Somnus nr. 3_2015

Mobilen som fjernkontroll En app gjør at mobiltelefonen kan brukes som fjernkon- troll til CPAP-en. – Den gjør det enklere å se og eventuelt endre alle innstillinger, forklarer Henrik Hedlund i Breas Medical. Firmaet produserer Z1, den bittelille CPAP-en som Somnus presenterte og testet i nummer 4 i fjor. Z1 er også på plass med autoset. – I prinsippet kan du bruke den som hovedmaskin, sier Erik Asteberg i Meditek, som leverer CPAP-ene i Norge. – Men selve tanken er å skape noe som ikke finnes. Jo flere som bruker dem, jo mer ser vi at det er et behov, sier Hedlund. – Pasienter som kan tenke seg å investere i sin egen sykdom, som er interesserte i teknologi, som arbeider med å forandre hverdagen sin. Helseforetakene spanderer ikke en Z1. Når de ikke selges i bulk, blir prisen deretter, innrømmer han. – Men den er eksklusiv på grunn av at den er så ekstremt liten, og bortsett fra fuktningen er det ingenting som skiller den fra en vanlig CPAP.

Små CPAP-er med fjernstyring fra en app på mobilen eller nettbrettet, presenterer Henrik Hedlund (til venstre) og Erik Asteberg.

Stand i Namsos Leder i Trøndelag Fylkeslag, Alf Herold Hansen hadde en fin dag i slutten av mai på Namsos! Han snakket med en mengde hyggelige folk og serverte kaffe og sjokoladekjeks på Søvnforeningens stand, , på stand i Namsos, her i samtale med to som synes dette var et strå- lende tiltak. Alf plasserte seg slik at alle som skulle til legekontroll måte passere. - Vi traff folk med forskjellige søvnproblemer. Vi følte at vi klarte å svare på de spørsmål vi fikk og delte ut brosjyrer, forteller Alf, som kjørte tilsammen 45 mil for å få opp utstillingen og dele ut bro- sjyrer.

Skitten pan-dansing

LIMA: Jeg trodde panfløytis- tene fra Peru stort sett hadde ikledd seg sine fineste fjær og reist til Skandinavia for å spille på gatene. Kanskje har de det, også. Dette var umis- kjennelig ferdiginnspilt musikk, nemlig. Jeg var på rundreise i Sør- Amerika. Når man først er nødt til å reise til Rio en tur, kan man jo like godt få med

seg biff i Buenos Aires, regn- skog i Manaus og gourmet- mat i Lima. Hotellet i Lima ble valgt fordi det lå i gang- avstand fra en kongress som jeg skulle innom; ikke fordi det var spesielt kjent eller moderne eller i besittelse av noen stab som snakket annet enn spansk. Det hotellet derimot var i besittelse av, var en merkelig arkitektur. En slik som gjorde

32

SOMNUS NR 3 - 2015

Made with FlippingBook - Online catalogs