CNB magazine 100 jaar nr 2

CNB 100 jaar terugkijken in het veld

Spoelmachine Van Dijke Group

Wat: Spoelmachine Wie (nu): Van Dijke Group Bedenker: Dim van Dijke Wanneer: +/- 1965 Ontwikkelaar/bouwer: Van Dijke

Het eerste ontwerp was een soort trommel waar rubberen en stalen pelrollen in verwerkt werden. De trommel werd rondgedraaid en deV-snaar (die stilstond) hield de rollen tegen, waardoor deze automatisch gingen draaien.

Aan de wieg van het in Sint Philipsland gesitueerde familiebedrijf staat Jan van Dijke. Als kleine zelfstandige gladiolenteler gaf hij zijn zoon Dim de motivatie voor het creƫren van een spoelmachine ten behoeve van de bollenoogst, waaruit een klein bedrijf in de machinebouw ontstond. Inmiddels is de derde generatieVan Dijke binnen het bedrijf actief.

Pelmachine Van Dijke Group Wat: Pelmachine Wie (nu): Van Dijke Group Bedenker: Jan & Dim van Dijke Wanneer: +/- 1960/1970 Ontwikkelaar/bouwer: Van Dijke Bollenpellen, wie heeft het niet gedaan. Vroeger werd alles handmatig gepeld en daarvoor waren heel veel mensen nodig, met name scholieren. Ook bij kwekerij Van Dijke waren er veel jongeren aan het werk, maar dit was niet ideaal. Opa Jan van Dijke is toen samen met Dim van Dijke gestart met het ontwikkelen van een mechanische bollenpelmachine.

Na een aantal testjaren stapten ze over naar een vlak bed. De reden daarvoor was dat in een ronde trommel het grootste gedeelte van de rollen niet in functie zijn. De bollen liggen namelijk onder in de trommel en de bovenkant doet dan niets. Door een vlak bed toe te passen werd de volledige capaciteit benut.

Welke ontwikkelingen zitten eraan te komen? De schaalvergroting neemt steeds verder toe, en dat betekent dat de capaciteit ook groeit. Hier ontwikkeltVan Dijke continu op door. Na de spoeler S320 (de allereerste versie), kwamen de 400 en de 500

Dim van Dijke begon ooit als gladiolenkweker. In die tijd werden de bollen vaak in een grote bak gekiept en met behulp van een waterkanon (via een goot) als het ware weggespoeld.Van Dijke vond dat dit beter kon en zo is de spoelmachine ontwikkeld. Door de speciale vorm kreeg de machine de naam 'U-buis spoeler' mee, verwijzend naar de vorm van de buis die in een grote U stond. Deze machine vormde de basis voor het huidige bedrijf, en ook voor het bollenvak. In de beginjaren van het spoelen kwamen veel gladiolenkwekers met kiepkarren naar Sint Philipsland om ook hun bollen te spoelen. In de loop van de jaren kwam er steeds meer de vraag om voor andere collega-kwekers spoelmachines te gaan bouwen. Hiermee werd de basis gelegd voor het ontstaan vanVan Dijke Group.

(die destijds mammoetspoeler genoemd werd) op de markt. Sinds een aantal jaar is er zelfs een 600 (XXL) met enorme capaciteiten. In de toekomst zal het steeds beter en groter moeten.

Rond de jaren 80 verschenen de eerste modellen op de markt. Steeds meer kwekers stapten over van handmatig naar mechanisch pellen. In de jaren 90 nam het een enorme vlucht. Er werden ongeveer zestig machines per jaar verkocht.

CNB 100 magazine

CNB 100 magazine 29

28

Made with FlippingBook HTML5