Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 - 10. udgave

Kapitel 9 Koncernregnskaber og minoritetsinteresser

Eksempel på tilkøb af virksomhed – to på hinanden følgende år

Hvis en koncern i tidligere regnskabsår har været under to af størrelsesgrænserne og derfor været en mindre koncern, vil et køb af en større dattervirksomhed, der løfter koncernen op i regnskabsklasse C, ikke udløse koncernregnskabspligt i det første regnskabsår, hvor købet af dattervirksomheden gennemføres. Først i det efterfølgende regnskabsår, hvor koncernen i to på hinanden følgende år har været omfattet af regnskabsklasse C, vil koncernen blive omfattet af koncernregnskabspligt. Da der samtidig er krav om sammenligningstal i første års koncern- regnskab, er realiteten, at der i praksis alligevel skal udarbejdes et koncernregnskab til brug for sammenligningstallet i det efterfølgende år.

I afklaringen af, om en koncern overstiger størrelsesgrænserne for mindre koncerner, skal datter- virksomheder, som kan udeholdes fra konsolideringen, ikke medregnes, jf. § 114.

Udeholdte dattervirk- somheder

Lempelsen for mindre koncerner kan ikke anvendes, hvis modervirksomheden eller en af datter- virksomhederne er omfattet af regnskabsklasse D, eller hvis en af dattervirksomhederne er et kre- ditinstitut eller et forsikringsselskab. I henhold til Erhvervsstyrelsens fortolkning kan lempelsen for mindre koncerner ikke anvendes af nye koncerner, hvis modervirksomheden på balancetidspunktet for det første årsregnskab kan konstatere, at to ud af tre størrelsesgrænser er overskredet på koncernniveau. Denne fortolkning skal bl.a. hindre anvendelsen af lempelsen for mindre koncerner i omstruktureringer m.v. Dette gælder, uanset om koncernetablering sker ved anvendelse af overtagelsesmetoden, sammenlæg- ningsmetoden eller book value-metoden. For yderligere om metoderne, se kapitel 10 Virksomheds- sammenslutninger og kapitel 39 Koncerninterne virksomhedssammenslutninger . En allerede etableret koncern, der i en koncernintern virksomhedssammenslutning overtager en dattervirksomhed ved brug af sammenlægningsmetoden, skal tilpasse sammenligningstallene med tilbagevirkende kraft, jf. § 123, så koncernregnskabet præsenteres, som om modervirksomheden altid har kontrolleret den pågældende dattervirksomhed. Koncernen kan derved vokse fra regn- skabsklasse B til regnskabsklasse C. På trods af at der skal foretages tilpasning af sammenlignings- tallene med tilbagevirkende kraft, anses koncernen ikke at have været over størrelsesgrænserne for regnskabsklasse C i sammenligningsåret. I disse tilfælde indtræder koncernregnskabspligten først i regnskabsåret efter sammenlægningen. Loven omtaler ikke specifikt, om der kræves sammenligningstal i koncernregnskabet det første regnskabsår, hvor der skal udarbejdes koncernregnskab på grund af en koncerns vækst. Det anta- ges, at fordi størrelsesgrænserne skal overskrides i to på hinanden følgende år, før koncernregn- skabspligten indtræder, at der gives tilstrækkelig tidsfrist til, at sammenligningstal for koncernen kan udarbejdes og dermed skal indarbejdes i det første koncernregnskab. Modsætningsvis kan en koncern i det første koncernregnskab i 5-års hoved- og nøgletalsoversigten nøjes med at anføre hoved- og nøgletal for de to seneste regnskabsår. Året efter vises tre års hoved- og nøgletal osv. 5-års oversigten fyldes således løbende op. Ved koncerninterne virksomhedssammenslutninger, hvor sammenlægningsmetoden anvendes, skal tilpasninger af sammenligningstal, jf. § 123, ske med tilbagevirkende kraft, som om virksom- hederne havde været sammenlagt fra og med den tidligste regnskabsperiode, der indgår i koncern- regnskabet. Dette indbefatter ligeledes tilpasning af sammenligningstal og 5-års hoved- og nøgle- talsoversigten for koncernen, medmindre dette ikke er praktisk muligt.

Størrelses- grænser i en koncernintern virksomheds- sammen- slutning

Sammen- ligningstal, §§ 101 og 128

156 | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | EY

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease