CARL FREDRIK HAGEN PÅ TUR I PANDEMIENS TID
2020 Ungdoms- opprøret
Hjelperytterne - Feltets viktigste
37 Des.-febr. 2020/21
ERNÆRING Hjemmekontorets utfordringer
CALIFORNIA - På tur langs kysten
HEDMARK - På tur på Hedmarksvidda
TIDSAM 7120-04
04
7 388712 009904
RETURUKE 8
Sjekk Birk.no for hele vårt utvalg av BMC sykler!
BMC Teammachine SLR ONE
Kr 59 900,-
BMC Roadmachine FOUR carbon Kr 29 990,-
BMC URS 01 THREE Kr 43 990,-
Fast lav pris
PremiumDeal på alle sykler fra BMC
Alle syklene fra BMC har Fast lav pris, som betyr at syklene vil ha samme lave pris året rundt.
Gratis hjemlevering, ferdig montert i Oslo-området, 100% fornøydgaranti, Prioritert service på våre verksteder
BMC Teammachine SLR THREE carbon Kr 39 990,-
BMC Teammachine SLR THREE carbon Kr 39 990,-
BMC TWOSTROKE 01 THREE Kr 27 900,-
BMC Fourstroke 01 LT TWO Kr 65 990,-
Velkommen til våre butikker Rud: Løxaveien. 19. Sagene: Marcus Thranes gt. 2.
Nettbutikk birk.no
Vi har en rekke BMC 2021 sykler på lager. 3-5 ukers leveringstid på øvrige
ŢŢŢ ŢŢ ŢŢ Ţ ŢŢŢ Splitter nye Slash er stisykkelen over alle stisykler . Denne enduro-29-eren med lang vandring er rask, smidig og gøyal i det villeste terreng . Hvis du driver med enduro, herjer den samtidig som den er lett og biter seg fast i heftige oppoverbakker . Hvis du trives best i sykkelparken, byr Slash på rundevis med voldsom moro .
# 37
Des. - febr. 20/21
#37 2020 - Annerledesåret
FORSIDE Vidar Petterson
REDAKTØR/DESIGN Vidar Petterson vidar@gruppetto-magasin.no
Et rart, overraskende og annerledes år går mot slutten og skal man oppsummere året fra et sykkelperspektiv blir det enda merkeligere.
ADM. post@gruppetto-magasin.no Telefon +47 900 56 011
Reiserestriksjonene kom over oss og vi stormet til butikkene, kjøpte maling, pusset opp hus, kjøpte bobiler, båter og turutstyr og ikke minst sykler.
MEDARBEIDERE I DENNE UTGAVE Claes-Henrik Nitteberg
Spesielt i sykkelbutikkene har mangt et kredittkort fått kjørt seg, og bestiller du sykkel nå for neste år er sjansen stor for at du får beskjed om at du kan hente den et stykke ut på sommeren, eller at du tidligst kan planlegge en fin sykkeltur til høstferien 2021! Uansett det er bra at sykkelinteressen er på vei opp, og kanskje blir flere i litt bedre form, litt bedre i både kropp og hode. Går vi en tur utenfor egne landegrenser har utrolig nok alle de store proffrittene blitt kjørt på tre kompakte måneder i løpet av høsten. Det var kun Paris-Roubaix av de største rittene som ble avlyst. Som Carl Fredrik Hagen blant annet forteller om i denne utgaven var utfordringen rundt Covid-19 pandemien meget godt ivaretatt i Goro d’Italia. Vi har også tatt for oss hjelpe- rytterne og deres viktige rolle gjennom historien.
Morten Mørland Frank Røstgård Tatyana Solberg Thomas Balmer Martin Bissig
ANNONSER Gruppetto post@gruppetto-magasin.no Telefon +47 900 56 011
UTGIVER Gruppetto AS Bråtanveien 3B - 1446 Drøbak Telefon +47 900 56 011 post@gruppetto-magasin.no www.gruppetto-magasin.no
Ha en fin jul og et godt nytt år!
ABONNEMENT abo@gruppetto-magasin.no +47 900 56 011
Vidar Petterson REDAKTØR
PRODUKSJON/TRYKK UnitedPress
Abonnér og gå ikke glipp av Norges friskeste sykkelblad
ISSN 1894-7220
Vi er sykkel-Norges nye og høyst aktuelle magasin med artikler for sykkelutøvere og interesserte på mange nivåer. I alle utgaver vil vi by på inngående, nyttige omtaler og veiledning om sykler og utstyr,
Se våre gode abonnementstilbud på: www.gruppetto-magasin.no
kunnskapsartikler ommekking, teknikk, trening og ernæring.
abo@gruppetto-magasin.no Telefon: 900 56 011 For tips og innspill: post@gruppetto-magasin.no
For informasjon: post@gruppetto-magasin.no Telefon +47 900 56 011
6 GRUPPETTO # 7
# 37
INNHOLD
Des. - febr. 20/21
30
20
FASTE SPALTER
REPORTASJER FRA SYKKELVERDEN
10 Prolog - Stort og smått 80 Ernæring 82 Abonnér
10 PROLOG
20
- Mye rart fra hele verden
Proff i pandemien
20 Carl Fredik Hagen
- En prat med vår beste etapperytter
TESTER Småtester/nyheter 16 Canyon, Trek, Merida 18 Camagnolo Bora WTO hjul 19 Kask Mojito 3 hjelm 19 Koo Demos briller 68 BMC URS 01-Three 72 Canyon Grail:ON CF 8 eTap 74 Merida Scultura Endurance 5000 76 Bianchi Oltre XR4 Disc 78 Velostrada Ultraleggera EVO
30 Ungdomsangrepet
- Podieplassene overtas av en ny generasjon
38 Topptur på Hedmarksvidda - En tur på Hedmarks topper 46 California Dreaming - På tur langs Californias kyst 56 Hjelperytterne - På tide å ta en kikk på feltets virkelige helter 64 Året beste hjelperyttere 80 Ernæring - Hjemmekontorets utfordringer 82 Abonnementstilbud
56
8 GRUPPETTO # 37
Bestill din drømmesykkel før 31.12 og få 10% på listepris. Levering mars/april
37
PROLOG
NOE Å TRÅKKE TIL MED! Trenger du mer fart på flatene, gjør som Filippo Ganna og monter 60 tenners krank på temposykkelen. Ganna vant Giroens åpnings- tempo med nesten 60 km/t i snitt!. Tydeligvis også TOPGUN fan…
e Tilskuere til hest Vuelta a San Juan som blant annet går i Andesfjellene er ikke pyntet med norske flagg, men tilskuere til hest er ikke uvanlig.
Nye røde striper Stadig flere nye røde sykkelfelt i byene – glatte i regnvær, perfekt for sykkelmotstandere.
World Bicycle Relief har inngått samarbeid med flere partnere, med blant andre, Rapha, Strava og Zwift. WBR er en global ideell organisa- sjon med mål om å hjelpe mennesker i utviklingsland gjen- nom opplæring i sykkelrepara- sjoner og ikke minst tilby sykler og Over 500.000 sykler levert fra WBR
sykkeldeler. Mottakere er ofte studenter eller helsearbeidere sommed denne hjelpen kan komme seg på skolen, eller transportere medisin til pasienter i avsidesliggende områder.
Siden starten i 2005 har WBR levert over 500 000 av sine robuste Buffalo Bikes rundt om i verden.
10 GRUPPETTO # 37
Litt for tidlig feiring Julian Alaphilippe med tiårets mest pinlige forskuddsfeiring i Liège-Bastogne-Liège.
e Rivaliseringen fortsetter i gjørma Nedelandske Mathieu Van der Poel og belgiske Wout Van Aert har vi sett kjempe på leandeveien de siste par årene, men det er ikke på asfalten de har hatt de tetteste kampene, selv om det i årets Flandern Rundt kun skilte noen få centimeter i Van der Poel’s favør. Deres første tette kamp var under VM i sykkelcross i 2015 hvor Van der Poel vant. Etter det har det jevnet seg ut og de har tre regnbuetrøyer hver. Følg med i januar da VM går i belgiske Ostend, det er stor sjanse for at en av dem vil ta sin fjerde trøye. Som Van Aert sier er det ikke disse nederlagene i gjørma som plager ham, men de centimeterne han var etter hovedrivalen i Flanderen Rundt er sure å svelge.
Under VM i sykkelcross i fjor var det Van Aert som førte, men på Flanderen Rundt var det Van der Poel (t.v.) som hadde centimeterne med seg.
# 37 GRUPPETTO 11
37
PROLOG
IKKE SPEDALSKE Slik så rytterne ut etter å ha syklet gjennom en haglskur under årets Criterium del Dauphine. Hagl på størrelse med tennis- baller.
APROPOS DÅRLIG VÆR
Andy Hampsten på vei inn i rosa trøye på den legendariske etappen, her på vei over Gavia. Ikke alltid sommer i Italia, dette var 5. juni 1988. For tilskuere og TV-seere en fantas- tisk spennende etappe, og for rytterne et kaldt helvete. Temperaturen på Gavia var -4 grader og Hampstens gir frøs fast på 53x14 på veien ned.
FLERE TØFFE RYTTERE Fiorenzo Magni syklet tempoen i 1956 Giro med brukket kragebein. Han holdt i styret med den ene hånden og en slags tøybit han bandt fast i styret og bok- stavelig talt bet seg fast både i styret og i Giroen som han full- førte…
12 GRUPPETTO # 37
EF Pro Cycling Laget stilte på Giro d’Italia med hjelmer som fikk smilebåndet til å reagere, og senere fikk de bøter for «ureglementerte» sykkeltrøyer. Lagets leder Jonathan Vaughters som fra før av ikke alltid er like imponert over UCI sendte en liten hilsen på Twitter…
Jonathan Vaughters er kjent for å ikke godta alt UCI kommer med, og som regel er det ikke så vanskelig å være ening med ham.
Det så lenge mørkt ut for NTT, noe som gjorde at mange fant seg nye lag, blant andre Edvald Boasson hagen. REDDET! NTT Pro Cycling fortsetter med ny sponsor og vil neste år hete: TeamQhubeka Assos I følge en gladmelding fra lagsjef Ryder er godt etablerte topp- ryttere som Victor Campenaerts, Giacomo Nizzolo, Max Walscheid, Michael Gogl, Dylan Sunderland, Andreas Stokbro og Domenico Pozzovivo alle bekreftet for 2021- sesongen. Ikke minst hadde Nizzolo en god sesong med seier i det italienske mesterskapet og Europmester- skapet i fellesstart.
JOHAN BRUNYEEL
“Lance Armstrong ville vært den beste i sin generasjon selv uten doping,” hevder Armstrongs mangeårige sportsdirektør og lagsjef Johan Bruyneel. Begge er utestengt for all aktiv idrett på livstid. “Doping eller ikke, i syklingens historie har hver stor mester alltid vært den beste i sin generasjon. Og Lance er ikke noe unntak fra denne regelen. Fortell meg hva som endret seg i sykling etter Lance? Ingenting.” sier Brunyeel. Han mener at alle har vært dopet, også Lance konkurrenter. Han har tydeligvis glemt, eller fortrengt måten de bygget opp den systematiske dopingen rundt Lance, hvor alle på laget ble presset til og dope seg for å “hjelpe” Lance å vinne.
# 37 GRUPPETTO 13
37
PROLOG
Du skal helst ikke ha en dårlig dag og
helst ikke kikke opp - Stelviopasset venter…
14 GRUPPETTO # 37
# 37 GRUPPETTO 15
UTSTYR - NYHETER
CANYON SPEEDMAX DISC Den nye Speedmax, som er en triatlets drøm har nå blitt raskere, eller rettere sagt den er mer effektiv. Farten må du fortsatt sørge for selv. Den skal gi deg 9 watt mer effekt ved samme innsats. Det er også lagt vekt på noe som er meget viktig, spesielt når det gjelder lange triatlon- konkurranser hvor du er på veien i timevis på den 18 mil lange turen. Det er derfor lagt inn langt flere innstillingsmuligheter på cockpiten, som reach, vinkel, bredde og høyde. Størrelser er fra XS til XL som dekker høyder fra 156-206 cm, og i til- legg er det en damespesifisert utgave. Dette er toppmodeller som leveres med elektronisk giring (bortsett fra
de to rimeligste med Shimano Ultegra og 105 grupper) og skive- bremser.
Priser Rimeligste med Shimano 105 og Reynolds AR58 DB hjul: 42.400,- Vekt: 9,35 kg
Dyreste med Sram Red eTap AXS og Zipp 858NSW DB hjul: 137.600,- Vekt: 9,12 kg
Trek Madone SLR9 e-Tap Ny ramme i 800 Series OCLV-karbon med SRAMs mest avanserte elekt- roniske drivverk, Red eTap AXS.
ENVE Fra karbon til aluminium
ENVE – den velkjente produsenten av avanserte karbondeler til sykler prøver seg med aluminium, stem til terrengsykler. Med lavere pris vil de nå et større marked. Aluminiumstemmet er ikke fullt så stivt og er litt tyngre enn tils- varende i karbon. Det er tilgjengelig i diameter 31,8 og 35 mm, og 35, 50 og 65 mm lengder.
