Unil Bærekraftsrapport 2018

MÅL 2020 Vi skal sørge for at alle våre leverandører i risikoland har en aktiv sosial revisjon i BSCI/ Sedex eller tilsvarende.

Arbeidsforhold

STATUS

Alle som bidrar til vår verdiskapning skal ha anstendige arbeidsforhold Unil har en global verdikjede med 539 førsteleddsleverandører i 41 land. Vårt totale produksjonsnettverk, fra råvareuttak til produksjon og pakking, er enda større. Det betyr at det er hundretusenvis av mennesker som jobber i fabrikker, på plantasjer og gårder hvor våre varer blir produsert. Det er viktig for oss at menneskene som bidrar til verdiskapningen vår får sine rettigheter respektert og har en trygg arbeidshverdag.

På god vei I 2019 hadde 83 % av våre leverandører i risikoland en aktiv sosial revisjon.

Unikt samarbeid for bærekraftig sourcing etablert

Unil er med i den nordiske innkjøpsgruppen United Nordic sammen med svenske Dagab (Axfood), Martin og Servera og danske Dagrofa. Vi samarbeider om anskaffelser på felles produktkategorier for å oppnå bedre kvalitet, bærekraft og pris gjennom større volum. I løpet av et år gjør United Nordic ca. 120 anskaffelser, hvorav flere fra risikoland eller av risikoråvarer. I United Nordic har vi et bærekrafsteam som består av bærekraftsansvarlige i de ulike selskapene. I 2019 etablerte vi en ny felles rutine for pre-kvalifisering på menneske- og arbeidstakerrettigheter for leverandører som ønsker å kvalifisere seg til å delta i anbudsrunder. Gjennomføringen av pre-kvalifiseringene fordeles på teammedlemmene som utfører evalueringen av leverandørene på vegne av alle. I pre-kvalifiseringen må leverandørene redegjøre for hvordan de jobber for å etterleve våre felles retningslinjer for etisk handel, hvordan de håndterer risiko i egen leverandørkjede og hvilke sertifiseringer de har på plass. Teamet har mandat til å ekskludere leverandører fra å kunne delta i anbudsprosesser dersom de ikke møter kvalifiseringskravene på bærekraft. I 2019 gjennomførte vi pre-kvalifiseringer på 80 leverandører fordelt på 11 risikokategorier. Gjennom samarbeidet får vi mulighet til å belønne leverandører som kan dokumentere sitt arbeid med å sikre gode arbeidsforhold gjennom mulighet til å delta i anbudsrunder.

FAIRTRADE KAKAO I JACOBS UTVALGTE LAKRISKULER

internasjonale og lokale partnere for å bedre forholdene. Våre leverandører i risikoland har generelt en rekke utfordringer knyttet til arbeidsforhold. Utstrakt bruk av overtid, lave lønninger, mangelfull utbetaling av sosiale goder og undertrykking av retten til fri organisering og kollektive forhandlinger er områder hvor vi systematisk må samarbeide med leverandører om forbedringer. Les mer om vårt arbeid med risikohåndtering av arbeidsforhold i verdikjeden i vår årlige rapport til Etisk Handel Norge. Rapporten finner du på www.unil.no.

Med 118 av våre leverandører og produsenter i definerte risikoland er langsiktig samarbeid med leverandører og lokale organisasjoner avgjørende i arbeidet med å sikre gode arbeidsforhold. Vi utfører løpende risikovurdering av vår egen og våre leverandørers påvirkning på arbeidsforhold. Slik identifiseres og prioriteres de områdene der brudd på menneske- og arbeidstakerrettigheter er alvorligst. Planer for oppfølging av prioriterte områder blir definert i samarbeid med leverandører. Med utgangspunkt i risikovurderinger utvikler vi interne retningslinjer for produktutvikling og optimalisering for å håndtere risiko. Et eksempel på råvarenivå er at all kakao og kaffe skal være enten Fairtrade- eller UTZ-sertifisert. UTFORDRINGER OG MULIGHETER I VÅRE LEVERANDØRKJEDER Vi har identifisert og prioritert en rekke utfordringer knyttet til arbeidsforhold i vår verdikjede. Blant annet for migrantarbeidere i Thailand, i risproduksjon i Pakistan og jordbruk i Sør-Europa hvor vi jobber i felleskap med

I 2019 re-lanserte vi Jacobs Utvalgte lakriskuler med Fairtrade-sertifisert kakao. Fairtrade er en internasjonal merkeordning som styrker bønder og arbeidere i fattige land gjennom handel ved å stille sosiale, økonomiske og miljømessige krav. Med Fairtrade-sertifisering følger et sett av kriterier som sikrer bønder bedre priser for sin kakao og et prispremium (øremerket sum) som ofte investeres i utdanning og skolestipend. Kakao er en av verdens mest omsatte råvarer og er forbundet med høy risiko. Ifølge Fairtrade dyrkes ca. 90 % av verdens kakao av småskala bønder, hovedsakelig i Elfenbenkysten og Ghana. Omtrent 5,5 millioner mennesker lever av kakaodyrking. Barnearbeid er utbredt, inntektene lave og klimaendringer truer tilgangen til kakao.

First Price Instant kaffe ble i 2019 UTZ-sertifisert.

24

25

Made with FlippingBook Learn more on our blog