CNB 100 jaar terugkijken in het veld
Verenkelaar Bercomex
De toekomst Om de bloembollenteelt gezond te houden zijn, buiten de warmwaterbehandeling, ook gewas- en beschermingsmiddelen nodig. Vooral het verduurzamen van de teelt van bloembollen vergt steeds meer onderzoek en ontwikkelingen. Akerboom heeft het systeem van ontsmetten d.m.v. de schuimmethode mede nieuw leven ingeblazen en nieuwe ontwikkelingen tot stand gebracht. Hierdoor kunnen met minder gewasbeschermingsmiddelen, minder residu, minder tot geen emissie en met een hogere nauwkeurigheid bloembollen behandeld worden.Verder is Akerboom samen met een partner bezig met een nieuwe ontwikkeling voor het coaten van bloembollen.
Wat: Verenkelaar (voor de Furora) Wie (nu): Bercomex Bedenker: Bercomex Wanneer: 2005 Ontwikkelaar/bouwer: Bercomex
Kookketel Akerboom
Een verenkelaar in combinatie met de Furora. Deze verenkelaar is in staat om ongesorteerde en in bulk aangevoerde bloemen te separeren en per bloemsteel exact op afstand te brengen voor verdere verwerking en scanning.
juiste positie voor de grijpers werd gebracht. Eerst werd een simulatieprogramma op de computer gemaakt. Dit bleek te werken. Vervolgens werd een prototype gemaakt. Na enkele aanpassingen en prototypen kwam 7 jaar later, in 2009, de eerste Furora met verenkelaar op de markt. Deze uitvinding heeft voor Bercomex veel bijgedragen, want het principe blijkt voor meerdere bloemsoorten goed te werken. Op dit moment worden nog steeds veel machines gebouwd. De Furora is een grote stap in de automatisering. Het handwerk wordt geautomatiseerd. Bovendien vergroot deze manier van sorteren de productiecapaciteit. Door het groeiende personeelstekort op dit moment is automatisering een grote trend. Daarnaast wordt beter op kwaliteit gesorteerd door de geïntegreerde camera’s. Deze meten onder andere de steellengte, steeldikte, kleur en bloemgrootte. De toekomst In de toekomst gaat de ontwikkeling verder naar het automatisch mixen van verschillende bloemen en samenstellen van boeketten.
Wat: Kookketel Wie (nu): Akerboom Bedenker: Onderzoekers uit Engeland en Nederland (o.a. prof. Van Slogteren) Wanneer: Rond 1938 Ontwikkelaar/bouwer: Onbekend
In 2002 vroegen een Tulpenconsortium (10 tulpenkwekers) en TNO Delft Van den Berg Machinebouwmee te doen bij het ontwikkelen en productierijp maken van een tulpenbosmachine. Bij TNO stond een prototype waarmee de werking van het idee al aangetoond zou zijn. In de jaren erna bleken echter niet alle ideeën van het prototype te voldoen en moesten verschillende mechanismen
herzien worden. Uiteindelijk was er een draaiende bosmachine met stelengrijpers, röntgenscanner en bosstation. Maar er was één probleem: het invoeren van de tulpenstelen. 4 stuks per seconde was handmatig onmogelijk. Een team van Bercomex heeft toen de verenkelaar bedacht. De bloembos moest eerst van liggend naar hangend, waarna elke steel door versnellingen en vertragingen op de
Jan Akerboom begon in 1923 een scheepswerf, waar vletten voor het transport van bloembollen (via het water van het land naar de schuur) werden gemaakt. Tevens legde hij de basis voor het huidige bedrijf, door op verzoek van een kweker een ‘kookketel’ van bescheiden afmeting (2x1 meter) te maken. Met de opkomst van tractoren werden de bloembollenvletten steeds minder gebruikt en schakelde Akerboom over van scheepswerf naar constructiebedrijf voor het doorontwikkelen van de kookketels.
opwarmen van de vloeistof. Later werd de verwarmingsmethode doorontwikkeld naar handgestookte dieseloliebranders met het zogenaamde druppelsysteem. Daarna volgden contactthermometers met een elektrisch regelbare oliekraan, de inrijketels, de verwarmde ontsmetbak met elektrische hefinstallatie en later de (nu gebruikte) verwarmde ontsmetbak met hydraulische hefinstallatie. Zonder deze verwarmde ontsmetbakken waren de narcissenteelt en waarschijnlijk ook andere bloembollenteelten zoals lelie, tulpen en hyacinten, ten onder gegaan aan aaltjes, insecten, bacteriën, schimmels en virussen.
De bedenkers van het principe van de warmwaterbehandeling waren onderzoekers uit Engeland en Nederland. Rond 1920 ontdekten zij dat een warmwaterbehandeling een gunstig effect gaf bij de bestrijding van ziekten in diverse gewassen. Men ontdekte dat met name het aaltje in narcissen kon worden bestreden. De daadwerkelijke bedenker van de kookketel is bij Akerboom niet bekend, maar zij hebben aan het begin gestaan van de ontwikkeling van deze machine.
De uitvinding heeft er toe geleid dat Machinefabriek Akerboom B.V., met nu de vierde generatie Akerboom aan het roer, doorgegroeid is tot een toonaangevend bedrijf op het gebied van warmwaterbehandeling en koudwaterontsmetting. De eerste kookketels waren bakken waar de bloembollen in gedompeld werden, met de takkenbossen verwarmingsmethode. Simpel gezegd: het verbranden van takken onder de dompelbak voor het
CNB 100 magazine
CNB 100 magazine 33
32
Made with FlippingBook HTML5