Vekt: 7,86 kg Pris: 146.999,-
Pris: 1.150,-
16 GRUPPETTO # 37
2021 Merida Ninety-six Ny maskin for tekniske raske stier! Merida har nå så vidt vi kan se gjort den største oppgradering/forbed- ringen på modellen siden den først ble lansert i 2008. Merida tilpasser seg den nye trenden når det gjelder XC-løyper som stadig blir mer tekniske. Det betyr at det er lagt enda større vekt på egenskapene i tøffe nedoverkjøringer. Kundene ønsker å kunne sykle raskt oppover og samtidig ha en sykkel som fungerer like bra nedover igjen, en slags “utfor-XC”-sykkel. Modellen kommer i to utgaver: Ninety-Six med en 120 mm vandring på gaffelen og noe kraftigere forbrems, og Ninety-Six RC med 100 mm vandring på gaffelen, mer tilpasset XC-løyper, eller om du liker best å sykle på tekniske raske stier. Geometrien er også forandret. Som trenden er nå er styrevinkelen 1,5 grader slakkere, men seterøret er noe brattere. (rundt 1,5 grader, avhenger av rammestørrelse). To veldig positive ting er at alle modeller kommer med heve/senke setepinne og dobbel “lock-out,” det vil si en liten hendel som låser både frem- og bakdemper med ett trykk.
PASSIONE CELESTE
FORHÅNDSBESTILLING AV 2021-MODELLENE ER I GANG
NINETY-SIX RC 9000 Toppmodellen med 100 mm vandring. Vekt: 10,29 kg Gruppe: Shimano XTR
ULTRA LEGGERA NYHET 15 999,- 13 999,- FORHÅNDSBESTILLING - KARBONEIKER - NYE NAV - LETTERE OG STIVERE
Gaffel: Fox Factory32 Float SC Bakdemper: Fox Factoy Float Pris: 100.000,-
NINETY-SIX 8000 Modell med lenger vandring, 120 mm Vekt: 11,57 kg Gruppe: Shimano XT Gaffel: Fox Factory SID Ultimate Bakdemper: Rock SIDLuxe Ultimate Pris: 79.999,-
MER INFO FINNER DU PÅVELOSTRADA.NO TA KONTAKTE ELLER BESØKEVÅR BUTIKK
CATO@VELOSTRADA.NO 90185309
# 37 GRUPPETTO 17
MINITESTER
Campagnolo Bora WTO 60 Disc
naturligvis merke at du ikke er på lav- profilfelger. 60 mm profil er såpass høyt at du merker noe, selv om disse er blant de beste vi har prøvd når det gjelder vind. De klatrer også overraskende bra, og de gangene jeg har stått og tråkket til i bak- kene har det ikke vært en lyd (subbing) fra skivebremsene og de føles veldig stive og responsive. 2-way fit Campagnolos 2-veis fit-teknologi betyr at hjulene både kan kjøres slangeløst og med vanlig dekk og slange (clincher-dekk). Campagnolos felger er uten hull (til eikefes- tene) noe som betyr at du ikke trenger felgtape.
For å si det med en gang om du ikke har tid til å lese videre; Campagnolo Bora WTO 60 høyprofilhjul er meget raske, de har topp kjørefølelse, men er ikke fullt så topp for lommeboka. Til tross for felghøyden, takler de sidevind og vindkast bra. Har du rundt 24- 25.000 kroner til overs og er på jakt etter et høykvalitets hjulsett har du en del og velge mellom, og disse bør absolutt være med i vurderingen. De både ser raske ut og føles raske. Campagnolos viderefører (naturligvis) sin velutprøvde 2-way fit teknologi som gjør at du kan velge mel- lom tradisjonelt dekk- og slange oppsett, eller slangeløst. Det meste av testingen av WTO 60 har blitt gjort på Arrivo Aero, en aeroramme som passer perfekt til hjulsettet. Hjulenes design er nøytral med det sedvanlige nedtonede Campagnolo uttrykket og tar seg godt ut på de fleste sykler. Heldigvis er det mer enn det ytre som er bra. WTO 60 hjulene ak- selererer meget bra og liker seg bedre og bedre jo fortere det går. Stiller du i triatlonkonkurranser er dette er et bra valg, da de er raske, men ikke for ekstreme slik at de blir ustabile. Selv om Campagnolo har lagt stor vekt på at de ikke skal være altfor følsomme for sidevind vil du
Hjulene leveres i polstrede hjulposer, og det medfølger noen reserveeiker og ventiler for
slangeløst oppsett – bra. Jeg har prøvd hjulene med Pirelli 4s 28 mm med dekk og slange, og slangeløst med 32 mm Pirelli Cinturato. Begge var greie å montere og har fungert meget bra. Ingen lekkasje på de slangeløse dekkene. Felgstørrelse Som sagt er er felgene 60 mm høye med 19 mm indre bredde og en ytre bredde på 26.1 mm.
18 GRUPPETTO # 37
KASK Mojito 3 Ny og forbedret ut- gave av Mojito med nytt skum og nytt skall. Ventilasjonen er også forbedret, lufteåpn- ingene er større, noe som skal gi økt luft- strøm, som gjør Mojito 3 luftigere og mer komfortabel. Kask satser med Mojito fortsatt mot mosjonister og er ikke spesielt designet for optimal aero- dynamikk.
WTO-bokstavene står for Wind Tunnel Op- timized, og Campagnolos ingeniører viser til at felgene har en maksimal aerodynamisk effekt med vindvinkler på mellom 10° og 20°, noe som normalt omfatter 80% av tiden på sykkelen.
Nav Navene har et aluminiumshus og
Justerings- anordningen på bak-
Campagnolo's meget gode og utprøvede USB-keramiske lagre. Navene er enkle å jus- tere/stramme og vedlikeholdet er også enkelt. De er i en høy prisklasse, men de plasserer seg blant de beste i forhold til pris/funksjon. De virker meget solide, og etter en sommer på hjulsettet har jeg ingen negative opplev- elser. De er ikke ekstremt lette, men kjøper du høyprofilhjul er det ikke vektbesparelser som er det viktigste. Skal du ha betydelig lettere hjul må du legge på adskillige tusenlapper oppå en allerede velvoksen prislapp. Fakta Tilpasset kassetter fra: Campagnolo, Sram, Shimano Nav: Aluminium hus med keramiske lagre Aksling: Aluminium Skivebremsfeste: AFS (Centerlock) Aksling Foran: 100x12 mm Aksling Bak: 142x12 mm Dimensjioner: Høyde 60 mm, Ytre bredde 26,1 mm, Indre bredde 19 mm Dekktyper: Slangeløst eller dekk/slange (clincher) Medfølger: Ventil 44 mm for slangeløst, 40 mm forlenger, bager, dekkspaker
siden av hjelmen er nå forandret til Octo Fit strammesystem som har blitt brukt på Kask's Protone-hjelm siden 2014. Med Octo Fit er det enklere å finjustere hjelmen. Den føles mer komfortabel enn tidligere. Den har også den effekten at den skal hjelpe til å hindre hjernerystelser. Hakestroppen i imitert skinn. Nye Mojito³ er sikrere enn forgjengeren, noe den europeiske WG11-testen viste.
Vekt: 230 gr Pris: 1.300,-
Koo Demos Koo har hengt seg på trenden med store brilleglass.
De er ikke like store som den nye Spectro modellen, Demos har litt mykere former, mindre kantete ramme. Glasset er i ett stykke, og neseklypen er justerbar, samt at det medfølger én ekstra. Du kan velge mellom fire forskjellige rammefarger og seks forskjellige linser, inkludert et lys med lite lys. Trek-Segafredo-rytterne har syklet med Demos i år. Jeg synes det det store glasset var behagelig da det ikke slapp inn uønsket luft i øynene, fine også i regnvær da du unngår sprut.
Vekt: 36 gr Bredde: 145 mm Pris: 1.490,-
Vekt: 1.590 gr Pris: 24.899,-
# 37 GRUPPETTO 19
20 GRUPPETTO # 37
MORSOMT CARL FREDRIK HAGEN BEINHARDT DEILIG
Livet somWorldTour rytter før og etter Covid-19.
TEKST OG FOTO: Vidar Petterson
# 37 GRUPPETTO 21
CARL FREDRIK HAGEN
Gruppetto: Det snakkes om at du har trent voldsomt i alle år - hva tenker du om det. Du satt deg vel ikke ned å planla å komme på et profflag? C.F.H.: Først, ja jeg har trent mye, jeg er veldig glad i å trene. Når jeg var 20 år var tanken på at jeg som 29 åring skulle leve av profesjonell sykling fullstendig fravær- ende. Løping var det jeg drev med som tjueåring, men etter hvert dukket det opp skader, og da penset jeg over på langrenn. Jeg meldte meg inn i Rustad hvor jeg var mer enn velkommen. For en som er glad i å trene var skigåing perfekt.
14 ble det først terrengsykling. Mye på grunn av at Norgescuprittene på landevein gikk i flate løyper som endte i spurter ble det et par år med maraton terreng, hvor jeg fikk brukt mine egen- skaper best. Etter det tok Atle Kvålsvoll kontakt og jeg fikk i 2015 plass på Sparebanken Sør, så med litt flaks, support fra familien som ikke har vært stresset på at jeg valgte idrettssatsing og ikke minst bra medhjelpere så er jeg kontrakt med WorldTour laget Lotto før 2019 sesongen. Det passer meg bra å ikke ha kontortid fra åtte til fire - på et kontor.
Det var også da jeg kom i kontakt med terrengsykling, som ble en del av for-
For unge utøvere somønsker å bli gode i bakker, så er vekt det siste de skal tenke på. For det førstemå du hamotiva- sjon, ha det gøy, spise sunt, trene smart og variabelt. Justering av vekt er ikke noe du skal tenke på, først når du er påWorldTour nivå kan du ta deg en tur på vekta.
Gruppetto: Du er jo i utgangspunktet slank, prøver du allikevel å få ned vekten? C.F.H.: Nei, det er viktig å ikke tenke på det. Man mister også styrke. Om vinteren er det greit å ha et par kilo ekstra, da det ikke er noe problem å kvitte seg med dem når sesongen er i gang. For unge utøvere som ønsker å bli gode i bakker, så er vekt det siste du skal tenke på. For det første må du ha motivasjon, ha det gøy, spise sunt, trene smart og varia- belt. Justering av vekt er ikke noe du skal tenke på, først når du er på WorldTour nivå kan du ta deg en tur på vekta. Skal du tenke på vekt under oppveksten er det først og fremst for at du ikke skal bli for lett, eller unormalt slank. Har du for lav vekt, kan det også gå utover
beredelsene til skisesongen. Jeg jobbet på Oslo Sportslager og et par av gutta tok meg med på terrengritt og det var da in- teressen våknet, selv om det fortsatt var ski som gjaldt. Det ble en del terrengsykling fra pås- ketider og avsluttet stort sett med Birken. Men rundt 2012 forandret langrenns- sporten seg til å bli mer og mer staking, og for meg som er sterkest i bena ble det litt mindre interessant. Treneren min Erik jobbet også på oslo Sportslager og vi syklet litt sammen, og han mente jeg hadde et større sykkeltalent. Han ville hjelpe meg til å bli en god syklist. Det gikk relativt raskt, og sesongen 2013-
testosteronnivået og da igjen oppbygging av muskelstyrke. I tillegg er det viktig med god restitusjon etter hvert som tren- ingsmengdene øker. Gruppetto: Hvor mye merker du én kilo i bakkene? C.F.H.: Når du er i konkurransesesongen merkes det jo, men det er viktig å holde en fornuftig vekt slik at det blir riktig
22 GRUPPETTO # 37
Gruppetto: Overgangen til WorldTour, sjokk? C.F.H.: Alt i WorldTour er mye mer kom- pleks, lagene er store med 80-100 ansatte. Alt er større og mer profesjonelt. Du merker at gutta i feltet er mer erfarne, og det føles faktisk tryggere i WorldTour- feltet enn i kontinentalritt. Mindre ving- ling og uventede bevegelser.
sammensetning med fett, muskler osv. Det er også forskjellig type klatrere, noen har et kick også i bakken, som for eksempel Michael Woods somhar det. Zakarin er en annen type som er ekstremt slank, og sliter mer med å følge med i temposkiftene når det går oppover. Med andre ord så tenker jeg ikke mye på det. Er man godt trent og i form så er min erfaring at vekten blir riktig i forhold til hva du skal gjøre.
