Unil Bærekraftsrapport 2018

MÅL 2020 Vi skal bidra til minst ett bærekraftsprosjekt pr. år. STATUS Oppnådd I 2019 hadde vi 7 løpende bærekraftsprosjekter.

SAMARBEID UNDER VANN amarbeid

Økt bruk av Quizrr hos kinesiske leverandører Hos mange av våre produsenter i Kina ser vi et behov for økt kunnskap om arbeidstaker­ rettigheter blant fabrikkledelse og arbeidere. I 2019 brukte syv av våre fabrikker Quizrr, og 1024 personer har gjennomført opplæring i ret- tigheter og ansvar, dialog på arbeidsplassen og områder knyttet til lønn.

Weifang Hansen, Unils produsent av brød- og avfallsposer, om Quizrr

Økt kunnskap om egne rettigheter

Vi har snakket med Mr. Fanyong Meng, CEO, Mr. Houyi Li, General Admin Manager og Mr. Frank Zhang, Sales Manager om Quizrr-opplæringen. De sier: «Opplæringen har bidratt til bedre kommunikasjon mellom ledelse og arbeidere. Arbeiderne har en bedre forståelse av sine rettigheter, og er nå mer aktive i å fremme disse. Vi er eneste fabrikk i vårt område som tilbyr opplæringen noe som gjør oss mer attraktive for arbeidere. Det vises i at turnover av arbeidere er redusert fra 10 % i 2018 til 5 % i 2019.» Ledergruppen er tydelig på at samarbeid med Unil som kunde er viktig når det kommer til kapasitetsbygging: «Med Quizrr-løsningen har fabrikken fått en forståelse at gode arbeidsforhold også er bra for virksomheten vår. Det gjør at vi tar en mer aktiv rolle i forbedringsarbeidet.» «Det er en stabil arbeidsstokk som skaper profitt, ikke bare ledelsen» To arbeidere, Mr. Xu og Ms. Liu, har følgende å si: Mr. Xu: «Jeg forstår nå at kommunikasjonen med ledelsen skal være basert på likeverd. Jeg kjenner nå mine rettigheter og ansvar knyttet til disse.» Ms. Liu legger til; «Jeg har lært at diskriminering ikke er akseptabelt».

I 2019 har totalt 3312 personer på 17 fabrikker i Thailand og Kina gjennomført oppæring i rettigheter.

Uten kunnskap om egne rettigheter har ikke arbeidere i våre verdikjeder mulighet til å stille krav til sine arbeidsgivere om bedre arbeidsforhold. Fabrikkledelsen må også forstå hvorfor det lønner seg å respektere rettigheter, og at fornøyde arbeidere ofte fører til bedre kvalitet og mer stabilitet.

LOVENDE RESULTATER ETTER PILOT I 2019 ble det nyutviklede opplæringsprogrammet pilotert på ti fabrikker. Opplæring er utviklet på tre språk; thai, khmer og burmesisk, og kan gjennomføres individuelt eller i små grupper. Temaer som dekkes er ansettelsespraksis (rekruttering, kontrakter, tilbakehold av dokumenter), rettigheter (lønn og goder, arbeidstid, overtid og ferie), dialog på arbeidsplassen og ledelsessystemer. 2288 (1539 thailendere, 540 burmesere og 223 kambodsjanske) ansatte inkludert ledelsen, mellomledere, linjeledere og arbeidere fullførte 9793 opplæringsøkter. Resultatene er lovende med en gjennomsnittlig økning i kunnskapsnivå på 10 %, fra 79 % til 89 %.

(UN-Migrant Report 2019). De fleste er fra Kambodsja, Myanmar, Vietnam og Laos. Migrantarbeidere sikrer arbeidskraften og bidrar til økonomisk vekst, men forholdene for migrantarbeidere har i en årrekke vært kraftig kritisert og vist seg i mange tilfeller å være moderne slaveri. Moderne slaveri er et begrep som brukes til å beskrive former for tvangsarbeid. Siden 2017 har Unil deltatt i et nordisk bransjesamarbeid for å bidra til bedre forhold for migrantarbeidere i den thailandske næringsmiddelsektoren. Sammen med Axfood, Coop Sverige, CPF Denmark, ICA, Martin & Servera, Menigo, Norvida, S Group Finland og Quizrr har Unil, som eneste norske aktør, finansiert utviklingen av et målrettet digitalt opplæringsprogram for thailandske fabrikkarbeidere generelt, og migrantarbeidere spesielt.

Unil har de siste årene samarbeidet med den svenske organisasjonen Quizrr for å bidra til at våre leverandører gir opplæring i rettigheter til sine ansatte. Quizrr har utviklet en innovativ og effektiv opplæringsmetode som benytter korte filmer og flervalgsspørsmål på nettbrett. Dette er en digital løsning som engasjerer arbeidere og gir fabrikker et fleksibilitet verktøy for opplæring. Gjennom en nettportal får Unil oppdaterte resultater fra opplæringen etterhvert som den blir gjennomført. Det gir oss, i samarbeid med den enkelte fabrikken, mulighet til å følge opp på områder hvor vi ser kunnskapsnivået er lavt. MIGRANTARBEIDERE I THAILAND HAR ØKT KUNNSKAP OM SINE RETTIGHETER FN har estimert at det i Thailand finnes 3,9 millioner dokumenterte og udokumenterte migrantarbeide

Du kan lese mer om arbeidet i rapporten fra piloten på www.unil.no

26

27

Made with FlippingBook Learn more on our blog