Somnus nr 2_2018

gjengeri rittene slo inn. I nattens løp kunne hun også hallusinere, altså se syner. Hun erfarte at skremmende dyr gikk løs på henne, eller at hun trodde det var en overfallsmann i rommet.

Spesielt for Somnus’ lesere la Marianne Aasen seg ned i sofaen i kantinen på arbeidsstedet. Som er i den gamle avgangshallen på Fornebu. Hun skulle gjerne hatt et hvilerom på jobben.

og det tok litt tid for å finne ut hva i alle dager det kunne være? Etter hvert fikk hun samme navn på helseplagene som Kasper står i. Men for en 11-åring kan det skje at han vokser det av seg gjennom puberte- ten. Mens det for Marianne, som fikk nattskrekken noe senere, er det en til- stand som ikke lar seg reparere. Men hun vet i det minste hva det dreier seg om! At Marianne vet det ikke fins behandling for tilstanden hennes, må hun bare leve med. Den har kommet for å bli. Og nå som trebarnsmoren har passert de femti, vet hun godt at hun vanligvis går inn i en natt som vil bli preget av ulike forstyrrelser. Gjerne tidlig i innsovingen. Også rett før hun våkner kan hun bakse med

problemer hun ikke får løst. – Ofte er det ganske vilt, beskriver hun. – Kroppen min blir skaket opp, den blir full av adrenalin, jeg er helt i høygear. Pulsen går i taket - og rett ned igjen. Alt er så klart en stor slitasje på kroppen min. Men hva skal jeg gjøre? I dag har hun forsonet seg med til- standen, og den er til å leve med. Selv om den naturligvis er besværlig. Savner hvilerom på jobben Å få en gjennomgående, rolig natt, vet hun knapt hva er. Derfor kan dagene bli lange og tunge. Ofte skul- le hun ønske at hun kunne legge seg nedpå i arbeidstiden. Hvile seg litt, og ta seg igjen.

Vandring i søvne hørte etter hvert til nattens orden. En episode, fra da hun var blitt mor, har satt sine spor: – En natt, i søvne, tok jeg med meg toåringen min ut på en liten terrasse. Vi var i ferd med å evakuere fra den. Og terrassen lå i en høy annenetasje. Men vi kom oss heldigvis ikke over kanten, forteller Marianne Aasen, og legger lakonisk til: – Det er om å gjøre ikke å ha glass- bord hjemme! Lar seg ikke reparere Hele diagnosen kom kastet på henne,

27

SOMNUS NR 2 – 2018

Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online