Gruppetto SYKKELSPORT 28-2019

F RA NK R IKE

buss opp i god tid før rytterne kommer. Men dette er dagen å sykle opp en av sykkelsportens mest be- rømte stigninger. Du kommer aldri til å få flere som heier på deg under en sykkeltur igjen… Den lille fjellbyen på toppen startet med skiturisme i 1935. I 1952 fikk ble den italienske legenden Fausto Coppi den første som vant en etappe til Alpe d’Huez. Han rykket fra erkefienden Gino Bartali med seks km igjen. ”- Jeg snudde meg ikke før den tunge pusten hans var helt borte,” sa Coppi etter målgan. Tiden hans var 45.22 min, som er under 8 minutter etter Marco Pantani’s, rekord på 37.35 min. Ikke verst på grusveier på ikke akkurat verdens letteste karbonsykkel. Og han var vel heller ikke like heldig som Pantani med frokosten den dagen…

Det er riktig nok en annen vei opp til toppen som jeg fant mer sjarmer- ende å sykle. Alternativ vei til toppen Er du først på jakt etter å få skikkelig vondt i beina, samt sjekke hvor store lungene kan bli, er det en annen og utfordrende vei opp til Alpe d’Huez. Fra Bourg d’Oissans sykler du vei D1091 mot Briancon i ca 12 km før du kommer til en stor demning som veien krysser. Rett etter demningen går vei D25, som er den andre veien du kan ta til Alpe d’Huez. Her starter stigningen til Col de Sarenne. Den er faktisk tøffere enn den langt mer be- rømte stigningen. Den er også lenger med sine 20 km. Jeg tok turen opp i sommer, og det er en vei jeg anbefaler å sykle opp, og ikke ned. Til tider nokså dårlig as- falt kombinert med krappe svinger gjør at det er bedre å sykle opp, og heller ta den klassiske løypa ned til Bourg d’Oissans igjen. Det er nokså sliten asfalt og autovern er full- stendig fraværende. En liten skrens om du kjører nedover, og fallskjerm er det beste utstyret. Vi kjørte op- pover og da har du ingen problemer – lykkelig hver gang du er over 10-12 km/t. Veldig fin tur.

Ikke så vanskelig å se hvor neder- lenderne er under Tour de France.

LOKALE TURRITT Haute Alpe d’Huez

12. - 14. juli 208/157 km tre etapper

LOKALE TURRITT Vaujany GranFondo 30. juni - 175 km

Bakken er 13,8 km lang med 8,1 % snittstigning. Det er 21 hårnåls- svinger som hver er merket med tall og tidligere vinnere. De hvite skiltene med svingnummer minner deg hele tiden på hvor langt du har igjen. Det er lurt å ta det litt rolig i starten som er den bratteste delen. De første strekkene er på rundt 10%. De første hårnålssvingene er over og når du kommer til det lille stedet La Garde slakker det litt ut, og her er det også mulig med kaffestopp. Du tråkker videre i vei oppover i

Greit å holde seg på høyre side av veien. En del uoversiktelige partier. På skiltet viser det 20 svinger igjen og 880 m.o.h.

sykkelhistorien. Det ser du når du ser stjernenes navn som ivrige sykkeltil- hengere gjennom årene har malt på asfalten. Etter en litt snillere strekning er det jevn og bratt stigning til toppen. Nå har du kommet deg opp en av verdens mest berømte stigninger.

LOKALE TURRITT La Marmotte Granfondo 07. juli - 174 km

48 GRUPPETTO # 28

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease