Van Steensel 60 etappes

Pleun Jan en Arie weten alles zó te regelen met de artsen en de uitvaartonderneming dat het lichaam van vader Gert nog díe dag naar het huis in Capelle kan worden vervoerd. 14 juli is namelijk de verjaardag van Lenie en voor de familie Kalkman geldt nu eenmaal dat afspraak afspraak is. Om half vier ’s middags is Gert Kalkman thuis. In stilte tuurt Pleun Jan naar het plafond. De herinnering aan de grondlegger van dit prachtige familiebedrijf is nog krachtig en vers.

Arie en ik zijn al in onderhandeling met een paar grote merken, maar die emissievrije trucks kos- ten wel drie keer zoveel! En een gemiddelde accu is na een uurtje of vieralweer leeg, terwijl we toch echt acht uur per dag moeten draaien. En tussentijds opladen met een aggregaat mag dan natuurlijk weer niet.

Hebben de “stropdassen” daar al over nagedacht…?’

We hebben geen idee of Pleun Jan deze vraag direct aan ons stelt. De vraag blijft in het lucht- ledige hangen waar de geesten van de voor- vaderen zich ophouden. De gebroeders Kalk- man gaan wel degelijk met de tijd mee, al lijkt de tijd in hun pand te hebben stilgestaan. In een vitrine staan tientallen miniatuurmodellen van vrachtauto’s en kranen en op een archiefkast staat een prachtige foto van vader Gert met daarachter een grotere fotolijst met vijftien roodzwarte trucks uit heden en verleden van Kalkman. Op een zwart-witfoto zien we een DAF-truck met opa Kalkman op de voorgrond. Hij draagt een ouderwetse hoed, naast hem staat zijn zoon Gert die zich het uiterlijk van Elvis Presley heeft laten aanmeten. Op een wand boven de trap is een hele muur gewijd aan de historie: tal van zwart-witfoto’s prijken op het behang, alleen de kleur rood springt eruit. Een fraai stukje vormgeving. De rode brievenbus buiten (“40 Jaar 1970-2010 Aangeboden door het Personeel”) maakt het beeld van dit prach- tige familiebedrijf compleet.

“Sorry voor mijn vieze handen!”

‘Pa had van alles al geregeld met de accountant. De bedrijfsovername stond op zich al op de planning, maar daar kwam dus ineens een vroegtijdig overlijden tussendoor. We werden fantastisch bijgestaan door onze accountant die van alles op de hoogte was gebracht door onze vader. En ook jóuw vader speelde een grote rol in dit proces, zegt Pleun Jan die Bianca recht in de ogen aankijkt. Pleun Jan refereert aan Harry de Breij, eigenaar van assurantiekantoor RiSCON (zie etappe 16) die de Gebr. Kalkman bij een noodlottig bedrijfsongeval in Engeland meer dan kundig heeft bijgestaan. Pleun Jan kiest zijn vertrouwenspersonen met zorg uit. Als het gevoel eenmaal goed is, gaat Pleun Jan voor iemand door het vuur. Trouwer dan de broertjes Kalkman gaat u het niet vinden en dezelfde mate van loyaliteit zit ook bij Kees van Steensel in het DNA. De zachte overname van RiSCON door Van Steensel betekende dus geen reden voor een koerswijziging voor Kalkman. ‘Wat goed is, laten we gewoon goed. Er verandert al genoeg in de wereld, neem nou die transitie naar elektrische trucks en kranen. Per 1 januari 2025 moeten in Rotterdam alle nieuwe bestel- en vrachtauto’s in de zogenoemde ZES-Zone geheel uitstootvrij zijn. Da’s zo’n beetje alles binnen de ring van Rotterdam.

‘”Als iets maar roodzwart is, want daar weten jul- lie alles van!”, grapt mijn vrouw Marina wel eens’,

mijmert Pleun Jan als we eenmaal buiten staan. Het deed me denken aan een uitspraak van de Amerikaanse schrijver Lee Siegel: een grap en de waarheid sluiten elkaar niet uit en dit geldt net zo goed voor de verborgen poëzie van de werkvloer… Ontkoppelingsvorken. Opvoerpompen. Motor- lageringen. Luchtaanzuigingen. Injectiepompen. Turboladers. Uitlaatbuizen.

172

173

Made with FlippingBook flipbook maker