Hektisk å være i brudd på Giroen, og med bruddkamerater som Filippo Ganna er det ikke noe å lure på om det kjøres hardt. Ikke prøv denne sittestillingen når du skjener nedover den lokale bakken…
# 37 GRUPPETTO 23
CARL FREDRIK HAGEN
Gruppetto: Erfaringene i Lotto, bra organisert, eller litt lukket for utlendinger? C.F.H.: Jeg har likt meg i Lotto, jeg ble tatt godt imot og jeg har absolutt ikke følt meg “utenfor” selv om jeg ikke er belgisk. Noe du i større grad kan oppleve i andre lag, som for eksempel de franske som er mer opptatt av å være det - franske. Det er ikke det største laget, noe som passet meg veldig bra som inngang til det øverste nivået. Gruppetto: Fikk du frihet til å trene etter eget opplegg, og hva nå i vinter? C.F.H.: Ja, i Lotto Har jeg stort sett trent etter eget opplegg, og treneren min, Erik Alexander Nordby har hele tiden vært med. Vi vil fortsette på samme måte også i Israel Start-up Nation. Det er viktig da han kjenner meg veldig godt, og det fungerer også veldig bra på alle nivåer, man skal samarbeide, være kompis, og dette forstår de også i Israel Start-up Nation. Det blir et samarbeide med laget og alle trenings- og rittdata blir samkjørte slik at vi har full oversikt, både Erik, laget og meg selv. Det blir noen små forandringer, og vi vil også få innspill fra laget. Nå i vinter blir det nødvendigvis en del rullekjøring, noe som fungerer bra på intervaller, så det er bare å finne fram noe bra sport på TV og se på. Jeg liker vinter- sport, og med noen bra spillelister i tillegg går det fint. Men jeg sykler mest mulig ute også om vinteren. Håper også å få til en del skiturer når det blir mulig. Jeg har nå etter rittene hatt en litt lenger rolig periode enn vanlig, ikke lenge, men rundt tre uker hvor treningen har vært mer lystbetont enn det er når jeg følger et “strengere” opplegg. Mye på grunn av den
Gruppetto: Du har syklet rundt i fjellene her hjemme i sommer, ble det for mye og for hardt? C.F.H.: Jeg har trent veldig bra i hele år, og fjellene her hjemme har vært fine å ha. Treningen har nærmest vært perfekt og wattverdiene har også vist det. Jeg har kjørt mange tester og rittsimulering, blant annet på Tindeveien til Turtagrø og på Sjusjøen. Jeg har nok ikke trent for hardt, og det virker heller som nivået er blitt enda høyere. Jeg hadde en periode litt mageproblemer, og jeg var nok ikke helt akklimatisert til de første rittene i sterk varme, noe jeg merket i de første rittene. Når jeg studerer treningsresultatene ser jeg at jeg har forbedret styrke og kapasitet, men føler at jeg ikke har fått ut alt i rittene. Gruppetto: Det så bra ut på flere Giro- etapper, men du så “tom” ut når bakke- kjøret for alvor ble satt i gang av de andre gode klatrerne, stemmer det, frustrer- ende? C.F.H.: Jeg manglet det siste “kicket” i finalen, men når jeg så på verdiene etter rittet viste de at de aldri hadde vært høyere, med andre ord var kroppen i orden, men det var heller nivået som var ekstremt høyt, merkbart høyere enn i fjor- årets Vuelta. Hadde det vært like høyt i fjorårets Vuelta hadde det vært vanskelig å klare åttendeplassen. Jeg ble litt skuffet da jeg kjente at det ble litt for tungt i bakkene da jeg hadde bra grunnlag og var optimist med hensyn til klatringene. Giroen var det villeste rittet jeg har kjørt, både når det gjelder farten i feltet og løypeprofil. Som på den 18. etappen hvor vi startet med tur opp til Madonna di Campiglio og så ned igjen før vi gikk inn i
veldig kompakte rittsesongen var det viktig å slippe seg litt ned før en ny hard oppbygging til neste sesong. Gruppetto: Hvor mye tester du laktat, O2 osv? C.F.H.: Ikke veldig mye, har testet meg to ganger gjennom vinterperioden, men vil øke kommende testingen neste sesong til en gang i måneden. Det har ikke vært nødvendig da mange av øktene på rulla er like, og da er det ikke så vanskelig å følge med på utviklingen. Vi tester/måler også TSS (Training stress score). Det er en måling av watt over tid i forhold til din egen terskelwatt. Jo lenger og ikke minst desto hardere løp jo høyere blir målingene, naturligvis. Under VM på Imola i Italia satt jeg ny rekord når det gjelder belastning på en- dagsritt på 400. Ny ukesrekord satt jeg i Tirreno Adriatico. Og den rekorden ble igjen slått på den andre uken i Giroen, midt i en treukers tur! På etappene 16, 17 og 18 forbrant jeg 17.000 kalorier på tre dager. Gruppetto: Oi, du er jo ikke akkurat noen tjukkas, det må være krevende å få i seg nok næring? C.F.H.: Nei, haha, det handler om å spise, mye og riktig. Du må passe på å få i deg riktig næring hele tiden. Du må for det første spise mye under rittet. Og rett etter målgang er det som regel en energidrikk, “karbomix” og så gjerne en halvliter “karboshake.” Under normale perioder hjemme er det kanskje 20-30 prosent kjøtt/ris/pasta og 70-80% grønnsaker, og under ritt er det motsatt slik at du får i deg nok karbohyd- rater/energi. Går du tom tidlig på en etappe er det full- stendig slutt.
“På etappene 16, 17 og 18 i Giroen forbrant jeg 17.000 kalorier på tre dager. Viktig og vanskelig å få i seg nok næring.”
# 37 GRUPPETTO 25
CARL FREDRIK HAGEN
Gruppetto: Hvor vanskelig det er å komme i brudd tror jeg ikke TV-publikum forstår, TV-bildene kommer som regel etter flere timers sykling. Hvordan preger det de første milene om du ønsker å komme i brudd, ofte er det vel 10-15 forsøk før bruddet kommer av gårde og du skal også ha teft og flaks for å komme med i bruddet, må være vans- kelig? C.F.H.: Det går raskere på flatene, men det er selvfølgelig ikke umulig å komme med i brudd. Det er bingo om du lykkes å komme med i et bra brudd, i det hele tatt i det bruddet som får gå. Det støtes i ett kjør fra start og du kan ikke prøve å komme med på alt som går.
en bakke som ikke var kategorisert, men som føltes å være på nivå med klatringen til Juvashytta! Ned fra toppen igjen, og ned i dalen og vi var på vei mot Stelvio som var en fem- seks mil lang dal hvor det stort sett var 4- 5% stigning og det gikk nesten som på flatene. Det var før vi begynte på den 23 kilometer lange stigningen til Stelvio, og etter det hadde vi én tøff stigning igjen! Etter tre kilometer av Stelvio og jeg fort- satt befant meg i det som var igjen av hovedfeltet kikket jeg ned på watt- måleren som viste 420 watt med 20 kilometer av Stelvio igjen og i tilleggvar det et fjell etter det! Da er det bare en ting å gjøre om du skal komme i mål, og det er å finne sitt eget tempo.
Tre ukers beinhard Giro nærmer seg slutten med kun en avsluttende tempo igjen.
26 GRUPPETTO # 37
klar, men det var også helt ok med en kortere etappe. Gruppetto: Du hadde kanskje ikke all- verden støtte fra laget heller, det er jo ikke primært et lag som er satt sammen for treukersritt? C.F.H.: Nei, men jeg hadde nokså frie tøyler, men ikke all verdens støtte, og des- suten hadde vi Harm Vanhoucke som kjørte bra i starten, spesielt opp til Etna på tredje etappe hvor han ble nummer tre. Han kjørte noen dager i ungdomstrøya, noe vi prøvde å støtte så godt vi kunne, dessuten kjente jeg at jeg ikke hadde formen inne til å kjøre for sammendraget, og da var det greit for meg i stedet å prøve å støtte han så godt sommulig. Gruppetto: Med så lang Covid-19 pause med trening alene, ble det et slags sjokk når du igjen satt i et felt hvor du ikke selv «bestemte» tempoet? C.F.H.: Det tar alltid litt tid når du har trent mye på egenhånd å tilvenne seg ritt- situasjonen. Men det er likt for alle, og i år har det vært ekstra spesielt, men det går stort sett greit. Gruppetto: Hvordan var opplevelsen rundt Covid-19 i rittene? C.F.H.: Det var litt merkelig i starten før du hadde vent deg til det. Vi har testet ut- rolig mye. Før alle ritt, før avreise, an- komst, og underveis i rittene. Bussområder har vært avsperret for publikum, vi har alltid brukt maske, ingen nærhet til publikum eller presse, og lagene har også virkelig tatt det seriøst. Jeg er faktisk imponert over de som har organisert alt, og stort sett alle ritt har blitt gjennomført. Publikum har stort sett
Når du som i årets Giro ofte hadde 4-5 flate mil før bakkene er det så mange som ønsker å være med at farten blir veldig høy, og at det skal kjøres ekstremt hardt i mange kilometer før du får en luke hoved- feltet ikke “gidder” å kjøre inn - før mot slutten. Ofte i Giroen i år kom ikke bruddet avgårde før vi kom til de første stigningene på etappene, og da gikk det ekstremt fort oppover. Som det ene bruddet jeg kommed i, blant annet med Filippo Ganna. Da hadde vi kjørt i nesten to timer før vi klarte å etab- lere bruddet. Jeg hadde da kjørt med en snittwatt på 340 og så må du gi ekstra gass når du er i bruddet. Da er det ikke så mye igjen til lange stigninger mot slutten. Gruppetto: Det virker som om grensene stadig tøyes i rittene, spesielt i Giroen ser det ut til å være om å gjøre å finne så tøffe løyper sommulig? C.F.H.: Ja, det er riktig, det er fint med tøffe ritt, men samtidig må det være for- svarlig, både klatringene, lengden på etappene, og ikke minst avslutningene på spurtetappene, der er det mye vill sykling. Vi så jo kræsjen i Polen Rundt, og det burde være en påminnelse om at ar- rangørene i større grad må begynne å tenke på sikkerhet. Det er mer enn villt nok for tilskuere som det er. Det er noen ganger når jeg ser på innspurten på TV i etterkant at jeg tenker, “Oi, var jeg med der!?” Rytterne tok selv affære før den 19. etappen under Giroen. Etter lange trans- portetapper i bil, flere voldsomme fjell- etapper og så skulle vi kjøre 26 mil i styrtregn og kaldt vær, og så hadde vi igjen en tøff etappe dagen etter. Jeg var
ISRAEL Start-Up Nation Det israelske laget blir kraftig forsterket til 2021 sesongen. BARBIER Rudy 27 - Frankrike BERWICK Sebastian 20 - Australia BEVIN Patrick 29 - New Zealand BIERMANS Jenthe 25 - Belgia BOIVIN Guillaume 31 - Canada BRÄNDLE Matthias 30 - Østerrike CATAFORD Alexander 27 - Canada CIMOLAI Davide 31 - Italia DE MARCHI Alessandro 34 - Italia DOWSETT Alex 32 - England EINHORN Itamar 23 - Israel FROOME Chris 35 - England GOLDSTEIN Omer 24 - Israel GREIPEL André 38 - Tyskland HAGEN Carl Fredrik 29 - Norge HERMANS Ben 34 - Belgia HOFSTETTER Hugo 26 - Frankrike HOLLENSTEIN Reto 35 - Sveits IMPEY Daryl 35 - Sør-Afrika JONES Taj 20 - Australia MARTIN Dan 34 - Irland NEILANDS Krists 26 - Latvia NIV Guy 26 - Israel PICCOLI James 29 - Canada RENARD Alexis 21 - Frankrike SAGIV Guy 25 - Israel VAHTRA Norman 24 - Estland VAN ASBROECK Tom 30 - Belgia VANMARCKE Sep 32 - Belgia WOODS Michael 34 - Canada WÜRTZ SCHM. Mads 26 - Danmark ZABEL Rick 26 - Tyskland
# 37 GRUPPETTO 27
CARL FREDRIK HAGEN
Gruppetto: Hvor vanskelig er det å kjøre seg opp på bilene, forsere biler, motorsykler, samtidig som du må sykle raskere enn feltet, må være tøft? C.F.H.: Spesielt om det nærmer seg finalen og farten er skrudd opp er det tøft. Enkelte ganger hvor feltet går relativt rolig går det greit. Har du et par lagkom- piser med deg er det langt enklere. Det tapper deg uansett for energi og noen ganger kommer du ikke opp i feltet igjen. Gruppetto: Hva med årets «ungdoms- revolusjon» er de gamle heltene på hell, med nye unge sultne som trener smartere? C.F.H.: Det var ekstremt imponerende å se du unge løperne kjøre så sterkt, spesielt i Giroen. Vet jo ikke hva de har gjort i sommer, men etter egne målinger og egen utvikling kjørte jeg bra, men det virket som ommange av dem hadde et ekstra gir.
også respektert reglene og rådene. De fleste har valgt å følge rittene på TV. Det skaper også større tro på neste år og rittene. Gruppetto: Er det enkelte «stjerner» som er divaer og tar mye plass? C.F.H.: Jeg er jo ikke blant de mest erfarne, men det er tydelig at lagene som kjører for podieplass i sammendraget har en spesiell posisjon i feltet. Er det dis- kusjoner er de alltid godt synlige… Respekten mellom rytterne er mye bedre her i WorldTour enn jeg opplevde i kon- tinentalfelt. Der var det mer drittslenging og spisse albuer. I WorldTour møtes rytteren nesten hver uke gjennom sesongen og det er viktig å ha et godt for- hold til de andre. I tillegg er det ingen lag som vil ha deg i stallen om du ikke kan oppføre deg.
“Omdu likevel klarer å komme i brudd, som jeg gjorde under Giroenmå du naturligvis væremed å kjøre. Når du da kommer til tøffe fjell er du i realiteten allerede kjørt.”
28 GRUPPETTO # 37
Gruppetto: Vanskeligere for «gamlegutta» å sette seg inne på rulla under Covid-19? C.F.H.: Det er vanskelig å si, det kan være flere faktorer som spiller inn. En ting kan være at man måtte være i toppslag allerede fra august da du ikke visste hvor lenge sesongen ville vare. Med den korte sesongen var det egentlig mulig å være mer eller mindre i god form hele sesongen. I motsetning til den van- lige ti-måneders sesongen hvor du er nødt til å fokusere på noen ritt. Det kan virke som om de fleste har trent ekstremt mye. Flere lag satser nå mer på etappeløp, noe som har vist seg i år, hvor Jumbo Visma, Sunweb, Bora, EF osv har kjørt sterkt. Den klassiske typen “SKY- tog” som styrte løpene har ikke samme mulighet til det lenger. Det er langt mer offensiv kjøring gjennom hele rittet. Dessuten kjøres det hardt på alle etapper, og stort sett gjennom hele etappene. Vi ser også at Pro-Continental lag som for eksempel Androni ikke lenger klarer å ligge i brudd på samme måte som tid- ligere. De sliter langt mer med å være med. Tidligere år så du alltid flere ryttere fra kontinentallag i brudd. Om du likevel klarer å komme i brudd, som jeg gjorde under Giroen må du natur- ligvis være med å kjøre. Når du da kommer til tøffe fjell er du i realiteten allerede kjørt. Da kommer de beste klatrerne som har ligget i feltet og “hvilt” seg fram til fjellet og kjører voldsomt i bakkene. Gruppetto: Israel Start-up Nation blir et meget spennende lag neste år, vil opp- legget bli forandret mye i forhold til hos Lotto? C.F.H.: Føler at det er riktig steg i riktig retning. Dette er et lag som i større grad satser på etapperitt og sammenlagt- resultater. I Lotto var de mer opptatt av
endagsritt og ikke minst seiere med Caleb Evan, noe som er helt fint og naturlig for det laget. Gruppetto: Sponsorer, er det landet Israel som finansierer? C.F.H.: Jeg er ikke helt inne i alt enda, men det er ingen tvil om at de ønsker seg økt turisme, noe du kunne se på sykkelbuksene i år hvor det sto “Visit Tel Aviv.” Men det er ikke nasjonen Israel som står bak, som UAE, Bahrain og Astana. Laget eies av forretningsfolk som er genuint opptatt av sykkelsport, og de har også andre sponsorer som blant andre italienske Vini Fantini. Sykling er også en idrett som er på veldig fremgang i israel, de vil som her hjemme forbedre folkehelsen, minske biltrafikk osv. Gruppetto: Noen som har betydd mye, som har vært ekstra hyggelig å sitte i feltet med? C.F.H.: De fleste er hyggelige, men en ut- rolig rytter er Adam Hansen, det var en ære å sykle hans siste treukers tur med han på laget. Utrolig hyggelig fyr både i feltet og uten sykkel. Han har vel rekorden på antall treukersritt på rad med 20. Han driver med mye forskjellig og nå satser han på triatlon. Gruppetto: Og til slutt. Ritt du vil satse på i 2021, og laget vil du skal kjøre? C.F.H.: Jeg har ikke fått noen fullstendig plan, men det blir etapperitt som blir hovedfokus. Jeg håper på vi bygger en stamme, eller fast gjeng som vil sam- arbeide i de samme løpene. Tror det vil fungere best når vi på laget kjenner hverandre godt. Det er et lag med veldig mange sterke ryttere. Det er et veldig internasjonalt lag. Vi i Gruppetto gleder oss! G
Carl FredrikHagen 29 ÅR • 180 cm • 65 kg Israel Start-Up Nation Sykler: Factor Bosted: Oppegård
# 37 GRUPPETTO 29
2020 Babyboom
30 GRUPPETTO # 37
Ungdomsangrepet Med uredd ungdommelig mot overtar en ny generasjon podieplassene til de erfarne heltene.
Vi har sett det komme de siste årene, unge ryttere har klatret stadig nærmere podiet, og nå har de inntatt det. Vi har kikket litt på utviklingen de siste årene.
TEKST: Vidar Petterson • ILL : Vidar Petterson
# 37 GRUPPETTO 31
Babyboom
6
1
2 3 4
HC
2020
2020
HC
§
2020
F ramveksten av yngre ryttere har ikke gått helt ubemerket hen i WorldTour feltet de siste årene. Det er ikke bare vi i Gruppetto som har sett at en ny generasjon unge ryttere i mange store ritt blander seg inn i kampen om podiet, og ikke bare blander seg inn, men skyver “gamlegutta” ut. Er dette bare tilfeldig, at noen spesielt talentfulle unge ryttere dukker opp på samme tid, eller er det en varig trend vi ser? Ser vi på tallene ser det ut til at det er den siste antakelsen som er riktig. For at vi skal favne de som fortsatt anses som unge på toppnivå har vi kikket på ut- viklingen de siste fem årene.
HC
På årets Tour ble det ikke gul trøye, men etappeseier og flere dager i hvit ungdomstrøye.
Geraint Thomas inmrømmet etter å ha blitt slått av lagkamerat Egan Bernal i Tour de France 2019 at han ikke hadde trodd at den 22 år gamle Colombianeren kunne gå til topps. Sveitsiske Marc Hirschi vant Fleche Wallone, etappe på Tour de France og sølvmedalje i VM.
Man snakket først om en liten revolusjon i sykkelcross hvor Mathieu van der Poel og Wout Van Aert nærmest overtok seierspallen, og den eldre generasjonen måtte steppe ned. Og disse to har virkelig satt sitt preg på de største landeveisrittene de siste to årene. Egan Bernal dukket i 2017 som tjueåring opp i toppen som en av de første ungguttene. To år etter, i 2019 dukket den da 20 år gamle Tadej Pogačar opp og vant den foreløpige siste utgaven av Tour of California. Senere samme år vant Bernal Tour de France, bare 22 år gammel. Nå var det ikke lenger de store lagene som utviklet unge talenter til
32 GRUPPETTO # 37
storryttere, men de var allerede på toppnivå når de kom til lagene og WorldTouren.
22 år gamle João Almeida mistet trøya på Stelvio-etappen under årets Giro.
Jai Hindley vant 18. etappe (Stelvio) og kjørte seg inn i rosa trøye på 20. etappe.
Også i årets covid19 pregede sesong har vi sett unge stortalenter prege nær sagt alle ritt. Jeg tenker selvfølgelig først på Pogačar, som endte på toppen i verdens største ritt, Tour de France, kun 21 år. Og hvem husker ikke den 22 år gamle sveitsiske Sunweb- rytteren Marc Hirschi’s aktive og angrepsvil- lige sykling i Tour de France og VM. Den 22 år gamle portugisiske rytteren João Almeida hadde den rosa Giro d’talia trøya i over halve rittet da «veteranene,» Jai Hindley (24 år) og Tao Geoghegan Hart (25) gikk forbi.
# 37 GRUPPETTO 33
Babyboom
6
1
2 3 4
HC
2020
2020
HC
§
2020
Italienske Filippo Ganna har vært utilnærmelig på tempoløp i hele år.
