. Han tjente $ 1.000 dagen i tillegg til pengepremier han vant ved spurtene underveis. Toppryttere som Bobby Walthour, USA, Franco Giorgetti, Italia, Gérard Debaets, Belgia og Alfred Letourneur, Frankrike, tjente fra $ 500 til $ 750 per dag. Amatører som nettopp var blitt profesjonelle, måtte vise seg fram, og fikk en nybegynnerlønn på $ 100 per dag. Rytterne tok det relativt rolig da det var få tilskuere, og når kvelden og natten kom ble det fart i velodromene.

6-dagers legenden Reggie McNamara som brakk kragebeinet 17 ganger, hjelper partneren som ser ut til å bli holdt sammen med tape.

Noen av de litt svakere rytterne benyttet sjansen da favorittene tok det rolig.

Populariteten avtok I 1938 begynte interessen for alvor å dale i New York. Det var samtidig som Sonja Henie startet sine isshow i Madison Square garden. Hun fikk arrangere sine show i desember som tradisjonelt var den beste måneden for seksdagersrittet. Tilbake til Europa Det som hadde startet i England 1878 ble raskt populært i USA og i Europa kom det igang igjen for fullt i Toulouse 1906. Så fulgte Berlin, Brussel og Paris. Senere fulgte London og Wembley. Under andre verdenskrig ble det en pause før det igjen kom igang for fullt. På Earls Court i London droppet arrangøren nattsyk- lingen da det var for dyrt å holde en nærmest tom hall varm om natten.

# 28 GRUPPETTO 25

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease