Kapitel 1 Lovens opbygning – byggeklodsmodellen
Sondringen mellem mellemstore C-virksomheder og store C-virksomheder er kun relevant vedrø- rende et indregnings- og målingsforhold samt nogle yderligere oplysningskrav, der gælder i C (stor), og som kan undlades i C (mellem). Virksomheder i regnskabsklasse C (mellem) kan undlade at indregne udviklingsomkostninger under forudsætning af, at årsregnskabet fortsat giver et retvisende billede i henhold til lovens § 11. For yderligere om indregning af udviklingsomkostninger, se afsnit 15.5 Indregning af internt oparbej- dede immaterielle aktiver .
Betydning af C-mellem eller C-stor
Følgende oplysningskrav kan undlades af C (mellem)-virksomheder:
En række forskelle på oplysningskrav
► Oplysning om nettoomsætning ► Oplysning om segmenteret nettoomsætning fordelt på aktiviteter og geografiske markeder
► Oplysning om revisionshonorar ► Oplysning om eventualaktiver
► Redegørelse for samfundsansvar i ledelsesberetningen ► Måltal og politikker for det underrepræsenterede køn ► Betalinger til myndigheder ► Redegørelse for politik for dataetik.
Virksomheder, som aflægger årsrapport efter reglerne for regnskabsklasse B, C eller D, skal i af- snittet om anvendt regnskabspraksis oplyse, hvilken regnskabsklasse årsrapporten er aflagt efter. Dette anbefales også oplyst for virksomheder i regnskabsklasse A. Hvis der er foretaget tilvalg af bestemmelser fra en højere regnskabsklasse, skal dette ligeledes anføres særskilt i anvendt regn- skabspraksis. Der er ikke krav om, at virksomheden specifikt skal anføre, hvilke bestemmelser der er tilvalgt. Virksomheden kan nøjes med at anføre, at der er foretaget visse tilvalg fra en højere regnskabsklasse. Modervirksomhed i regnskabsklasse B Uanset hvilken regnskabsklasse en modervirksomhed selv tilhører, skal modervirksomheder, der er koncernregnskabspligtige, altid som minimum følge kravene for regnskabsklasse C. Se nærmere herom i kapitel 9 Koncernregnskaber og minoritetsinteresser . Det betyder eksempelvis, at en modervirksomhed, som isoleret set er en regnskabsklasse B-virk- somhed, og som skal udarbejde koncernregnskab efter loven, skal udarbejde moderselskabsregn- skabet efter reglerne i regnskabsklasse C. I modsætning til ovenstående skal en modervirksomhed, der kan undlade at udarbejde koncern- regnskab efter undtagelsesbestemmelserne i §§ 110-112, aflægge årsregnskab efter de krav, der gælder for modervirksomhedens egen regnskabsklasse. Modervirksomhed i regnskabsklasse C (mellem) En modervirksomhed, der selv tilhører regnskabsklasse C (mellem), men hvor koncernen er omfat- tet af regnskabsklasse C (stor), kan aflægge eget selskabsregnskab efter bestemmelserne i regn- skabsklasse C (mellem). Dattervirksomhed i regnskabsklasse C (mellem) Dattervirksomheder i regnskabsklasse C (mellem) kan aflægge årsrapport efter reglerne i regn- skabsklasse B, når visse betingelser for at benytte denne undtagelse er opfyldt.
Regnskabs- klasse og tilvalg skal oplyses, § 53
Undtagelse ved brug af §§ 110-112
36 | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | EY
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease