CNB magazine 100 jaar

Wat? De zoektocht naar het antwoord op de veranderende marktvraag

Drie nieuwe uitdagingen om aan te gaan

De tijd dat de sector alleen zelf kon bepalen welke veranderkoers er gevaren werd, lijkt anno 2019 voorgoed voorbij te zijn.

Het is al honderd jaar zo geweest. En het zal de komende honderd jaar zeker zo blijven. De productie- en afzetmarkt van bollen verandert continu. Mechanisatie, schaalvergroting, assortimentsverbreding en -verbetering zijn voorbeelden van ontwikkelingen die de sector vooruit gestuwd hebben en dat nog steeds doen. Het zijn vooral technische ontwikkelingen die voortkomen uit de innovatiedrang van ondernemers. Maar de tijd dat de sector alleen zelf kon bepalen welke veranderkoers er gevaren werd, lijkt anno 2019 voorgoed voorbij te zijn. Immers, in de snel veranderende, digitale en transparante wereld om ons heen, wordt de macht van consumenten en retailers groter. En zij vragen met een steeds luider wordende stem om gezonde, duurzame en trendy producten, die meegaan met de tijd. Dat betekent in onze optiek dat er in de komende jaren drie nieuwe vragen op ons bollenbordje liggen. Wat is er nodig om duurzaam of biologisch te kunnen telen? Hoe binden en boeien we consumenten? En hoe blijven onze sector en onze bollen gezond?

1) Biologisch

In dit drieluikartikel geven John Huiberts, Brenda en ErikWillemse, Yorick van Leeuwen en Gert-Jan de Groot antwoord op deze uitdagende vragen.

CNB 100 magazine

CNB 100 magazine 73

72

Made with FlippingBook - Online Brochure Maker