Somnus nr 3_2013

Maskenyheter  Ny, liten nesemaske fra ResMed: Swift FX Nano Swift FX Nano har en minimal hodestropp som ikke trenger en stiv ramme eller pannestøtte, og den leveres også med en lavprofils nesepute som gir naturlig pus- tekomfort. Den har et nytt kuleleddkneledd som beveger seg med deg mens du sover, samt en myk og behagelig bakstropp med SoftEdgeTM-materiale og borrelåsjustering som er lett å bruke.  Ny liten nesetippmaske fra Philips: Nesetippmaske, vanlig pute, men lite kontakt- overflate til huden, stabil, nesten ikke lekka- sje. Er ikke til hinder for sikten. Neserygg-polstring: Gecko er et produkt for pasienter som opplever lekkasjeproblemer eller trykksår på neseryggen ved bruk av maske.  Ny helmaske fra Nor-Dax Simplus som regnes som neste generasjon maske og lille- bror eson nesemaske, er begge nyheter på markedet. Begge har automatisk pannejuste- ring.  ResMed har kommet med en ny helmas- ke, Quatri Air, som er litt mindre enn Mirage.

andel av befolkningen, var det færre enn i andre land som døde av H1N1-influensaen året etter, peker han på. – Det er svært skuffende at produsenten GlaxoSmithKline ikke har forsket mer på hva som var galt med Pandemrix. Firmaet har foreløpig sluppet unna erstatning, men hva med å bevilge 1 milliard kroner til globalt forskningsfond om narkolepsi? spør Aavitsland i Aftenposten. Tjuedoblet risiko Risikoen for narkolepsi med katapleksi ble tidoblet blant barn og unge det første året etter at de ble vaksinert med Pandemrix, viser en undersøkelse som sju forskere ved Nasjonalt kompetansesenter for AD/HD, Tourettes syndrom og narko- lepsi har publisert i det internasjonale tids- skriftet SleepMedicine. De har undersøkt vaksinertemellom4 og 19 år. Det første året etter vaksineringen bleminst 10 av 100 000 rammet av narkolepsi.Året etter var forekomsten 1,1 av 100 000, somer omtrent som forekomsten blant barn som ikke var vaksinert: 0,5 til 1 av 100 000 per år.

Gå inn på de forskjellige leverandørenes nettsider og sjekk hva som finnes av mas- ker og tilbehør og prisene på utstyret.

www.spirandi.no (Philips) www.resmedwebshop.no www.nor-dax.no

patenten på CPAP-slangen ikke er helt den samme som for eksempel på biler. Når en bil har varmetråder i bakruten (og det har somkjentmange av dem– på en Lada er det for eksempel hyggeligmed litt varme i bakruten slik at ikke de som må dytte, skal fryse på fingrene), så ligger varmetrådene inne i selve ruten, og ing- enting stikker utenfor. Slik er det ikke på slangenmin: Der ligger varmen somen opphøyet spiral rundt et parmetermed slange. Det går bra de få nettene jeg sover hjem- me i min egen seng. Der har jeg klart å dandere overmadrass og laken slik at de henger nesten helt ned til gulvet (og slik

at soverommet ikke er ett av de rom- mene jeg prioriterer å vise besøkende). Storparten av nettene, derimot, når jeg sover på hotell, er det like spennende hver gang. Er dette hotellet utstyrtmed et designernattbord somer så lekkert designet at det ikke kan brukes til noe somhelst annet enn å lage bråk for CPAP- enmin?Og ikkeminst: Blir jeg plassert i en tresengmed skarpe hjørner, slik at slangen har noe å gnissemot? Güiro, heter instrumentet. Stravinskij har brukt det. Beatles. Stones. REM. Pussycat Dolls. Og kanskje favorittenmin når det g jelder å utnytte lyden av tremot riller: «UnderThe Boardwalk»medThe Drifters.

Men nå har det seg slik at jeg ikke pleier å høre påmusikk når jeg sover. Og dessu- ten snur jegmeg sjelden i takt. Derfor vil jeg helst slippe den lyden av ruglete slange somdrar seg fremog tilbake over hjørnet på hardt treverk. Og derfor er de beste hotellrommene formeg, de som har organisert sengene sine slik at alle hjørner ermyke, avrundede og hundre prosent urytmiske. Demer det dessverre altfor få av. Så nå tror jeg sannelig jegmå finne ig jen strikkepinnene og lage hjemmelaget slangepolstring. I håp omå få sove enda mer urytmisk. Reisefanten: Georg Mathisen

13

SOMNUS NR 3 - 2013

Made with FlippingBook flipbook maker