CNB magazine 100 jaar nr 2

CNB 100 jaar terugkijken in het veld

Bollentelmachine Cremer Wat: Bollentelmachine Wie (nu): Cremer Speciaalmachines B.V. Bedenker: Dhr. F.J. Cremer sr. Wanneer: 1949 Ontwikkelaar/bouwer: F.J. Cremer Bureau voor Mechanisatie De uitvinding van de bollentelmachine door Dhr. F.J. Cremer sr. is de basis van Cremer Speciaalmachines B.V. Inmiddels levert Cremer wereldwijd voor verschillende industrieën telmachines.

De uitvinding van de bollentelmachine betekende een grote verandering voor het bollenvak.Voor die tijd werden alle bollen handmatig geteld, wat erg arbeidsintensief was. Na de komst van de telmachine ging dit allemaal vele malen sneller en efficiënter. Op het Polygoonjournaal in de bioscopen werd de uitvinding uitvoerig getoond en de kranten stonden er vol van.Waarbij enkele kranten meldden dat men bang was voor grote werkloosheid binnen de bollensector. Uiteindelijk zijn natuurlijk nog veel meer zware handmatige taken vervangen door machines, waarin ook Cremer een duidelijke rol speelde. (o.a. loofzaagmachines en stapelaars). Sinds de eerste bollentelmachine zijn er tel- en verpakkingssystemen ontwikkeld voor vele sectoren, zoals de farmaceutische industrie, de zoetwarenindustrie en de diepvriesindustrie. De eerste telmachine werd volledig mechanisch bestuurd, tegenwoordig gebeurt dit met behulp van elektronica en microprocessors. Op dit moment zijn er ook verschillende ontwikkelingen gaande, want Cremer blijft altijd doorontwikkelen om de markten zo goed mogelijk te blijven voorzien in hun

Plantmachine Nobels Wat: Plantmachine Wie (nu): Nobels Group Bedenker: Arnold van Nobelen Wanneer: 1953 Ontwikkelaar/bouwer: Nobels Machinefabriek

Arnold van Nobelen ontwikkelde de eerste plantmachine voor eigen gebruik. Hij ziet eruit als een soort kruiwagen, waarin een lopende band zit met allemaal schoepen. Op het land van zijn vader (een kweker) mocht hij de machines testen en had hij ervaring met de grond. Mede hierdoor slaagde hij erin een goede machine te creëren.

Het eerste prototype van de plantmachine kwam in 1953 op de markt. Al snel volgde in 1956 de beddenplanter. Er waren inmiddels al verschillende planters op de markt, maar de beddenplanter werkte volgens een geheel nieuw principe.

De eerste regel moet nog met de hand, maar daarna plant de machine keurig netjes de bolletjes rij voor rij op een 1 meter brede regel. Hiermee wordt het handwerk uiterst precies benaderd.

Eigenlijk kun je dus wel stellen dat de plantmachine het begin was van het bedrijf. Door de jaren heen zijn continu verbeteringen en aangepassingen gedaan om aan de wensen en behoeften vanuit de markt te voldoen, en is de machine doorontwikkeld tot wat hij nu is.

behoeften.Voor het bollenvak is Cremer Speciaalmachines bezig om een machine te ontwikkelen om latente ziektes in bloembollen in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken.

De beddenplanter was, na de bollensorteerder, de tweede machine die officieel in productie werd genomen.

De beddenplanter werkt zoals men dit al decennia lang met de hand gewend is.

CNB 100 magazine

CNB 100 magazine 25

24

Made with FlippingBook HTML5