HC
Den 24 år gamle Italieneren Filippo Ganna, Team Ineos, har vært overlegen i alle temporitt han har kjørt i år, også VM hvor han vant overlegent, og i Giroen hvor han tok fire etappeseire, også en klatreetappe! Vi må heller ikke glemme den 20 år gamle belgiske Remco Evenepoel som de siste to årene har vunnet store ritt som Clásica San Sebastián, og flere ukeslange etapperitt før han kræsjet stygt under Lombardiet Rundt i høst. Den 20 år gamle nye belgiske stjernen hadde nok fått med seg flere store seire i år hadde han ikke stupt over autovernet og havnet ti meter nede i skråningen. Mange andre unge ryttere gjorde seg også bemerket med fantastisk kjøring i år, som Sergio Higuita, med tredjeplass i Paris-Nice. Daniel Martínez (24 år), var nok en Colombianer som dukket opp, og han vant Dauphiné, og tok en etappeseier under Tour de France. Russerne er tilbake med unge Aleksandr Vlasov (24 år) som i år blant annet gikk til topps i Mont Ventoux Dénivelé Challenge, og Pavel Sivakov (23 år), som allerede har kjørt sterkt i flere ritt. Nye tider Tiden hvor unge nye proffer sto med lua i hånda og hadde flere år foran seg som hardtarbeidende hjelperyttere er definitivt forbi. Alle får selvfølgelig ikke de store sjansene før de har vist resultater, og ikke Kontrastfylte siste to år for Remco Evenepoel som vant både tempo og landeveisrittene i U-23 VM 2018 på en overlegen måte. Han gikk også til topps i Clásica San Sebastián før han hadde en forferdelig kræsj under årets Lombardiet Rundt.
34 GRUPPETTO # 37
minst bevist at du er lojal og kjemper. Men hierarkiets tid er forbi, er du god som 20-22 åring får du kjøre som kaptein om du er god nok. De fleste unge i som i dag kommer til de de store lagene har med seg større strategiske og taktiske egenskaper enn tidligere. Vi har kikket på tall og statistikk (ProCyc- lingStats) for å se hva de kan fortelle oss om utviklingen. Ved å se på ryttere som er 24 år og yngre, ser man en interessant utvikling. Det er de siste fem årene vi ser den største forandringen og vi har laget et par enkle ta- beller som viser utviklingen siden 2015.
Colombianske Daniel Martinez vant i år Criterium del dauphine og én etappe i Tour de France.
Tidligere fantes det ingen unge (under 24 år) ryttere blant de 100 høyest rangerte rytterne.
Unge gode ryttere har man også hatt tid- ligere, men de var allikevel hjelperyttere og måtte innordne seg den rollen i langt større grad enn nå i dag. Det var også vanskeligere og komme seg opp i WorldTour ligaen før man var ferdig som U-23 rytter. Det gjorde også klatringen til høyere nivå vanskeligere da det ikke var som «stagiare» eller «domestique» de hadde mulighet til å skaffe seg poengene som skulle til for å rykke opp i status og rolle i laget. T.V. Aleksandr Vlasov kjørte meget sterkt i hele år og vant blant annet Mont Ventoux Dénivelé. En annen sterk ung russer er Pavel Sivakov. Her sterkt forslått under Criterium del dauphine.
ÅR
2020
2019
2018
2017
2016
2015
Ryttere under 25 år rangert blant de 100 beste
15
8 5
5
1
0
0
Høyeste rangerte rytter under 25 år
1
29
70
214
510
Høyest rangerte rytter under 25 år
Tadej Pogacar Egan Bernal
Egan Bernal
Egan Bernal Krist. Halvorsen Mads Pedersen
# 37 GRUPPETTO 35
Babyboom
6
1
2 3 4
HC
2020
2020
HC
§
2020
HC
Tadej Pogacar og Roglic på sjarmøretappen inn til Paris under årets Tour de France.
inn poeng er langt tøffere enn det kan høres ut, og vi har derfor tatt en kikk
på utviklingen i samme alders- gruppe, og hvor mange som har kjørt inn poeng. Tabellen viser en markant økning i antall unge ryttere som har kjørt inn 100 poeng eller mer. I 2015 klarte bare én (U-24 rytter) rytter å oppnå det, Mads Pedersen, som ble verdens- mester 2019 i Yorkshire. I 2019 var det over hundre ryttere, og trenden har fortsatt i år, men på grunn av den forkortede covid-19 sesongen er det naturligvis noe færre. Tabellen under viser også det er ryttere helt ned til 20-årsalderen som samler poeng. I 2019 var det 54 ryttere under 23 som opp- nådde minst 100 poeng, 30 ryttere som var
I tabellen under ser man at det var først i 2017 vi fikk en rytter under 24 år inn blant de hundre beste på rangeringen. Det var Egan Bernal, mens han fremdeles kjørte for Androni Giocattoli – Sidermec. Han endte opp med 645 poeng, og var rangert på 70-plass. Han skiftet i 2018 til Team Sky og i 2019 var han rangert som nummer 5 etter å ha vunnet Tour de France i 2019. Morsomt er det å se at den høyest rangerte unge rytter i 2016 var norske Kristoffer Halvorsen. Vi nevner kun noen relativt få ryttere her, det er mange unge som ligger like bak i ut- viklingen, og vi vil se mange nye unge ryttere være med å prege rittene neste år. Tabellen
viser at antall unge i 2018 hadde økt til fem ryttere, åtte i 2019 og femten i år. Pogačar, etter sine sterke prestasjoner i blant annet på UAE Tour, Liège-Bastogne-Liège, og ikke minst Tour de France seieren endte på andreplass av rangeringen, etter Roglic. Alle ryttere som rangerer blant de 100 beste, hører hjemme i den aller øverste elite. Å kjøre Tao Geoghegan Hart i rosa etter sammenlagtseieren i årets Giro d’Italia. Han tok trøya fra Jai Hindley som kjørte seg inn i rosa trøye på 20. etappe og mistet den dagen etter som var den siste dagen.
ÅR
2020
2019
2018
2017
2016
2015
Antall ryttere under 25 år med over 100 poeng Antall ryttere under 24 år med over 100 poeng Antall ryttere under 23 år med over 100 poeng Antall ryttere under 22 år med over 100 poeng
70 40 28 12
102
59 28 14
27
8 3 0 0
1 0 0 0
54 30
9 3 1
9
4
36 GRUPPETTO # 37
Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30 Page 31 Page 32 Page 33 Page 34 Page 35 Page 36 Page 37 Page 38 Page 39 Page 40 Page 41 Page 42 Page 43 Page 44 Page 45 Page 46 Page 47 Page 48 Page 49 Page 50 Page 51 Page 52 Page 53 Page 54 Page 55 Page 56 Page 57 Page 58 Page 59 Page 60 Page 61 Page 62 Page 63 Page 64 Page 65 Page 66 Page 67 Page 68 Page 69 Page 70 Page 71 Page 72 Page 73 Page 74 Page 75 Page 76 Page 77 Page 78 Page 79 Page 80 Page 81 Page 82 Page 83 Page 84Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease